Vesalainen Tallinnan sankari

Pelicans–HPK 3–4 vl.

Ratkaisu: Voittajaa haettiin viimeisen hetkeen asti eli voittomaalikisan ratkaisevaan yrittäjään. Kristian Vesalainen oli kolmannen parin tasoittavana laukojana ainoa voittomaalikisan onnistuja.

HPK:n Kristian Vesalainen teki SM-liigan ensimmäisen ulkomailla viimeistellyt voittomaalin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lähtökohdat: Pelicans ja HPK lähtivät hieman erilaisista asemista liigahistorian ensimmäiseen ulkomailla pelattavaan sarjaotteluun. Pelicans matkusti Tallinnaan jo perjantaina, kun HPK tuli paikkakunnalle vasta lauantaina. Pelicansilla oli alla kolme peräkkäistä tappiota, joista pistepussi oli karttunut vaivaisella yhdellä pisteellä. Joukkueiden tämän kauden kamppailuissa lahtelaiset ovat olleet kuitenkin niskanpäällä. Pelicans on voittanut molemmat kohtaamiset maalierolla 83. Lahtelaiset saivat myös kokoonpanoonsa todella mieluisia vahvistuksia. Viisi ottelua sivussa ollut Jesse Mankinen tuo tarvittavaa leveyttä hyökkäyspäähän. Hieman yli kolme viikkoa kaukalosta pois ollut puolustaja Nico Manelius hyppäsi jäälle Tallinnassa. Vaikka HPK kärsikin edellisellä kierroksella harmittavan tappion KooKoolle, ovat hämeenlinnalaiset olleet kelpo lennossa. Jos HPK tosissaan haaveilee vielä pääsystä kymppijoukkoon, on joukkueen pystyttävä lähes joka ilta taistelemaan kolmen pisteen poteista. Tappiollisen KooKoo-pelin jälkeen Antti Pennanen ei lähtenyt hirveästi rukkaamaan kokoonpanoaan. Ainoa muutos oli Jere Innalan paluu rosteriin. Tilaa hänelle teki Miro Ruokonen. HPK on ollut ylivoimalla aivan ällistyttävän tehokas. Joukkue on tehnyt edellisissä kahdeksassa kamppailussaan peräti 14 ylivoimaosumaa.

1. erä: HPK tuli todella vahvasti Tallinnan lauantai-iltaan. Hämeenlinnalaiset olivat monta luistimenpiirtoa Pelicansia edellä. HPK:n tulikuuma ketju Kristian VesalainenOula PalveEetu Tuulola väläytteli alussa vaarallisuuttaan. Etenkin Vesalainen oli pari kertaa lähellä yllättää lahtelaisvahti Janne Juvosen. Ottelun juoni muuttui, kun HPK sortui jäähyilyyn. Vaikka Pelicans ei miesylivoimalla osunutkaan, pelin hallinta siirtyi täysin lahtelaisille. Vajaa kolme minuuttia ennen erätaukoa lahtelaisten kanukkipakki Jordan Rowley onnistui saamaan kiekon ohi Emil Larmin.

2. erä: Toisen erän agenda oli aika lailla Pelicansin ylivoima vastaan HPK:n alivoima. Kerho otti erän alkuun peräti kolme kakkosta. Ensin boksiin suunnisti Ville Viitaluoma, joka otti tyhmän hyökkäyspään jäähyn. Sen jälkeen hämeenlinnalaisia oli jäällä liikaa. Siitäkään ylivoimasta Pelicans ei onnistunut rankaisemaan. Kun HPK:n maalivahti Larmi suti kiekon katsomoon, niin sitä tilaisuutta lahtelaiset eivät jättäneet enää hyödyntämättä. Pelicans haki ylivoimassa pitkään askelmerkkejään, mutta sitten kun kolahti, kolahti kerrassaan upealla tavalla. Antti Tyrväinen ja Jesse Saarinen tekivät maukkaan esityön, ja Jesse Mankinen pääsi nautiskelemaan lähes tyhjään verkkoon lukemiksi 20. Maali oli Mankiselle kauden kuudes. Vaikka Pelicans veikin kamppailua pitkiä toveja, ei HPK luovuttanut. Se nousi erän lopussa mukaan voittotaisteluun. Viimeistelijänä kunnostautui vanha tuttu Viitaluoma. Viitaluoman edellinen liigamaali syntyi 29 peliä sitten. Silloin elettiin lokakuun 15. päivää ja pelipaitaakin koristi Vaasan Sportin logo.

3. erä: Päätöserä oli värikäs. Kun Pelicans alkoi peruutella ja varmistella voittoa, laittoi HPK kaasun pohjaan. Kerho nousi Joonas Lehtivuoren (kauden seitsemäs maali) ja Teemu Turusen (15:s) osumilla johtoon. Hämeenlinnalaisilla oli mainio paikka iskeä niitti, kun se pääsi pelaamaan ylivoimaa viisi minuuttia ennen loppua. Libor Sulak sai istua kaksiminuuttisensa rauhassa loppuun, sillä HPK:lle sattui ylivoimalla ulospuhallus. Se kostautui vielä lopussa. Pelicansin hyökkääjä Jesse Saarinen väänsi maalin edestä kiekon väkisin ohi Larmin.

Jatkoaika: Pelicans ei saanut hyödynnettyä jatkoajan alkuun saamaansa ylivoimaa HPK:n Teemu Turusen otettua kampitusjäähyn kolme sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Lahtelaisvahti Janne Juvosen ei tarvinnut jatkoajalla kiekkoa pysäyttää.

Voittomaalikisa: Pelicansilta kävivät vuorollaan maalintekoyrityksessä epäonnistumassa Aleksi Mustonen, Jesse Mankinen ja Iikka Kangasniemi, joten vieraille riitti voittoon Kristian Vesalaisen onnistuminen viimeisen parin tasoittavalla. HPK:n Oula Palve ja Teemu Turunen olivat sitä ennen hukanneet yrityksensä.

Ottelun hahmo: Kristian Vesalainen nykyinen vire on kova. Nuoren hyökkääjä itseluottamus hipoo pilviä. Vaikkei laituri nyt saanutkaan ylivoimalla tehoja, paikkoja piisasi silti. Yhteissävel Oula Palveen kanssa on ilmiömäinen. Rankkareissa Vesalaisen taituruus toi Kerholle umpi tärkeät kaksi pistettä.

Erikoista: Vihdoinkin pääsivät suomalaiskannattajat hillumaan katsomossa tuopit kuohuen, sillä Tondiraba-areenalla ei tarvitse ahtautua alkoholijuomien pariin ahtaisiin juomakarsinoihin. Aaltoja tehdessä taisi muutama oluttuoppinsa katsomopaikalleen kantaneen takana istunut hieman kastua.