Toinen erä Kärppien tämän kauden surkein - Tapparalla kauden paras

Kärpät – Tappara 2–3 (1–1, 0–2, 1–0)

 

Lähtokohta: Kierroksen ehdoton huippu- ja kärkiottelu. Kärpät yritti katkaista kolmen ottelun tappioputkensa, kun taas Tappara tuli Ouluun kuromaan oululaisten etumatkaa sarjan kärjessä.

Päivän ehdoton puheenaihe oli kuitenkin kanadalaispuolustaja Shaun Heshkan saama kahden ottelu pelikielto keihästämisestä. Hänen paikkansa ykkösketjun takana otti niin ikään rightin puolustaja Aleksi Mäkelä, joten päävalmentaja Mikko Manner ei lähtenyt sekoittamaan koko pakkaa vaan yksi siirto riitti.

I erä: Avauserä oli intensiteetiltään ja tempoltaan hengästyttävän kova, sillä joukkueet menivät päädystä päätyyn urku auki. Kärpät hallitsi tätä 20-minuuttista ehkä 80-prosenttisesti, loi valtavan määrän tekopaikkoja, mutta Dominik Hrachovina oli kerrasaan erinomainen.

Kärpät kuitenkin sai kertaalleen kiekon tshekkivahdin selän taakse, kun Joona Luoto unohti Chrarles Bertandin takatolpalle, josta ranskalainen pääsi tälläämään kauden 19:nnen maalinsa. Täysosuma teki varmasti hyvää, sillä hän oli onnistunut edellisessä 12 ottelussa vain kaksi kertaa. Loistavan esityön tekivät maalille noussut puolustaja Miika Koivisto ja Julius Junttila, joka rikkoi samalla 40 tehpisteen rajan.

Tappara kavensi kuin varkain, kun puolestaan Kärppien kakkosviisikko seilasi vailla päämäärää. Luoto paikkasi erheensä ja iski kiekon läheltä Veini Vehviläisen selän taakse. Tappara selvitti kaksi alivoimaa Jukka Peltolan johdolla.

Hrachovinalle peräti 18 torjuntaa.

II erä: Jos oli ensimmäinen erä Kärppien, toisessa tahtipuikkoa heilutti täydellisesti Tappara. Miten ihmeessä voivat muuttua yhden erätauon jälkeen näin totaalisesti?

Heti erän alkuun Otso Rantakari ampui tamperelaisille johtolukemat 2–1:een. Kiekko meni luvattoman helposti Vehviläisen selän taakse. Samalla päävalmentaja Mikko Manner teki kovan ratkaisun ja kutsui Vehviläisen vaihtoon ja komensi Jussi Rynnäksen tämän tilalle.

Kun Tappara pääsi yrittämään maalia viidellä kolmea vastaan Saku Mäenalasen ja Mikael Ruohomaa jäähyn aikana, Rynnäs joutui antautumaan. Mikko Lehtonen ampui maalin edestä Kristian Kuuselan poikittaissyötön sisään.

Bertrand iski mailallaan Jukka Peltolaa kasvoihin, mutta tilanteesta ei jostain syystä tuomittu jäähyä, mikä raivostutti Tappara-leiriä, mutta lisäsi myös sisua.

Kärpät nosti Taneli Ronkaisen seitsemännen pakin paikalta ykkösviisikkoon.

Hrachovinalle vain neljä torjuntaa.

III erä: Kuopiossa Kärpät teki päätöserässä KalPaa vastaan viisi maalia, mutta Tappara ei ole Kärpät. Kärpät viritti orastavan takaa-ajon, mutta hallitseva mestari puolusti mestarillisesti.

Erän ainoan maalin teki syöksymällä Bertrand, jolle täysosuma oli kauden 20:s. Kavennus tuli vain liian myöhään, sillä kello tikitti liian nopeasti loppuun.

Hrachovina torjui koko ottelussa yhteensä 33 kertaa ja oli Tapparan tuki ja turva.

Yhteenveto: Ottelua seurasi täysi tupa (6614), joka sai nähdä ajoittain todella hyvää jääkiekkoviihdettä. Tappara teki avauserän maalinsa oikeastaan ainoasta tekopaikastaan. Kirvesrinnat ansaitsivat voittonsa, koska Kärpät oli toisessa erässä umpisurkea. Kärppien olisi pitänyt naulata ottelu jo ensimmäisessä erässä.

Tilanne sarjakärjessä tiivistyi entisestään, koska tappio oli Kärpille jo neljäs peräkkäinen. Kolme parasta joukkuetta ovat kolmen pisteen sisällä. Tappara voitti joulukuun kahdeksasta ottelustaan seitsemän.

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi suitsutti syystäkin omiaan.

–Toinen erä oli erittäin hyvä. Kärpillä ei ollut oikeastaan yhtään tekopaikkaa ja meillä huikea määrä. On myös huikeaa tehdä kolme maalia vieraissa näin kovaa jengiä vastaan. Meillä on hieno joukkue.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner tunnusti Tapparan paremmuuden.

–Tiesimme, että meillä on vastassa huippujoukkue, jota vastaan pitää onnistua täydet 60 minuuttia. Tänään olimme hyviä vain 30 minuuttia, ensimmäinen erä ja kolmannen erän viimeiset 10 minuuttia. Toinen erä oli meiltä kauden huonoin.

Tilastot:

I erä: 6.14. Charles Bertrand (Miika Koivisto – Julius Junttila) 1–0 sr., 15.31 Joona Luoto (Matti Järvinen) 1–1.

II erä: 23.18 Otso Rantakari (Veli-Matti Vittasmäki – Sebastian Repo) 1–2, 35.29. Mikko Lehtonen (Kristian Kuusela – Jan-Mikael Järvinen 1–3 2yv.

III erä: 59.37 Charles Bertrand (Ville Leskinen – Julius Junttila) 2–3 im.

Kokoonpanot:

Kärpät:

Maalivahdit: Veini Vehviläinen (Jussi Rynnäs).

I viisikko: Julius Junttila – Mikael Ruohomaa – Charles Bertrand, Aleksi Mäkelä – Miika Koivisto.

II viisikko: Saku Mäenalanen – Nicklas Lasu – Ville Leskinen, Lasse Kukkonen – Mikko Niemelä.

III viisikko: Radek Koblizek – Jyri Junnila – Juha Koivisto, Teemu Kivihalme – Jani Hakanpää.

IV ketju: Sami Anttila – Miska Humaloja – Jyri Junnila.

7. puolustaja: Taneli Ronkainen.

Tappara:

Maalivahdit: Dominik Hrachovina ja (Christian Heljanko).

I viisikko: Sebastian Repo – Jan-Mikael Järvinen – Jukka Peltola, Veli-Matti Vittasmäki – Otso Rantakari.

II viisikko: Tomas Zaborsky – Juhani Jasu – Kristian Kuusela, Niko Mikkola – Mikko Lehtonen.

III viisikko: Niko Ojanmäki – Otto Rauhala – Jere Karjalainen, Aleksi Elorinne – Valtteri Kemiläinen.

IV ketju: Joona Luoto – Matti Järvinen – Teemu Nurmi.

7. puolustaja: Aleksi Salonen.