Olavi Vauhkosen huima vire teki Sportin viikosta täydellisen

 

Olavi Vauhkosen kauden maalimäärä nousi jo 17:ään. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Sport-Ässät 3-2 JA (0-1, 1-1, 1-0, 1-0)

Lähtökohdat: Kun Sport pelaa loppukauden aikana enää kunniasta, niin Ässillä riittää vielä rutkasti panosta. Viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävä Ässät on pelannut Mikael Kotkaniemen alaisuudessa kolme ottelua voittaen niistä yhden.

Sport oli alkuviikon Itä-Suomen kiertueella, kun vaasalaiset vierailivat Mikkelissä ja Lappeenrannassa. Sarjajumbona viihtyvä kotkalauma onnistui voittamaan molemmat ottelunsa, joten Sport pääsi koko viikon huilanneiden patapaitojen kaatoon kahden ottelun voittoputkessa.

1. erä: Porilaiset tulivat ottelun alkuun vahvalla jalalla, ja joukkue pääsikin pariin otteeseen kokeilemaan maalintekoa hyvästä paikasta, jotka molemmat järjesteli Jesperi Kotkaniemi upeilla oivalluksillaan. Sport-vahti Jonathan Iilahti oli kuitenkin hyvin kassalla ja selvitti tilanteet varmuudella. Lopulta Ässien vahva alku valui hukkaan, kun Sport pääsi ylivoimalle, mutta kotijoukkue ei saanut luotua kunnon paikkoja. Sportin ylivoiman jälkeen patapaidat palasivat hyvään lentoon, ja puolustajat Tommi Taimi ja Maksim Matushkin pääsivät testaamaan Iilahden taitoja, mutta Sport-veskari veti jälleen pidemmän korren. Erän puolivälin jälkeen Iilahtikin joutui antautua, kun Taimi heitti kiekon miinuskulmasta maalin eteen, josta pikkumusta pomppi onnekkaasti isäntien häkkiin. Maali jäi erän ainoaksi.

2. erä: Kotijoukkue sai toisen erän alkuun hyvän vaihteen silmään, mutta Ässät onnistui luomaan alkuerän vaarallisimman tilanteen, kun Ville Korhonen karkasi läpiajoon. Iilahti oli kuitenkin jälleen mies paikallaan. Sport pääsi kokeilemaan alkuerästä ylivoimapeliään toista kertaa illan aikana, ja tällä kertaa kotkapaidat loivat useammankin kelpo paikan: Markus Nenonen, Antti Kalapudas, Erik Riska ja Ari Gröndahl saivat testata Andreas Bernardin reaktiokykyjä, jotka olivat todistetusti kunnossa. Lopulta Sport sai kylmää vettä niskaansa, kun vaasalaisten oma kasvatti Simon Suoranta päivysti Sport-maalilla ja siirsi kiekon tyhjään uuniin. Kotijoukkue sai helpottavan kavennusmaalin erän lopussa, kun Kalapudas sivalsi William Wrennin laukauksesta tulleen irtokiekon tupiin.

3. erä: Sport tuli kolmannen erän ensimmäisen kympin vahvasti ja sai siirrrettyä paineen ässäpäätyyn. Hyvä takaa-ajo katkesi kuitenkin hetkeksi, kun Joel Kiviranta otti turhan hyökkäyspään jäähyn ajassa 50:29. Porilaisten ylivoima jäi vaatimattomaksi eikä illan kolmatta kuulunut, minkä myötä Sportilla oli vielä hyvin aikaa hieroa tasoitusosumaa. Isäntien mahdollisuus tuli viitisen minuuttia ennen loppua, kun Ben Blood otti kahden minuutin jäähyn korkeasta mailasta: tällä kertaa kotkalauman ylivoima toimi, ja illan neljäs maali oli tosi asia. Olavi Vauhkonen sai kiekon maalin edessä, ja isokokoinen laituri leipoi kiekon tyylikkäästi Bernardin selän taakse. Ottelussa haettiin voittajaa lopulta jatkoajalla.

Ratkaisu: Illan ratkaisijaksi nousi lopulta tasoitusmaalin värkännyt Vauhkonen, joka ohitti Bernardin myös jatkoajalla. Ässien Simon Suoranta horjahti kiekon kanssa omassa päässä, minkä myötä Vauhkonen pääsi täysin avopaikkaan, eikä vaasalaishyökkääjä jättänyt paikkaansa käyttämättä.

OHO: Ottelun ensimmäisellä erätauolla halli tyhjennettiin palohälytyksen vuoksi. Kyseessä oli kuitenkin väärä hälytys, ja ottelua jatkettiin noin kymmenisen minuuttia aikataulusta jäljessä.