Vesalainen ampui, Vehviläinen torjui

Kristian Vesalainen (etualalla) ampui Kärppien voittomaalin lauantaina Oulussa. Kuvassa mukana myös Nicklas Lasu (vas.), Otto Karvinen ja maalivahtivalmentaja Ari Hilli. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto.

Kyllä ihmiskeho näyttää elekielellään, mitä hetki sitten on tapahtunut. Kärppien pelaajat pyörivät haastattelualueella vapautuneesti ja helpottuneina, kun taas HIFK:n leiri nojaili seiniin päät allapäin.

Taistelu on tauonnut. Game seven päättyi hurmioituneessa Raksilan Areenassa kotijoukkueen voittoon 2–1.

– Tämä oli hieno play off -sarja, ja tämä viimeisin ottelua paras 60-minuuttinen, joka meillä on ollut. Olen erittäin ylpeä tästä joukkueesta ja anna sille isot kiitokset. Pelasimme 24 päivän aikana 13 play off -peliä, kommentoi HIFK:n päävalmentaja Ari-Pekka Selin selkä suorana ja pystyssä päin.

Häntä komppasi kakkosketjun sentteri Juhani Tyrväinen.

– Paras Oulun-peli meiltä. Vastustajan maalivahti oli vain niin hyvä, Tyrväinen suitsutti 21-vuotiasta Veini Vehviläistä.

"Ei muuta kuin sekaan vain. Ei siinä mitään sen kummempaa. Nämä ovat itselle hyviä kokemuksia ja vievät itseä eteenpäin."

Veini Vehviläinen on noussut tänä keväänä suurin otsikoihin, vaikka moni ennusti, että Kärppien ykkönen on kokenut Jussi Rynnäs.

– Marginaalit olivat hyvin pienet, mutta ehkä me olimme yhtenäisempi joukkue. Kun sarja menee seitsemänteen peliin, pitää vain uskoa itseensä.

Vehviläinen torjui normimäärän (26) vetoja, kun taas kevään suurin komeetta Kevin Lankinen urakoi vain 15 kertaa.

Olet joutunut pudotuspeleissä kovaa paineeseen. Mikä on sinun keinosi käsitellä paineita?

– Ei muuta kuin sekaan vain. Ei siinä mitään sen kummempaa. Nämä ovat itselle hyviä kokemuksia ja vievät itseä eteenpäin, Vehviläinen sanaili.

Vehviläinen vahvisti, että pudotuspelien ihmeellisessä maailmassa rytmiikka on erilainen kuin runkosarjassa.

– Pelitahti on kova, fyysisesti tämä on rankaa, mutta kyllä näin nuori ukko jaksaa.

Tappara-sarja ei vielä pyörinyt mielessä.

– Nyt illalla käyn jossain syömässä chicken wingsit. Ennen tiistaita pitää saada ajatukset pois lätkästä, pitää tankata ja saada riittävästi unta, Vehviläinen alleviivasi.

"Kiekko tuli sellaisesta kulmasta, että maalivahti ei ehdi siihen väliin. Syöttö tuli lapaan, ja sinnehän se meni vasempaan alanurkkaan."

Voittomaalin tehnyt 18-vuotas Kristian Vesalainen kiitteli HIFK:ta hyvästä vastuksesta.

– Hieno sarja, ja HIFK teki tästä tosi makean, Vesalainen fiilisteli.

Syötön voittomaaliin antoi ykkösketjun sentteri Mikael Ruohomaa.

– Kiekko tuli sellaisesta kulmasta, että maalivahti ei ehdi siihen väliin. Syöttö tuli lapaan, ja sinnehän se meni vasempaan alanurkkaan, Vesalainen kelasi.

HIFK on Vesalaisen kasvattajaseura, ja koska ei saanut tähtipaidoissa vastuuta, hän lähti jo juniorina Frölunda Indiansin riveihin Ruotsiin. Sieltä Vesalainen palasi Suomeen HPK:hon ja sieltä taas siirtorajan kynnyksellä kevääksi Kärppiin.

Syksyllä hän lähtee Winnipeg Jetsin leirille.

Joko Tappara-sarja pyörii mielessä?

– Ei vielä, koska nyt sulatellaan. Mutta meillä on tänä keväänä vain yksi maali. Se on mestaruus, Vesalainen naulasi.

"Olin niin puhki, että en halunnut jäädä kasan alle. Piti saada vähän happea."

Kärppien kapteeni Lasse Kukkonen tiivisti hienon sarjan osuvasti.

– Tänään nähtiin pienoiskoossa koko sarja. Kaksi huippumaalivahtia, hyvä vastustaja ja isoja tunteita. Olemme tehneet kauden aikana kovasti töitä ja kasvettu joukkueena, Kukkonen avautui.

– Mutta mitään ei vielä ole saavutettu. Edessä on se kaikkein kovin vastustaja.

Kun ottelu oli päättynyt, koko joukkue ryntäsi innokkaasti Veini Vehviläisen ympärille. Kukkonen poistui rytäkästä napakasti kaukalon nurkkaan.

– Olin niin puhki, että en halunnut jäädä kasan alle. Piti saada vähän happea.

Kuin pisteeksi iin päälle, Kukkonen kävi vielä kiittämässä extrakierroksen verran faneja.

– Ehkä se oli kotiyleisö, joka käänsi tämän sarjan meille. Olen siitä todella kiitollinen.

Viimeiset puoli minuuttia täpötäysi areena kannusti omiaan seisaallen nousten. Se on reaktio, jota Oulun ehkä hieman virkamiesmäisessä katsomossa harvoin näkee.