Selinin aikalisä herätti HIFK:n, Thorellin jatkoaikamaali piti kotietuhaaveet hengissä

Vielä viime kaudella TPS:ää edustaneen Erik Thorellin jatkoaikaosuma piti HIFK:n pudotuspelihaaveet hengissä. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

TPS:ää vastaan hitaasti aloittanut HIFK lämpeni torstai-illan edetessä ja piti haaveensa puolivälierien kotiedusta hengissä. Nousu 0–2-tappioasemasta tasoihin siivitti ottelun ensin jatkoajalle, joka päättyi värikkäiden vaiheiden jälkeen Erik Thorellin komeaan sivallukseen.

–Aloitimme vähän heikosti, ehkä keskiviikon SaiPa-ottelu painoi vielä jaloissa. Pääsimme kuitenkin paremmin ja paremmin mukaan, mitä pidemmälle ilta eteni. Nousu kahden maalin takaa näin kovaa vastustajaa vastaan on vahva suoritus, Thorell summasi.

Ottelun käännekohdaksi osoittautui toisen erän alku. Ilkka Heikkinen vei TPS:n kahden maalin karkumatkalle heti erän alkajaisiksi, ja vielä seuraavat pari vaihtoa TPS vyöryi vahvasti HIFK:n maalia kohti.

Helsinkiläisten päävalmentaja Ari-Pekka Selin teki ratkaisun, joka jälkeenpäin vaikuttaa lähes nerokkaalta. Omiensa vaisuuteen kyllästynyt luotsi otti aikalisän ajassa 23.39, ja 19 sekuntia myöhemmin Joonas Rask käynnisti HIFK:n takaa-ajon upealla yksilösuorituksella.

–Aikalisällä ei kovin kummoisia puhuttu. Lähinnä katselimme toisiamme silmiin ja todettiin, että tänään saisi kyllä tehdä töitäkin. Rask otti johtajan roolin ja näytti, että tänään pelataan vielä pisteistä, Selin tiivisti.

Jatkoajalla kumpikin joukkue ehti hukata laatupaikkoja ennen kuin Thorellin kaunis rannelaukaus päätti illan reilu minuutti ennen summeria. Thorellin laukauksessa oli mukana vähän ylimääräistä raivoa, sillä hän oli ehtinyt hukata läpiajon jo jatkoajan alkusekunneilla.

–Toisella yrittämällä olin toki jo päättänyt, että nyt ei jätetä asioita sattuman varaan. Käänsimme pelin hyvin hyökkäyssuuntaan, ja sain Ryan O’Connorilta upean syötön. Melkein tyhjään maaliin oli kiva päästä ampumaan, Thorell myhäili.

Kahden pisteen voitto pitää HIFK:n haaveet puolivälierien kotiedusta hengissä, mutta ihan kultaisesta mahdollisuudesta ei ole kyse. Edellä oleva JYP voitti torstaina Ässät, joten JYPin ja HIFK:n välinen ero on kaksi pistettä. HIFK:n on päästävä pisteissä ohi, sillä tasapisteissä etu on enemmän suoria voittoja ottaneella JYPillä.

–Tottakai kotietu on tärkeä ja otamme sen mielellämme vastaan, mutta jos emme saa sitä niin emme saa. Ei siitä kannata maailman suurinta asiaa tehdä, Thorell arvioi.

Lopullinen ratkaisu nähdään lauantaina. HIFK reissaa silloin Poriin, mutta oman kolmen pisteen voiton ohella helsinkiläiset tarvitsevat ison yllätyksen. JYP matkustaa samana päivänä mahdollisuutensa menettäneen ja kokoonpanovajauksesta kärsivät KooKoon vieraaksi. JYPin pistemenetystä ei kannata henkeä pidätellen odotella.

–En usko, että seuraamme JYPin ottelua pätkääkään lauantain aikana. Meidän on joka tapauksessa pakko voittaa oma pelimme, muuten on ihan sama mitä JYP tekee, Thorell painottaa.

–Ottelussa on joka tapauksessa kyse vähintään siitä, että paketoimme runkosarjan hyvällä pelillä. Lauantain matsi on mahdollisuus rakentaa hyvä pohja pudotuspeleihin.

Kevättä ajatellen Thorellilla on vahva luotto HIFK:hon. Kausi on ollut nousujohteinen, ja tulostakin on tullut kauden mittaan enenevässä määrin.

–Saamme ehdottomasti etua siitä, että olemme parantaneet peliämme läpi kauden. Olemme petranneet askel askeleelta, eikä pelissä mielestäni ole mitään suurta asiaa, joka olisi rempallaan. Maalivahdit ja puolustajat ovat todella laadukkaita, hyökkäys on leveä ja peruspelimme rullaa mukavasti, Thorell analysoi.

–Voimme kuitenkin pelata ehjempiä 60-minuuttisia. Tänään näytimme viimeisen puolen tunnin aikana, että olemme todella hyvä joukkue, mutta pudotuspeleissä otteen pitää pysyä joka ilta alusta loppuun. Sitä voimme vielä petrata, Thorell uskoo.

TPS:lle torstain ottelu oli sarjatilanteen valossa panokseton. Valmennusjohto jättikin pelikuntoisista pelaajista Henrik Tallinderin, Eric Perrinin ja Ilari Filppulan katsomoon. Lisäksi pikkuvammoja parantelevat Mark Fraser ja Tomi Kallio saivat vapaaillan. Päävalmentaja Kalle Kaskinen oli tappiosta huolimatta varsin tyytyväinen näkemäänsä ja etenkin TPS:n runkosarjaan. TPS sai runkosarjansa ensimmäisenä joukkueena päätökseen.

–Jämäkät 60 ottelua. Alkukausi oli erittäin hyvä, mutta matkan varrella tuli mutkia matkaan niin kuin elämässä yleensäkin. Tammikuu meni huonosti, mutta helmikuussa lähdimme hakemaan uutta starttia, ja sen jälkeen taisimme saada pisteitä kymmenessä ottelussa kahdestatoista, Kaskinen ynnäili.

–Saimme tyylikkään päätöksen runkosarjalle. Toinen sija kertoo, että olemme tehneet loistavaa duunia kautta linjan. Olen tosi ylpeä joukkueesta, Kaskinen hehkutti.