”SaiPan ylivoima ei ollut tältä planeetalta”

SaiPa–Pelicans 4–2

Ratkaisu: Kun pakkopelin teho on hieman pelin puolivälin jälkeen 80 prosenttia on usein aika vahvoilla. SaiPa ei muuta tarvinnutkaan Pelicansin lyömiseen. Lahtelaiset ottivat huolimattomia jäähyjä, kuten kauden 13. väärän vaihdon kaksiminuuttisensa, ja joutuivat SaiPan ykkösylivoiman miesten Jonatan Tanuksen (0+3), Topi Nättisen (1+1), Joni Nikon (1+0) ja puolustaja Lasse Lappalaisen (1+2) jyräämäksi. Neljännestä osumasta vastasi isäntien kakkosylivoimassa Ahti Oksanen (1+0).

SaiPan paras pistemies Topi Nättinen nousi yhdeksännellä maalillaan jakamaan joukkueen sisäisen maalipörssin ykköspaikkaa Cody Kunykin ja Jonatan Tanuksen kanssa. Yhdeksän SaiPan pelaajaa on tehnyt vähintään kuusi maalia. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lähtökohdat: Pelicans saapui Kisapuistoon hyvässä kuuden pelin pisteputkessa, johon sisältyi viisi voittoa. SaiPan edellisestä kolmen pisteen voitosta oli ehtinyt kulua toista kuukautta, mutta yhdeksästä viimeisimmästä lappeenrantalaisten ottelusta viisi oli kuitenkin venynyt jatkoajalle ja tuottanut joukkueelle mieltä rauhoittavat yhdeksän pistettä.

1. erä: Mitään vähämaalista vääntöä ei näyttänyt olevan luvassa, kun vauhtia ja vaarallisia tilanteita nähtiin molemmissa päädyissä. Maalivahdit tosin selvisivät ensimmäisestä 20-minuuttisesta melko vähillä torjunnoilla. SaiPa hyödynsi Pelicansin Antti Tyrväisen kampituksesta ja estämisestä ottamat jäähyt ylivoimaosumilla. SaiPan ykkösylivoimalla Joni Nikko sai laukoa esteettä aloituskaarelta ja Lasse Lappalainen osui siniviivalta, kun laukauksen eteen uhrautujaa ei tuntunut löytyvän. Kiitos Pelicansin Taavi Vartiaisen ja Jesse Saarisen päätyväännön vieraiden Hannes Björniselle avautui avopaikka maalintekoon, joten lahtelaissentterin kauden seitsemäs maali piti vieraat taistelussa mukana.

2. erä: Jäähyt olivat enemmänkin epäonnisten sattumuksen summia, mutta kävivät lahtelaisille kalliiksi. SaiPan molemmat ylivoimaviisikot osuivat toisessa erässä, kun hyvin malttia hyökkäysmaalilla osoittanut Ahti Oksanen rokotti osumallaan Libor Sulakin kamppikakkosesta ja Topi Nättinen latasi ranteella lukemiksi 4-1 lahtelaisten väärän vaihdon kakkosesta. Jäähy väärästä vaihdosta oli Pelicansille jo kauden 13:s, kun parhaiten vaihtonsa hoitaneet joukkueet ovat selvinneet kauden kaksi ensimmäistä kolmannesta kahdella väärän vaihdon rangaistuksella.

3. erä: Kolmen maalin johdossa päätöserässä pitäisi olla helppoa puolustaa etulyöntiasemaansa. SaiPa tosin tarjoili kolmella kaksiminuuttisellaan lahtelaisille mahdollisuuksia. Pelicansin onnistumiset jäivät kuitenkin Jesse Saarisen (1+1) varaan. Janne Juvonen pysäytti päätöserässä kaksi kiekkoa ja torjui muutenkin vain 13 kertaa.

Ottelun hahmo: Kun ylivoimatehotkin, tai ainakin maalit, jakautuivat laajemmin, voi SaiPasta nostaa huoletta jälleen esiin maalivahti Frans Tuohimaan. Hommia Tuohimaalle on tiedossa, koska Jussi Markkanen on sairauslomalla toista kuukautta. Valmentaja Tero Lehterä vihjaisi, että luukulla päivystävä Niclas Westerholm torjunee vielä kauden toisen pelinsä.

Erikoista: Pelicans otti kauden 13. väärän vaihdon jäähynsä. Fiksuimmin lentävät vaihdot hoitaneet liigajoukkueet ovat selvinneet tähän mennessä kahdella kaksiminuuttisella. "SaiPan ylivoima ei ollut tältä planeetalta, ihan tosissaan!", totesi Pelicansin valmentaja Petri Matikainen.