Sport jäi jälleen jalkoihin – Ilveksen viikonloppu sai täydellisen päätöksen

Sport-Ilves 2-4 (0-1, 1-1, 1-2)

Lähtökohta: Sekä Sport että Ilves mielivät vielä pudotuspelijunaan, mutta molemmat joutuvat jo tässä vaiheessa kautta pelaamaan niin sanottuja omia pudotuspelejään. Ilveksellä oli matkaa kymmenen parhaan sakkiin 15 pistettä, kun taas Sportilla 20 pistettä, joten kummankin mahdollisuudet alkavat olla pienet. Senpä vuoksi kolmella pisteellä oli tänään normaalia isompi merkitys. Ilveksen viikonlopun pelit alkoivat jo eilen, kun se otti kolme pistettä KooKoolta, joka oli tamperelaisia ennen lauantain kierrosta vain kaksi pistettä edellä.

1. erä: Avauserä mentiin tasaisissa merkeissä, eikä kumpikaan joukkueista onnistunut ottamaan niskalenkkiä toisesta. Ottelun tärkeys näkyi molempien joukkueiden tiiviinä puolustuspelinä, eikä huippupaikkoja nähty ainakaan liikaa. Ilves onnistui kuitenkin ohittamaan Sport-vahti Mika Järvisen kertaalleen, kun Teemu Rautiaisen napakka rannelaukaus ylivoimalla painui maaliverkkoihin. Ilves pääsi ylivoimalle Sportin Erik Riskan otettua turha hyökkäyspään jäähy ajassa 03:01. Rautiaisen onnistuttua sai Ilves-puolustaja Olli Vainio heti seuraavassa vaihdossa huippupaikan noustuaan hyökkäykseen mukaan, mutta nuoren puolustajan kuti ei löytänyt tietään maaliin asti. Sportin todelliset maalintekopaikat olivat vähissä, mutta sai Ilves-kassari Riku Helenius muutaman kerran esittää parastaan vaasalaisten edessä. Muun muassa Joel Kiviranta pääsi erän toisella puoliskolla kokeilemaan maalintekoa hienon syöttöketjun päätteeksi, mutta laiturin ruuti oli vielä märkää.

2. erä: Ilves tuli upeasti toiseen erään, kun joukkueen ykköskenttä pelasi vahvan avausvaihdon ja onnistui lyömään ottelun lukemiin 0-2: Tapio Laakso pelasi kiekkoa maalille, jossa päivysti Joona Ikonen, eikä nuori hyökkääjä epäonnistunut irtokiekosta. Ilves oli lähes koko erän piirun verran parempi, kun vieraat puolustivat ja hyökkäsivät viisikkoina mallikkaasti pitäen pakettinsa kasassa. Tamperelaisilla oli paikkoja iskeä jo illan kolmas häkki, mutta Järvinen ja Sport kestivät. Erän loppu toi peliin kuitenkin uuden alun, kun Sportin neloskenttä herätti kotijoukkuetta vahvalla vaihdollaan. Joonas Komulaisen kenttä otti kopin nelosen esimerkillisestä toiminnasta ja kävi iskemässä isäntien illan ensimmäisen: Komulainen riisti kiekon taidokkaasti hyökkäyssinisellä ja petasi Olavi Vauhkoselle loistopaikan, ja "Tuhma-Olavi" veivasi kiekon rystyltä Ilves-maalin kattoon.

3. erä: Sport tuli viimeiseen erään niin kuin takaa-ajajan kuuluukin, mutta tasoitusosuma jäi tekemättä. Paras paikka syntyi Vauhkoselle, joka sai eteensä lähes tyhjän maalin, mutta kuin ihmeen kaupalla Helenius venytti itsensä kiekon tielle. Ilves paransi pikkuhiljaa ja onnistui lopulta iskemään illan kolmannen maalinsa, kun vieraat sahasivat parilla syötöllä isäntien viisikon läpi, ja Teemu Lepaus iski kiekon hallitusti ohi Järvisen. Sportin paukut näyttivät loppuneen, mutta kotkapaidat saivat taiottua vielä kavennusmaalin kuudellä kenttäpelaajalla: Jesse Paukku rouhi pikkumustan maalin edustalta tupiin, ja vaasalaiset olivat jälleen pelissä mukana, kun aikaakin oli vielä pari minuuttia jäljellä. Sporti lähti saman tien hakemaan tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Aleksi Ainali menetti kiekon hyökkäyssinisellä, minkä seurauksena Tapio Laakso pääsi iskemään illan viimeisen osuman.

Ratkaisu: Kokonaisuudessaan Vaasassa nähtiin tasainen vääntö, mutta pienet asiat ratkaisivat tällä kertaa pisteet Tampereelle. Ilves pelasi viisikkoina tiiviisti, mikä näkyi niin omassa päässä kuin hyökkäyspäässäkin. Sport oli puolestaan liian usein hyökkääjiensä varassa hyökkäyspelissä, minkä seurauksena myös huippumaalintekopaikat jäivät vähiin.

OHO: Sport ei ole saanut maistaa voittoa pitkään aikaan, kun viimeisin voitto nähtiin ennen joulua. Joulun jälkeen joukkue on pelannut viisi ottelua ja hävinnyt ne kaikki. Viimeisin voitto on joulukuun 15. päivältä.