Sitkeys, Juha Koivisto ja Veini Vehviläinen Kärppien avainkohdat

Juha Koivisto. Nyt suuri nimi myös Oulun korkeudella. Ratkaisumaali syntyi ensimmäisessä jatkoerässä ajassa 78.34. Kuva: Jukka Rautio / Europhoto.

Kuka ihmeen Juha Koivisto? Oulun korkeudella ei ole oikeastaan vielä eiliseen mennessä yhtään tiedetty, mistä hän tulee ja mihin hän on menossa.

Nyt tiedetään. Lempinimeä ”Manu” totteleva piskuinen laitahyökkääjä räjäytti Raksilan ensimmäisessä jatkoerässä ajassa 78.34. Rannelaukaus 2-1:een sujahti takanurkkaan B-pisteen kaarelta ohi Dominik Hrachovinan. Suurin piirtein sama paikka, josta Juhamatti Aaltonen ratkaisi samojen joukkueiden välisen game sevenin finaalisarjassa 2014.

– Maalivahti taisi luulla, että minä ammun, mutta jätinkin kiekon Manulle, tilanteen mestarillisesti luonut ruotsalaissentteri Nicklas Lasu taustoitti.

Juha Koivisto oli urallaan ensimmäistä kertaa median haastattelujen todellisena keskipisteenä.

– Kyllä tämä on urani tähtihetki tähän mennessä. Oli makea tunne, kun halli räjähti, Koivisto kelasi.

Kärppien päävalmentaja Mikko Manner ylisti vuolaasti Koiviston panosta.

– Hän on fiksu pelaaja, joka omaksuu asioita nopeasti. Hän on tärkeä palanen joukkuetta ja tuo kokemusta ja rauhallisuutta joukkueeseen. Valmentajan näkökulmasta ihannepelaaja ja voittava luonne. Näissä peleissä ratkaisija löytyy yleensä suurien nimien takaa, Manner muistutti.

Koivisto otti kehut nöyrästi vastaan.

– Kiva kuulla. Mun juttu on pelata fiksusti.

Miten käsittelet 3–0-johtoasemaa?

– Enpä oikeastaan mitenkään. Nyt ladataan akut täyteen, ja haluan nauttia joka ikisestä sekunnista.

Fakta vai myytti, onko neljännen voiton ottaminen se kaikkein vaikein vuori kiivettäväksi?

– En tiedä. Ehkä ne ovat niitä henkimaailman hommia.

Koivisto tuli Kärppiin lokakuun alussa vähän niin kuin takaoven kautta pelattuaan alkukauden Sheffieldissa. Hän on Kiekko-Vantaan kasvatteja, ja oikea Mestis-jyrä, mutta Liigassa suurimmat meriitit ovat HPK:ssa. Puolivälieriä pitemälle hän ei ole ikinä aikaisemmin päässyt.

Pelipaikka kivikovassa Kärppien rosterissa ei koskaan ole ollut itsestäänselvyys.

– Koko ajan olen yrittänyt suhtautua asioihin positiivisesti.

" Mennään vain päivä ja peli kerrallaan eteenpäin."

Juha Koiviston ohella Kärppien sankariosastoon nousi 21-vuotias maalivahti Veini Vehviläinen, joka torjui kolmannen erän lopussa ja jatkoerässä huikean määrän Tapparan ”varmoja” tekopaikkoja.

– Kyllä se ihan jääkiekolta tuntui. Tämä oli minulle ihan samanlainen jääkiekko-ottelu kuin aina ennenkin. Kiva päästä hyppelemään tuonne, tunnelmoi Vehviläinen, joka on noussut tänä keväänä kaikkien oululaisten ja lähikunnissa asuvien kiekkofanien suureksi suosikiksi.

3–0-johto ei häntä suuremmin mietitytä.

– Mennään vain päivä ja peli kerrallaan eteenpäin.

"Meillä on tätä kautta jäljellä yksi, kaksi, kolme tai neljä peliä. Hölmöjä olisimme, jos emme ajattelisi tulevaa positiivisuuden kautta. Koko ajan pitää muistaa, että vastassa on kaksi  edellistä mestaruutta voittanut Tappara."

Päävalmentaja Manner muisti lausunnoissaan myös Vehviläistä.

– Tappara oli huikea, ja meillä oli onni matkassa. Tiesimme, että Tappara parantaa, mutta meidän sitkeytemme ja Veini Vehviläisen torjunnat käänsivät pelin meille, Manner aprikoi.

­– Kolme voittoa on eri kuin neljä. Nyt olemme vähintään varmistaneet paikan game seveniin, Manner järkeili, eikä intoillut tulevaa.

– Joko meillä on tätä kautta jäljellä yksi, kaksi, kolme tai neljä peliä. Hölmöjä olisimme, jos emme ajattelisi tulevaa positiivisuuden kautta. Koko ajan pitää muistaa, että vastassa on kaksi edellistä mestaruutta voittanut Tappara.

"Joskus kiekot menevät kainalon alta sisään. Nyt ne menivät suoraan syliin."

Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorpi otti tappion tyynesti vastaan.

– Oulu on paha paikka pelata, ja me pelasimme tänään hyvin. Kyllä nämä pelit ovat pienestä kiinni.

– Joskus kiekot menevät kainalon alta sisään. Nyt ne menivät suoraan syliin.

Tappara teki ainoan maalinsa Matti Järvisen läpiajosta toisessa erässä. Vapauttavan syötön antoi Veli-Matti Vittasmäki.

– Kun pelataan rohkeasti, nyt kävi näin. Jätimme Matti Järvisen liian yksin, Manner analysoi, eikä ottanut kantaa vaihdon ajoitukseen.

Kärppien tärkeän 1–1-tasoituksen ohjasi Ville Leskisen rannelaukauksesta Julius Junttila, joka kevytrakenteisena pelaajana tällaisissa kuluttavissa otteluissa mies parhaasta päästä.

Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran maanantaina legendaarisessa Hakametsässä Tampereella. Jos ottelusarja venyy viidenteen peliin, se pelataan Oulussa heti tiistaina.