SaiPa selvisi mankelista

SaiPa-Sport 3-2 vl.

Lähtökohdat: Lappeenrantalaiset purjehtivat kolmen voiton putkessa. Pisteitä otteluista oli tosin kertonyt kahden jatkoaikavoiton takia seitsemän. Sportille oli irronnut viidestä viimeisimmästä matkapelistä vain yksi voitto.

Juoma oli SaiPa-vahti Frans Tuohimaalle tarpeen keskiviikkoisessa kotipelissä Sportia vastaan. Kuva: Europhoto/Jukka Rautio

1. erä: SaiPalle pääsy erätauolle tasatuloksessa oli jo puolittainen voitto. Isäntien neljän jäähyn takia vaasalaisilla oli avauserässä pakkopeliä peräti 7.02, josta ajasta 58 sekuntia viidellä kolmea vastaan. Erän maalit olivat kuitenkin tehtynä jo ennen jäähyjä. SaiPan Brett Carson avasi kauden maalitilinsä vedollaan numero 35 hyökkäyspään aloituksen jälkeen. Isäntien nelosketjun sentteri Jonatan Tanusin ilo maalin tuottaneesta aloitusvoitosta jäi lyhyeksi, sillä Sport tasoitti SaiPan nelosketjun toisen vaihdon aikana. Vieraiden Joel Kiviranta kaivoi kiekon päädystä joukkueelleen ja löysi Joni Tuulolan viimeistelemään. Sportin onneksi ensimmäistä laukausta yrittänyt Ville Viitaluoma pyyhkäisi vain pölyt kiekon päältä. Avauserän parhaan maalintekosektorin laukaukset olivat Sportin hyväksi 10-2.

2. erä: Pelin puoliväliin mennessä vaasalaiset olivat pelanneet ylivoimaa jo yli yhdeksän minuuttia tuloksetta. Vieraat prässäsivät pitkiä jaksoja hyödyntäen vaihtomahdollisuutta hyökkäyspäässä, mutta kuin salamana kirkkaalta taivaalta kiekko pomppi kertaalleen keskialueella puolustaja Robin Salon lavasta niin, että SaiPan nelossentteri Tanus karkasi läpiajoon viimeistelemään johtolukemiksi 2-1.

3. erä: Tahti ei muuttunut yhtään, kun isäntien Frans Tuohimaa torjui erässä 17 kiekkoa ja Sport-kollegansa Rasmus Rinne vain neljä. Jo kauden seitsemännen maalinsa tehnyt ykkösketjun laitahyökkääjä Michael Parks pelasti Sportille edes pisteen 48. minuutin tasoituksellaan. Vaikka kaukalossa olivat kauden surkeimmat alivoimajoukkueet (SaiPa 0-15 ja Sport 2-15), kumpikaan ei onnistunut ylivoimalla. Sport pääsi hieromaan pakkopeliä yli 11 minuuttia, SaiPa vain Filip Riskan estämisjäähyn ajan.

Ylityöt: Jatkoaika oli samaa hurlumheita kuin peliaikakin molempiin suuntiin, mutta ratkaisua haettiin voittomaalikisan kautta.

Ratkaisu: SaiPan ykkösketjulaiset Ahti Oksanen ja Cody Kunyk pelastivat kahdella maalillaanvoittomaalikisassa bonuspisteen isännille. Avauspelissä KooKoon Michael Kerästä päähän taklannut ja viiden ottelun pelikiellon kärsinyt Kunyk ei erotu pistepörssissä (1+2), mutta ykkössentterin plusmiinuksesta (8-1) voi päätellä hänen arvonsa joukkueelleen.

Ottelun hahmo: SaiPa-vahti Frans Tuohimaa on pystynyt ottamaan aidon ykköstorjujan roolin, kun sarjan vanhin pelaaja Jussi Markkanen joutuu tyytymään loukkaantuneena pelien seuraamiseen katsomossa.

Erikoista: SaiPan Valtteri Virkkunen loukkaantui avauserässä kasvoihin joukkuekaverinsa mailasta. Se avasi tien kokoonpanoon liigadebyyttinsä tehneelle ranskalaishyökkääjä Bastien Maialle, 20. HIFK:n junioreissa neljä kautta (2012-16) pelannut Maia on liigakaukaloiden kauden kuudes ranskalainen. Vain suomalaisia, ruotsalaisia, kanadalaisia ja amerikkalaisia pelaajia on enemmän.