SaiPa upotti naapuriaan yhä syvemmälle viivan alle

SaiPa-KooKoo 3-2 ja.

Lähtökohdat: KooKoo sai sentään jalkeille 17 kenttäpelaajaa ilmoitettuaan kuusi pelaajaansa loukkaantuneeksi ja kaksi sairaaksi. Tapaninpäivänä Jukureista värvätty Henrik Koivisto puuttui vatsataudin takia ja Jan-Mikael Juutilainenkin sairastumisen takia. Kun vierailta olivat muutenkin sairaslistalla kauden kaksi parasta maalintekijää Michael Keränen (10) ja koko loppukauden puuttuva Anrei Hakulinen (9), pääsi SaiPa katkaisemaan kolmen tappion putkeaan selkeänä suosikkina.

Tanskalaisen Patrick Bjorkstrandin ylivoimamaali ajassa 57.52 pelasti KooKoolle ensimmäisen pisteen viiteen peliin. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

1. erä: Liki puolet alkukauden peleistä loukkaantuneena menettänyt Joni Nikko avasi illan maalinteon paluukiekosta ketjunsa toisessa vaihdossa. Osuma oli Nikolle kauden neljäs. SaiPan johto tuplaantui avauserän tehomiehen Jonatan Tanuksen (1+1) ylivoimamaalilla runsaan kahdeksan minuutin pelaamisen jälkeen. SaiPa rokotti Niko Tuhkasen poikittaisesta mailasta tulleesta kaksiminuuttisesta vain 28 sekunnin ylivoimapelillä. KooKoo tuli peliin 11 hyökkääjän voimin niin, että Miikka Pitkänen aloitti vetämällä käytännössä kahta ketjua.

2. erä: KooKoo veti kymmenennen erän putkeen maalitta, vaikkei kavennuskaan kaukana ollut. Erän parhaan tilanteen hukkasi kuitenkin häiritsemättömän läpiajon hukannut SaiPan Elmeri Kaksonen. Seitsemän maalia tehnyt Kaksonen sai jo harhautettua KooKoo-vahti Juha Järvenpäänkin, mutta sössi kiekon ohi maalin. SaiPa sai erän puolivälissä 45 sekuntia kahden pelaajan ylivoimaakin, muttei pystynyt karkaamaan tavoittamattomiin. KooKoon mahdollisuuksista kertoo se, että SaiPa-luotsi Tero Lehterä pyysi kaksi minuuttia ennen erän loppua paineessa aikalisän.

3. erä: Lehterän tulkinta aikalisän tarpeellisuudesta toisen erän lopulla oli oikea, mutta se ei ravistellut joukkuetta tarpeeksi. Kiitos Frans Tuohimaan päätöserän 12 torjunnan KooKoo ei päässyt Tomi Leivon läpiajokavennuksella ja Patrick Bjorkstrandin 58. minuutin ylivoimatasoituksella kiinni kuin pisteeseen.

Jatkoaika: KooKoo selvisi jatkoajalle 45 sekuntia ennen varsinaisen peliajan summeria ottamastaan väärän vaihdon jäähystä huolimatta. Jatkoaikaa vieraiden kolmen miehen alivoima ei kestänyt, kun Cody Kunyk kilautti takatolpalta kauden yhdeksännen maalinsa Topi Nättisen (0+2) ja Tanuksen (1+2) esityön jälkeen.

Ratkaisu: KooKoo pelastautui ylivoimamaalilla vain runsaat kaksi minuuttia ennen päätössummeria voittotaisteluun, mutta SaiPan kaksi ylivoimamaalia ratkaisivat tänään kotivoiton.

Ottelun hahmo: SaPKossa viime kaudella Mestiksessä tuhoa tehnyt Tappara-kasvatti Jonatan Tanus kokosi kauden alkuun 27 ottelussa tehopisteet 4+6. Joulukuu on tuottanut debyyttikauttaan liigatasolla pelaavalle laitahyökkääjälle seitsemässä pelissä 5+3 tehopistettä.

Erikoista: Nuoremmat eivät ehkä tiedä tai ainakaan muista, että takavuosina SM-liigassa vietettiin pitkähköä joululomaa. Liigakiekkoilun sanottiin olevan silloin amatöörisarja, jota se varmasti olikin ja varmasti osittain siksi, ettei joulun aikaan pelattu. Nyt ymmärretään pelata, kun ihmiset ovat vapailla. Ottelun yleisömäärä (4074) oli Kisapuiston kauden paras. Myös KooKoon vierailu Lappeenrannassa kauden avauspäivänä ja Kärppien keikka lokakuussa saivat väkeä liikkeelle nelosella alkaneen määrän verran.