Tapparan Jasu tulikuumassa maalivireessä – Heljangolle debyytissään nollapeli

Kaksi mestaruutta Tapparassa voittanut Juhani Jasu on matkalla kohti uransa tehokkainta liigakautta. Runkosarjan ensimmäisen kolmanneksen jälkeen kasassa on nyt 9 (5+4) tehopistettä. Uran ennätys on toissa kaudelta 11+11 – jolloin Lukko-kasvatti pelasi peräti 62 ottelun runkosarjan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tappara–Pelicans 3–0 (0–0, 3–0, 0–0)

Ratkaisu: Vaikka Hakametsässä on Tapparan kotipeleissä käytössä älykiekko, tälla kertaa lauantai-ilta tarjosi 4942-päiselle yleisölle enemmän taistelua ja yrittämistä kuin älyllä punottuja kuvioita – ainakin avauserässä. 
Toisessa erässä Tappara lisäsi tahdon oheen taitoa ja sommitteli syöttökuvioiden päätteeksi kolme kaunista maalia. 

Lähtökohta: Kotivireensä löytänyt Tappara lähti kamppailuun kuuden kotivoiton putkessa. Pohjilla oli perjantain maukas jatkoaikavoitto JYPistä. 
Pelicans puolestaan pelasi edellisen kerran tiistaina. Tasan ei käy rasitus, vaikka niin joukkueilla kuin yleisöllä on totta kai uskomus siihen, että pelit on pudoteltu kalenteriin loogisesti.

Kaikki aiemmat 19 Tapparan ottelua torjunut Dominik Hrachovina oli lepovuorossa. 

Kirvesrinnat löi maalin suulle liigadebytantti Christian Heljangon Suomi 100 vuotta -juhlamaskissaan. Porvoolaislähtöinen nuorukainen on toki nähty kirvesrintojen veräjällä CHL-peleissä, mutta SM-liigassa minuutit olivat ensimmäiset. 

1. erä: Kolmosketjun keskusmies Matti Järvinen pääsi erän puolivälissä kävelemään Juha Leimun ja Roni Rukajärven muodostamaa kunniakujaa pitkin Janne Juvosen maalille, mutta  viimeistely jäi partakarvan päähän. Ei ihme, että Järvisen lisäksi huokauksia (ja vähän muutakin) kuultiin katsojienkin suusta.

Tapparan päässä olleen aloituksen jälkeen Jukka Peltola oli spurttaamassa läpiajoon, mutta Libor Sulak ja sulavaliikkeinen laituri Iikka Kangasniemi luistelivat kultakypäräisen kapteenin päättäväisesti kiinni.

2. erä: Erä ei ehtinyt vanheta kuin runsaat pari minuuttia, kun kolmosketju iski. Joona Luoto iski avausmaaln Matti Järvisen ja Sebastian Revon syötöistä. Kiekko liikkui keskialueelta käynnistyneessä hyökkäyksessä niin liukkaasti lavasta lapaan, että mieleen tuli mestarivalmentaja Rauno Korven 1980-luvun ohje – jonka ex-kippari Timo Jutila kertoi tuoreessa elämäkertateoksessaan: "Jos syötätte toisillenne 400 kertaa pelissä, ollaan aika vahvoilla".

Tappara pääsi iskemään 2–0 ylivoimalla Antti Tyrväisen otti huitomisjäähyn aikana. Juhani Jasu sai iskeä kiekon takatolpalta verkkoon Jan-Mikael Järvisen ja Kristian Kuuselan esityön jälkeen.

Erän lopun hienoudet liittyivät lähinnä kovaan kontaktipeliin.

Avausmaalin laukonut Luoto sai erän lopussa tuntea kivuliaan taklauksen kropassaan, kun Pelicans-kapteeni Stefan Lassen täräytti laiturin kovalla töötillä jään pintaan Tapparan vaihtoaition edessä. Tapparan Niko Mikkola puolestaan jyräsi Kimi Koiviston selälleen puolustussiniviivalla.

Tapparan kolmas maali oli todellinen pukukoppimaali.

Kapteeni Peltola karkasi väen väkisin Pelicansin laidan lähellä Juha Leimulta, spurttasi siniviivojen välin, teki hyökkäysalueelle päästyään pyörähdyksen ja antoi bulgarialaisen syötön selkänsä takaa Jasulle, joka räväytti kiekon Juvosen ohi verkkoon, kun peliaikaa oli jäljellä vaivaiset 1,2 sekuntia.

Ylivoiman viivamies Leimu ei saanut tilanteessa mitään otetta Peltolaan ja hukkasi tilanteessa kaiken kukkuraksi vielä mailansakin. Niinpä jä laihaksi lohduksi, että Pelicansin viivapelin pelote ehti vielä spurtata lähelle maalintekijä Jasua, kun veto lähti. Ilman mailaa estely-yritys oli lähinnä näennäinen.

3. erä: Pukukoppimaalin värkännyt kaksikko Jasu–Peltola oli erän alkajaisiksi tappamassa Kuuselan yhä jatkunutta jäähyä, kun Jesse Saarinen sai kiekon jo Heljangon taakse, kahteen tolppaan – mutta videotarkistuksen perusteella ei viivan yli. Heti rangaistuksen päätyttyä kavennusosuma oli uudestaan pienestä kiinni, mutta 

Tapparan päätöerän maukkain paikka tarjoutui puolustaja Niko Mikkolalle, mutta pitkänhuiskean pakin keinovalikoima loppui kesken muutaman metrin päässä Pelicans-pömpeliltä.

Lahtelaismaali ammotti aikalisän jälkeen tyhjänä minuutin verran, mutta edes Jasu ei saanut kiekkoa tyhjään verkkoon. Hattutemppu jäi syntymättä, kun Miska Siikonen koukki kahden maalin viimeistelijän kumoon ja itsensä jäähylle.

Ottelun hahmo: Juhani Jasu iski kauden neljännen ja viidennen osumansa. Eurajokelaislähtöisen sentterin kausiennätys on toissa kaudelta, jolloin hän pelasi peräti 62 ottelun runkosarjan. Silloin HPK-paidassa syntyi 11 maalia 51 ottelussa. Kevään 11 peliä Tapparassa eivät tuoneet enää täytettä runkosarjan maalipottiin.

Erikoista: Älykiekot ovat niiden sisältämän elektroniikan vuoksi sen verran arvokkaita, että katsomoon kimmoneita kiekkoja pyydetään kuulutuksella takaisin "kiertoon": "Olethan ystävällinen ja palautat katsomoon lentäneen kiekon Tappara-shopiin, mistä saat hyvityksenä Tappara-tuotepaketin".