U20: Nuorten Leijonien kiri ei riittänyt - USA vei lohkon kakkossijan

Lähtökohdat

Ottelun panoksena oli lohkon kakkossija, ja tilanne yksinkertainen: voittaja on lohkon kakkonen, häviäjä kolmonen.

Ratkaisu

Suomen puolustus aukesi ottelussa luvattoman monta kertaa liian helposti, ja kun Ukko-Pekka Luukkonen ei pystynyt ottamaan voittavia torjuntoja, ei neljä tehtyä maalia riittänyt otteluvoittoon.

1. erä

Avauserä oli Suomen kannalta murheellinen. Erän molemmat maalit teki Yhdysvallat, eikä Suomi saanut todellisia maalipaikkoja aikaan oikeastaan edes ylivoimilla.

Yhdysvaltain maalit merkittiin Trent Fredericin ja Casey Mittelstadtin nimiin.

2. erä

Toinen erä alkoi hyvin samanlaisella pelillä kuin ensimmäinenkin. Yhdysvallat painoi päälle, ja Suomi joutui rikkomaan.

USA pääsi pelaamaan jopa 5-3-ylivoimaa, jota ei lopulta ehtinyt vanhentua kuin 10 sekuntia ennen kuin jälleen oli kiekko Suomen maalissa, maalintekijänä Joey Anderson.

Vielä ennen erän puoltaväliä Suomi kuitenkin heräsi kolmen maalin takaa-ajoasemassa kiriin. Eeli Tolvanen ja Aapeli Räsänen karkasivat kahdella yhtä vastaan -hyökkäykseen, ja viimeksimainittu iski jo turnauksen kolmannen osumansa.

Suomi sai maalista uutta virtaa peliinsä, ja seurauksena oli pian amerikkalaisrikkeitä ja Suomelle ylivoimia. Ensimmäinen ei vielä tuottanut tulosta, mutta toisella tärähti - ja kovaa.

Eeli Tolvanen pääsi laukomaan suoraan Henri Jokiharjun syötöstä, ja kova lyöntilaukaus upposi Joseph Wollin selän taakse.

Yhdeksän sekuntia maalin jälkeen Suomi sai vielä jobinpostia, kun Aapeli Räsänen otti tyhmän jäähyn keskialueella ja päästi erän lopulla vielä Yhdysvallat ylivoimalle.

Joey Anderson hyödynsi Suomen puolustuksen nukahduksen, ja iski komeasti ilmasta USA:n jo 4-2-johtoon puoli minuuttia ennen erän päätöstä.

3. erä

USA tuli kolmanteen erään jälleen pirteästi ja sai luotua pari maalipaikkaa Ukko-Pekka Luukkosen vartioimalle maalille, mutta lisää takaiskuja ei Suomelle tullut.

Ennen erän puoltaväliä Suomi koki ottelussa tehohetken. Ensin alivoimalla Joona Koppanen teki oman ratkaisunsa kahdella yhtä vastaan -hyökkäyksessä Markus Nurmen kanssa, ja laukoi Suomen jo maalin päähän.

Vain reilua minuuttia myöhemmin ykkösketju iski jo illan kolmannen osumansa, tällä kerralla maalintekijänä Kristian Vesalainen.

Ottelun ratkaisu oli komean kirin tehneiden suomalaisten kannalta kuitenkin karu. Huolimattoman keskialueen pelaamisen seurauksena puolustaja Adam Fox karkasi läpiajoon ja iski ottelun loppulukemat 5-4 puolitoista minuuttia ennen loppua.