U20: Yleisökato vaivasi MM-välierissäkin – NHL-areenassa yli 12 000 tyhjää paikkaa

Ruotsi on juhlinut nuorten MM-kultaa viimeksi vuonna 2012. Alkulohkossa "Juniorkronorna" on hävinnyt edellisen kerran uudenvuodenaattona vuonna 2006!

Ruotsi ja Kanada ratkaisevat nuorten MM-kultamitalin kohtalon.

"Juniorkronorna" eteni loppuotteluun kaatamalla isäntäjoukkue USA:n 4–2 päätöserän tehohetkensä ansiosta. Ruotsin nuorisotähdet iskivät parissa minuutissa kolme maalia ja karkasivat 4–0-johtoon.

Kolmen kruunun kolme osumaa syntyivät ajoissa 46.17, 47.47 ja 48.25.

Ruotsin karkumatkan käynnisti päätöserässä Lias Andersson. Runsas minuutti myöhemmin Oskar Steen viimeisteli alivoimalla 3–0, ja tehokkaan kaksiminuuttisen päätti niin ikään alivoimalla maalintekoon karannut Axel Jonsson Fjällby.Se maali riitti jenkkivahti Joseph Wollille, ja Yhdysvaltojen tolppien väliin luisteli Jake Oettinger.

Vaikka viime kisojen puolustava mestari USA on ollut viime vuosina U20-kisoissa väkivahva, Ruotsin finaalipaikka on kaikkea muuta kuin yllätys.

Alkulohkojen otteluissaan Ruotsi on ollut voittamaton jo yli kymmenen vuotta. Ruotsin voittoputki lohkopeleissä on jo 44 ottelun mittainen, edellinen alkusarjan tappio on nähty 31.12.2006. 

Ruotsin edellisestä MM-kullasta on kuitenkin jo kuusi vuotta. Tammikuussa 2012 Ruotsi kaatoi erikoisessa finaalikamppailussa Venäjän 1–0. Ottelua pelattiin 0–0-lukemissa yli 70 minuuttia. Jatkoaikamaalin laukoi tuolloin Mika Zibanejad, joka nykyään latoo kiekkoja verkkoon New York Rangersissa. Nykyisin HIFK:ta edustava Erik Thorell oli kultajoukkue Ruotsin kolmanneksi paras pistemies.

Silloista finaalia Calgaryssa seurasi peräti 18 722 katsojaa. Pronssiottelussa kotijoukkue Kanada kaatoi Suomen niin ikään ison, yli 18 000-päisen, yleisön edessä.

Yleisökato on ollut tämänkertaisen turnauksen yksi isoista puheenaiheista. NHL-seura Buffalo Sabresin kotiareena KeyBank Center on ammottanut tyhjyyttään.

Välieräotteluissa väkeä ei houkutellut edes kotijoukkue USA. Ruotsi-tappiota todisti 7524 katsojaa. Naapuri-Kanadan murskavoittoa Tshekistä todisti lehtereillä vaivaiset 6 941 silmäparia. Kun yleisökapasiteetti on 19 070, lukemat tuntuvat häpeällisiltä. 

Nuorten MM-turnauksen heikkoja katsojalukuja pureskeltiin myös torstain tiedotustilaisuudessa. Yleisökato johtuu Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n ja järjestäjätaho USA Hockeyn mukaan huonosta säästä. Sää ei kuitenkaan ollut yleisön mielestä ongelma alkulohkon ulkoilmaottelussa. Yhdysvaltojen ja Kanadan kohtaamista seurasi sankassa lumipyryssä yli 44 000 katsojaa.

MM-finaalissa Ruotsi kohtaa Kanadan, joka murskasi omassa välieräkamppailussaan Tshekin peräti 7–2. Kanadan Drake Batherson iski ottelussa hattutempun. Tshekin molemmat maalit viimeisteli Filip Zadina.

Batherson ja Zadina ovat vahvimmin kiinni myös turnauksen maalikuninkuudessa. Molemmilla on nyt koossa seitsemän täysosumaa.

Kanada eteni finaaliin nyt toisen kerran peräkkäin. Ruotsi on pelannut ennen tämänkertaista MM-turnausta pronssiottelussa kolme kertaa peräkkäin. Kolmesti tuloksena on ollut tappio ja neljäs sija. Edellisen kerran ruotsalaisnuoret on nähty MM-finaalissa Malmössä vuonna 2014, jolloin joukkue taipui kotilyleisönsä edessä Suomelle.

Kooste välieristä TV2:lla perjantaina kello 10. Nuorten MM-finaali Ruotsi–Kanada Yle TV2:lla perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 3.