Valmentaja Pekka Virta: Tapa, jolla SaiPa teki maalinsa, oli meille liikaa

SaiPa–Lukko 4–2

Lähtökohdat: Yhden ottelun raumalaisia vähemmän pelannut SaiPa oli hiippaillut jo neljä pisteen päähän Lukosta, vaikka olikin hävinnyt kolme neljästä edellisestä ottelustaan. Lukolla oli tilillään vain yksi Satakunnan ulkopuolelta haettu piste alkuvuodesta 2018. Lukon maalilla aloitti liigaottelun vasta toista kertaa Lassi Lehtinen, 18.

Lukon Teemu Ramstedt (vas.) tuuletti Kisapuistossa kahta tehtyä maalia, joista jälkimmäinen syntyi ylivoimalla. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ratkaisu: Taas vasta kolmannessa erässä (edellispäivän Mikkelin ottelunsa tapaan) viimeisen päälle taisteluun herännyt Lukko oli myöhässä. SaiPa viimeisteli erityisesti ylivoimalla jäätävästi.

1. erä: Lukko sai avauserään kaksi ylivoimamahdollisuutta, mutta maalinteossa onnistuivat vain isännät. SaiPa rynnisti alussa vahvasti ja ehti hukata useamman laatupaikan maalintekoon ennen kuin Curtis Hamilton iski vastahyökkäyksestä kasvotusten Lukko-vahti Lehtisen edessä. Lukon puolustaja Tarmo Reunanen ehti yrittää vain estää Hamiltonia kaksiminuuttisen arvoisesti, mutta siirrettynä rangaistus jäi maalin synnyttyä tuomitsematta.

2. erä: SaiPa osoittautui yhtä vikkeläksi kuin Jukurit edellisiltana Mikkelissä. Kun SaiPa sai ensimmäisen ylivoimansa Valentin Claireaux´n estämiskakkosesta, aikaa kului vain 0.08 Topi Nättisen ylivoimamaaliin. Myös Jukurit iski kahdeksassa sekunnissa ylivoimallaan. Lähes yhtä tylyä oli Lukon Chris VandeVelden istunto koukkaamisesta pari minuuttia myöhemmin. SaiPalla oli kaukalossa sama ylivoimaviisikko, josta tällä kertaa iski kiekon tyhjällä takatolpalla maaliin laittanut David Goodwin.

3. erä: Lukko kipusi taisteluun sentteri Teemu Ramstedtin kahdella osumalla. Ensin Ramstedt luisteli koko kentän läpi ja taisi hukatakin kiekon, mutta se yllätti osuman längistään laskeneen SaiPa-vahti Frans Tuohimaan. Toisen kavennuksen Ramstedt laukoi ranteella raumalaisten pelin kolmannesta ylivoimamahdollisuudesta. Todellinen taistelu pisteistä jäi lyhyeksi, koska jäähyllä ollut SaiPan puolustaja Brett Carson viimeisteli loppulukemat seuraavassa vaihdossa. Lukko-valmennusta on arvostettava siitä, ettei vain 12 kiekkoa torjuneen Lehtisen itseluottamusta murennettu vaihtamalla maalivahtia päätöserään.

Ottelun hahmo: Isäntien kultakypärää kantava Topi Nättinen (10+24) oli mukana molemmissa toisen erän ylivoimamaaleissa, joiden tekemiseen SaiPa tarvitsi pakkopeliä yhteensä 21 sekuntia.

Erikoista: SaiPan kaksi ensimmäistä ylivoiman hyödyntämistä kahdeksassa ja 13 sekunnissa (0.08 ja 0.13) ovat vähintään seuratason ennätysluokkaa. Lukon 18-vuotias maalivahti Lehtinen torjui kolmannessa erässä vain yhden kerran.

Illan kommentti: Lukon Teemu Ramstedt tulee olemaan yleisen tietokilpailukysymyksen vastaus joidenkin vuosien kuluttua. Koska kysymyksenä on loistava tiedustella viimeisintä pelaajaa, joka on esiintynyt samalla kaudella jääkiekkoilun SM-liigassa ja jääpalloilun Bandyliigassa. Sitähän Ramstedt pelasi ennen Raumalle siirtymistään tällä kaudella kaksi ottelua. Kuljetettuaan kiekon omasta päädystä SaiPan maaliin asti Ramstedtilla on varaa vitsailla: ”Noin voi käydä, jos vastustajalla on vaihto kesken ja pääsee yllättämään seisovan vastustajan. Jääpallotaustalla sellainen maali ei ole minulle ongelma. Olisin voinut jatkaa samalla vauhdilla Veiterän kotikentälle asti.”