U20: Kanada kaatoi Suomen kisojen avausottelussa

Ratkaisu

Suomen paljon mainostettu puolustus ei osoittanut olevansa ennakkohehkutuksen veroinen. Jatkuvat puolustusvirheet antoivat Kanadalle ottelussa paikkoja jopa useampiin osumiin kuin mitä ottelussa nähtiin.

Analyysi

Loppulukemat 4-2 kertovat totuudenmukaisen kuvan ottelun kulusta. Kanada oli juuri sen verran parempi. Tulevia otteluita ajatellen tulos ei ole Suomen kannalta katastrofi, vaan pelissä oli ajoittain ihan hyviä aineksia.

Lähtökohta

Kisojen avausottelu molemmille joukkueille. Kanada oli voittanut ennen ottelua kaikki viisitoista näiden maiden kohtaamista pienessä kaukalossa tässä ikäluokassa.

1. erä

Suomi sai otteluun painajaismaisen alun, kun Kanada pääsi siirtymään 1-0-johtoon vain reilun viiden minuutin jälkeen.

Maali aiheutti ja aiheuttaa varmasti edelleen paljon jälkipuinteja, sillä hidastusten mukaan maalikehikko siirtyi paikoiltaan selvästi ennen kuin kiekko ylitti maaliviivan. Videotarkistuksen jälkeenkin maali kuitenkin hyväksyttiin.

Maalia edelsi Suomen puolustuksen virhe, jonka seurauksena maalin lopulta tehnyt Boris Katchouk pääsi läpiajoon.

Vain alle puolta minuuttia myöhemmin kiekko kaivettiin jälleen Ukko-Pekka Luukkosen selän takaa. Kanada iski ylivoimamaalin Suomen kapteeni Juuso Välimäen istuessa tyhmää huitomiskakkosta. Maalintekijänä oli lähietäisyydeltä Sam Steel.

Erän puolenvälin jälkeen Suomi sai hieman pelistä kiinni ja pääsi iskemään kavennusosuman. Aleksi Heponiemi iski Välimäen laukauksen paluukeikon sisään ja toi Nuoret Leijonat maalin päähän.

Maalinjälkeinen vaihto on yleinen jääkiekkoklisee, mutta se osoitti jälleen voimansa. Vain reilu puoli minuuttia Suomen kavennusosumasta Drake Batherson lisäsi Kanadan johdon jälleen kahteen maaliin.

2. erä

Suomi sai toisen erän alussa pelin juonesta kiinni ja pelin kuva tasoittui ensimmäiseen erään nähden.

Suomi myös aloitti erän maalinteon, kun Henri Jokiharjun viivalämäri ylivoimalla upposi kimmokkeen kautta ohi kanukkivahti Carter Hartin. Syöttöpisteille maaliin Eeli Tolvanen ja Otto Koivula.

Suomen takaa-ajo sai kuitenkin jälleen kapuloita rattaisiin viisi minuuttia myöhemmin. Taylor Raddyshin kääntölämäri pomppivaan kiekkoon yllätti helpohkonnäköisesti Luukkosen, ja Suomen takamatka oli jälleen kahden maalin kokoinen.

3. erä

Kolmas erä oli maaleja lukuunottamatta toisen erän toisinto.

Kanada sai kiekon kaksi kertaa Suomen maalirautoihin, Suomi kertaalleen senttien päähän maaliviivan ylittämisestä.

Varsinaista loppukiriä ei viimeisten minuuttien ylivoimasta huolimatta Suomi saanut aikaiseksi, ja Kanadan pitkä voittoputki Suomesta pienessä kaukalossa ei katkennut vieläkään.