Tämä yksi ujutus ei riittänyt – sitkeä KalPa puski, punnersi ja sai lopulta palkinnon

Elintärkeä avausmaali. Jan-Mikael Järvinen ujuttaa längistä 1–0. Niko Hovinen on voimaton. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tappara–KalPa 1–3 (1–0, 0–0, 0–3)
Voitot 3–2

Ratkaisu: Kun jaksaa yrittää, sinnikkyys yleensä palkitaan. Kuilun reunalle ahdistettu KalPa kiskoi hyökkäyksiään viime lauantain jatkoaikatappion tuottaneen ottelun jälkeen yli 120 minuuttia Tapparan puolustusmuuriin, mutta ei luopunut yrittämisestä.

Neljä ensimmäistä ottelua ilman tehoja hyökännyt Alexandre Texier onnistui ohittamaan Dominik Hrachovinan ajassa 44.39.

Ja kun hana kerran aukesi, KalPa ei jarrutellut. Tasoituksesta ei kulunut kuin viisi minuuttia, kun Balasz Sebok ja Texier (1+1) vapauttivat Kai Kantolan maalintekoon.

Pointti 1: Tapparan tiivis puolustuspelaaminen on ollut ottelusarjan vanhetessa KalPalle kuin poloniumia teekannussa. KalPan maalitekoaikeet ovat kuolleet usein jo keskialueella.

Kirvesrinnat eivät keskiviikkonakaan  karvanneet itseään ulos tilanteista, vaan puolustavalla mestarilla – sanaparin kaikissa merkityksissä – oli jokseenkin koko ajan kolme miestä pelin alla, kun kuopiolaiset saivat kiekon. Ei ihme, että kotiyleisö intoutui kannustamaan Tapparan uhrautuvaa puolustustaistelua rytmikkäästi läpsyttämällä.

Tapparan tiiviin maalinestopelin varjopuolena oli omien hyökkäysten hyytyminen hajanaisiksi pistoiskuiksi. Sitkeä KalPa roikkui mukana ja iski päätöserässä kiekon kolmesti verkkoon.

Pointti 2: KalPan ulkomaalaiset pelasivat väkevän ottelun. Mathew Maione urakoi välillä joka toista vaihtoa. Alexandre Texier oli mukana KalPan kahdessa ensimmäisessä maalissa, ja tamperelaisille tuttu ex-Ilves Jerry D'Amigo teki 3–1-loppulukemat tyhjiin.

Pointti 3: Tappara on tappiostaan huolimatta tyrkyllä välieriin kuudentena keväänä peräkkäin.
Viiden viime kauden saldo on kaksi peräkkäistä mestaruutta ja kolme hopeaa. Ei ihme, että 2010-lukua kutsutaan kirvesrintojen dynastiaksi jo nyt.

Viimeksi kirvesrinnat ovat jääneet rannalle mitalipeleistä – ja koko playoffeista – keväällä 2012 Risto Dufvan valmentaessa. Tuolloin molemmat tamperelaisten kausi oli sysimusta: Tappara jäi 14 joukkueen sarjassa sijalle 12, Ilves oli jumbo.

Oho! KalPa ehti pelata Kai Kantolan edellisessä Tampereen-ottelussa laukoman maalin jälkeen yli 120 minuuttia ilman osumia.

Erikoista: Viime kevään finalistien viides vääntö välieräpaikasta oli vähämaalinen taistelu. Tapparan Jan-Mikael Järvinen ujutti ottelun avausmaalin ajassa 7.48. Seuraavaa osumaa piti odotella melkein kaksi täyttä erää. 5167