TPS taas sivuroolissa kotijäällään – Arttu Ruotsalainen kuritti turkulaisia

Lätty pysyi Arttu Ruotsalaisen lavassa oikeissa paikoissa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

TPS–Ilves 1–2 (0–2, 1–0, 0–0)

Lähtökohta: TPS oli vienyt nimiinsä kaikki kauden kolme kohtaamista, mutta sitäkin enemmän kummallakin joukkueella riittää miettimistä omassa suoritustasossa. Molempien tammikuu on sujunut ailahtelevan vaatimattomasti – Ilves kaipaa kipeästi kolmen pisteen voittoja metsästäessään pudotuspeliviivaa, TPS taas tarvitsee ryhtiliikettä säilyttääkseen hyvät asemansa sarjataulukon kärkipäässä.

1. erä: Ottelun avauserä näytti päällisin puolin juuri niin vaatimattomalta kuin tammikuun peliruuhkan synkeä tiistai-ilta heikoimmillaan voi näyttää. Viime aikoina maalinteko-ogelmien kanssa painiskellut vierasjoukkue osoitti kuitenkin saapuneensa hyvällä jalalla Turkuun, Ilveksen nopeat vastahyökkäykset aiheuttivat päänvaivaa uneliaalle TPS:lle. Vieraat saivat myös palkinnon yritteliäisyydestään, kun Arttu Ruotsalainen kurvaili alivoimalla TPS-päädyssä ja livautti nollakulmasta kiekon läpi Rasmus Tirrosen torjunnasta. Erän päätösminuutilla Ruotsalainen tarjoili mainiosti kiekon maalin eteen Eemeli Suomelle, joka ohjasi lepsun TPS-puolustuksen nenän edetä 2–0 -taukoluvut.

2. erä: Kotijoukkue palasi erätauolta parammalla keskittymisellä ja pelitempolla, toisen erän alussa pelin painopiste siirtyikin selvemmin Ilves-päätyyn. TPS kampesi itsensä peliin mukaan kuittaamalla nopeasti Arto Laatikaisen köykäisen kaksiminuuttisen: Henrik Tallinder vapautti selvän aloitusvoiton jälkeen Tomi Kallion laukaisupaikkaan, ja TPS-kippari tälläsi kavennuksen voimattoman Riku Heleniuksen selän taakse. Palloseuralla riitti tilanteita useampiinkin osumiin, mutta hallinta suli hiljalleen huolimattomaan tehottomuuteen. Erän loppua kohden Ilves sai jälleen peliä haltuunsa ja piti viisaasti pitkillä hyökkäyksillä kiekkoa TPS-päädyssä.

3. erä: Lopun ajat toivat kaivatttua intensiteettiä päätöserän pelaamiseen. TPS sai painettua peliä hyökkäyspäätyyn, mutta tiiviisti ja maltilla puolustanut Ilves sai pidettyä isäntien vaaralliset lähentelyt vähissä. Otto Nieminen pääsi yrittämään tasoitusta lähietäisyydeltä, mutta Riku Helenius torjui, ja tolpatkin olivat Ilves-vahdin puolella Tomi Kallion hakiessa terävää ratkaisua soolonsa päätteeksi. Viimeisen minuutin myllytyksessä onnikin suosi vieraita ja johto säilyi loppuun saakka.

Erikoista: TPS:n vahva alkukausi on pian vain muisto tavallisen turkulaiskatsojan silmissä – Palloseura on hävinnyt kolme viimeisintä kotiotteluaan varsin vaatimattomilla esityksillä.

Kommentti: – Turku on aina paha paikka pelata, oli tärkeää saada hyvä startti. Oli paljon helpompaa jatkaa johdossa toiseen erään, summasi illan Ilves-sankari Arttu Ruotsalainen.