Viuuhh! Vastustaja putosi kuvasta – Leijonat tarjosi Kanadalle historiallisen löylytyksen

Mikko Rantasen kahden maalin avauserä avitti Suomen karkumatkalle Kanadaa vastaan. Loppulukemat Leijonille olivat peräti 5-1. Kuva: Christian Bruna/EPA-EFE – AOP.

Kanada–Suomi – (1–3, 0–0, 0–2)

Iloista, näyttävää ja tehokasta. Ja kieltämättä myös melko hämmentävää.

Supertähti Connor McDavid ja muut NHL-komeetat katosivat kuvasta, kun Leijonat tarjoili Skandinaviaan kevätretkelle tulleelle Kanadalle tylyn oppitunnin. 

Leijonajoukkue pursusi peli-ilon lisäksi intensiivisyyttä ja ennakkoluulottomuutta.

Mikko Rantasen avauserän kaksi maalia ja Janne Pesosen väliin ohjaama yksi osuma avittivat Suomen jo avauserässä 3–1-karkumatkalle. Lopulliseti Kanada putosi kelkasta päätöserän alussa, kun Eeli Tolvanen ja vain 10 sekuntia myöhemmin Teuvo Teräväinen täräytti loppulukemiksi 5–1. 

Pointti 1: Kanadan maalivahti Curtis McElhinney avitti Leijonat avauserässä 3–1-karkumatkalle ennen kuin joutui vaihtopenkille. Etenkin Rantasen maltilla hyödyntämä kompurointi oli hämmentävä. Harvoin enää 10-vuotiaiden E-junioreidenkaan otteluissa nähdään pyllähdyksiä, joissa molari kaatuu takapuolelleen omia aikojaan.

NHL:ssä kymmenen kautta pelannut – mutta sangen vähälle vastuulle jäänyt – veskari oli niin pahassa epävireessä, että konkarikassari tuskin sai edes verkkatakkinsa vetoketjua kiinni lähtiessään loppuhölkälle.

Pointti 2: Leijonien ykkösylivoima oli rakennettu viidestä hyökkääjästä. Puolustaja Ville Pokka oli siirretty tulosyksiköstä sivuun. Pakkopeliä pyörittivät Rantanen, Teräväinen, Sebastian Aho, Veli-Matti Savinainen ja Mikael Granlund.

Tuloksena oli yksi ylivoimamaali tälle viisikolle. Leijonien toisesta yv-osumasta vastasi kakkoskoostumus, kun 36-vuotta täyttänyt konkari Pesonen ohjasi Markus Nutivaaran siniviivavedon McElhinneyn taakse.

Pointti 3: Suomen veräjällä Harri Säteri osoitti, ettei sen paremmin nyt Herningissä, ensi viikolla Kööpenhaminassa kuin kotisohvilla Suomessa tarvitse haikailla muiden maalivahtien perään.

Raskaan playoff-pettymyksen jälkeen Nashvillen Pekka Rinne ja Juuse Saros saivat jäädä pois hyvällä omallatunnolla. Säteri on näyttänyt, että hänen torjunnoillaan Suomi voi mennä hänellä päätyyn asti.

Kommentti: – Me tarvitsemme vähän erilaisia kokemuksia. Nyt olemme yhden negatiivisen kokemuksen saaneet. Kyllä noin pitää parantaakin, kun (Tanska-pelissä) tuli tappio. Nyt tuli tuollainen ryhdistäytyminen. Ruvettiin välittämään asioista enemmän, päävalmentaja Lauri Marjamäki sanoi MTV:n pelin jälkeisessä haastattelussa.

Ratkaisijan näkemys: – Oli hyvä startti tuoreella jalalla, nautitaan tämä ilta ei enempää ja jatketaan samoin Saksaa vastaan, kahden maalin Rantanen mietti C Moren hikihaastattelussa.

Selostajan sutkautus: Nyt ollaan syvässä päässä Kanadan kannalta. Eivät ylety jalat pohjaan, hersytteli MTV:n selostaja Mika Saukkonen Teräväisen 5–1-maalin jälkeen.

Erikoista: Suomi on saanut MM-turnaukseen kuudesta tehokkaimmasta NHL-pelaajastaan peräti neljä: Mikko Rantasen, Mikael Granlundin, Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen. Lue tästä, millainen superryhmä Leijonilla on jalkeilla.

Oho: Aikakirjoja pitää kelata 12 vuotta taaksepäin ennen kuin tilastoista löytyy isompi Suomen voitto Kanadasta. Latvian MM-kisojen 2006 pronssiottelussa Leijonat murskasi turnauksen aikana hapertunet vaahteranlehdet silpuksi 5–0-lukemin.