Talent Suomi - viisitoista mielenkiintoista liigadebytanttia

Yliopistotutkinnon Pohjois-Amerikasta hakenut Niklas Nevalainen on liigadebytantti. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto
Yliopistotutkinnon Pohjois-Amerikasta hakenut Niklas Nevalainen on liigadebytantti. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto

Uudella liigakaudella on jälleen edessä iso määrä uusia liigapelaajia, joita ei ole aiemmin pääsarjakaukaloissa nähty. Tässä artikkelissa esitellään joka joukkueesta yksi potentiaalinen ja mielenkiintoinen liigadebytantti.

HIFK: Niklas Nordgren

HIFK:n oma kasvatti Niklas Nordgen takoi viime kaudella Nuorten SM-liigassa 16-vuotiaana 39 tehopistettä 40 runkosarjaottelussa.

Nordgren on erittäin älykäs ja taitava pelaaja, ja nopeuskin riittää liigatasolle mainiosti.

Vakiokokoonpanon paikka IFK:sta on tiukassa, mutta liigadebyytti Nordgrenille varmasti alkavalla kaudella tulee.

HPK: Markus Niemeläinen

Edmonton Oilersin kolmannen kierroksen varaus kesältä 2016 pelasi kaksi edellistä kautta Kanadassa OHL:ssä.

Kevään 2016 alle 18-vuotiaiden maailmanmestari on isoon kokoonsa - peräti 197 cm - nähden sulava luistelija. Myös kiekollista osaamista löytyy.

Niemeläisellä on edessään tikkaita kiivettäväksi mahtuakseen HPK:n vakiokokoonpanoon, mutta liigaotteluita kertynee silti kauden aikana vyölle useita.

Ilves: Joona Koppanen

Peräti 195-senttinen sentteri on Niemeläisen tapaan alle 18-vuotiaiden maailmanmestari viime vuodelta. Taskussa on myös NHL-varaus Boston Bruinsiin kesältä 2016.

Yhdysvaltain yliopistoreitille tähdännyt Koppanen ei pelannut viime kaudella Liigaa, vaikka mahdollisuuksia siihen olisi tarjottu.

Koppaselle on tarjolla nuoresta Ilves-ryhmästä isoakin vastuuta. Nähtäväksi jää, pystyykö viime kauden Nuorten SM-liigan parhaaksi hyökkääjäksi valittu lempääläläinen täyttämään odotukset.

Jukurit: Mikko Kokkonen

Teknisesti ottaen 16-vuotias Kokkonen ei ole enää debytantti, mutta viime kaudella yhdessä ottelussa alle kolme minuuttia pelannut jukurikasvatti voidaan hyvillä mielin laskea kategoriaan mukaan.

Kokkonen takoi viime kaudella Nuorten SM-liigassa ikäluokkansa kaikkien aikojen toiseksi kovimmat pisteet, ainoastaan Patrik Laine teki aikanaan enemmän.

Nuoresta iästään huolimatta Kokkoselle on tarjolla paikka jukurinipun vakioryhmityksestä. Kesän 2019 NHL:n varaustilaisuudessa Kokkosen nimi huudettaneen ensimmäisellä kierroksella.

JYP: Anttoni Honka

Hongan kiekkoklaanin kuopusta on usein kutsuttu myös veljessarjan lahjakkaimmaksi. Lokakuussa 2000 syntynyt Honka on varattavissa vasta kesän 2019 varaustilaisuudessa.

Isoveljensä Juliuksen tapaan Honka on taitava ja hyvin luisteleva kiekollinen puolustaja.

Kivenkovaan jyväskyläläisryhmään murtautuminen vaatii paljon, mutta Hongalla se ei ainakaan jää taidoista kiinni.

KalPa: Frank Gymer

KalPan 21-vuotias tulokashyökkääjä kuuluu siihen harvalukuiseen suomalaiskaartiin joka on pelannut ensimmäiset pääsarjatason ottelunsa KHL:ssä.

Viime kaudella yhteensä 18:n ottelun verran KHL:ää nähnyt Gymer takoi koko junioriuransa kovia pisteitä, mutta ei noussut missään vaiheessa ikäluokkansa maajoukkueeseen harjoitusotteluita lukuunottamatta.

Kuopiossa Gymerillä on läpimurron avaimet käsissään, ne vaan täytyisi enää käyttää.

KooKoo: Peetro Seppälä

Vuonna 2000 syntynyt puolustaja on ikäisekseen vahva ja pystynee kamppailemaan aikuistenkin tasolla hyvin. 186-senttinen Seppälä ei ole pistehirmu, mutta osaa antaa helpon ensimmäisen syötön ja pelata riskitöntä peliä.

Vakiokokoonpanon paikka voi olla tiukassa, mutta yksittäisiä otteluita kauden aikana varmasti kertyy Seppälällekin.

Kärpät: Rasmus Kupari

Alkusyksyn Ivan Hlinkan muistoturnauksessa ihastuttanut kotkalaislähtöinen Kupari, 17, on vuonna 2000 syntyneiden ikäluokan ykköstalentteja Suomessa.

Kuparin fysiikka kaipaa vielä kehitystä, joten täysi liigakausi ei todennäköisesti ole realismia. Pelikäsityksestä ja taidoista liigapelit eivät kuitenkaan jää kiinni.

Lukko: Antti Palojärvi

Pittsburgh Penguinsin menneenä juhannuksena kuudennella kierroksella varaama puolustaja teki viime kaudella debyyttinsä miesten peleissä, kun pelasi yhden ottelun KeuPan riveissä Mestistä.

Kouvolassa kiekko-oppinsa saanut modernia puolustajapeliä pelaava Palojärvi ei ole kauden alkaessa Lukon vakiokokoonpanon miehiä, mutta eiköhän liigadebyytti joka tapauksessa nähdä.

Pelicans: Casimir Jürgens

Viime kaudella Mestiksessä 49 ottelussa peräti 38 tehopistettä merkkauttanut puolustaja pelasi vielä 20-vuotiaana Nuorten SM-liigaa.

Vaikka Jürgens ei ollutkaan koskaan mikään junioritähti, voi jälki Liigassa olla heti tulokaskaudella tehokasta.

SaiPa: Ahti Oksanen

Jack Eichelin laidalla parhaalla yliopistokaudellaan peräti 25 maalia iskenyt espoolaisen kiekkokoulun kasvatti ei saanut NHL-sopimusta ja päätti palata hakemaan vauhtia Suomesta.

Puolustajanakin pelannutta Oksasta voi käyttää missä tilanteessa tahansa aina alivoimasta ylivoimaan.

Sport: Niklas Nevalainen

Nevalainen kävi Oksasen tavoin hakemassa rapakon takaa yliopistotutkinnon ennen ammattilaiskiekkouran aloittamista.

Pienikokoinen 175-senttinen Nevalainen on hyvä luistelija ja hänellä on myös kiekollista potentiaalia. Voi olla yksi Sport-nipun yllättäjistä.

Tappara: Otto Mäkinen

Jälleen yksi kevään 2016 alle 18-vuotiaiden maailmanmestari. 188-senttinen kahden suunnan sentteri kävi kokeilemassa taitojaan Kanadassa OHL-juniorisarjassa, mutta palasi yhden kauden jälkeen kasvattajaseuraansa.

Huippuunsa viritetyn Tapparan kokoonpanoon on vaikea mahtua, mutta loukkaantumisten myötä Mäkiselle varmasti avautuu paikka.

TPS: Lauri Pajuniemi

Toissa kaudella B-nuorten SM-sarjassa kaikkien aikojen toiseksi kovimmat tehopisteet iskenyt taitava hyökkääjä on TPS:n jokerikortti alkavalle kaudelle.

Pelipaikkaa edustuksesta voi olla hankala löytää, mutta näyttöpaikan saatuaan Pajuniemi voi yllättää. Maaleja on toistaiseksi syntynyt kaikissa ikäluokissa missä 17-vuotias laituri on pelannut.

Ässät: Otto Kivenmäki

Toisen polven jääkiekkoilija Otto Kivenmäki on Ässien 2000-ikäluokan toiseksi kovin talentti Jesperi Kotkaniemen jälkeen.

Pienikokoinen väkkärä on isänsä Markon tyylinen erittäin älykäs ja taitava pelaaja, joka tuntuu pystyvän luomaan maalipaikkoja tyhjästä.