SaiPa oli ainoa voittomaalin tekijästä Oksasesta kiinnostunut liigaseura

SaiPa–Pelicans 3–2 ja.

SaiPa puolivälieriin voitoin 2–1

Ratkaisu: SaiPa pelasi jo ilman maalivahtia, kun Ahti Oksanen ohjasi tasoituksen ajassa 58.22. Erätaukoa ja yhtä vaihtoa myöhemmin Oksanen kieputti vanhanaikaisen ja upotti laukauksen ylänurkkaan ajassa 62.17.

Ahti Oksasella on nyt kavereita Etelä-Karjala täynnä. Kuva: Pasi Peltola

Lähtökohdat: Pelicans oli ilmoittanut päivällä otteluun täsmälleen saman kokoonpanon, jolla joukkue tasoitti otteluvoitot torstaisessa kotipelissään. Kuudesta puolustajasta Stefan Lassen ja Roni Rukajärvi eivät kuitenkaan ilmestyneet kaukaloon, vaan ryhmään liittyivät avausottelun jälkeen katsomoon lähetetyn Jordan Rowley ja keskushyökkääjä Aku Kestilä. Samalla laitahyökkääjä Aleksi Rekonen on kuudennen pakin paikan Juha Leimun vierellä. Joukkueiden kauden kahdeksan aiempaa ottelua olivat menneet voittojen osalta tasan 4–4.

1. erä: Ensimmäinen kunnon katko saatiin jo 49 sekunnin jälkeen, kun automaattinen palohälytys ajoi joukkueet takaisin pukukoppeihin ja yleisön pihalle. Kotijoukkueen seisomapäädyn väki jäi suurimmaksi osaksi paikoilleen, mutta he olivatkin todistaneet joskus aiemminkin myyntipisteen popcorn-koneen savuamista. Pelicans ei saanut avauserässä aikaiseksi kuin kaksi laukausta siniviivaa lähempää SaiPan maalia. Sekin riitti Iikka Kangasniemen lauottua 17 sekunnin ylivoimapelin jälkeen kovean ylänurkkalaukauksen aloituskaaren takareunalta. SaiPa hukkasi oman ylivoimamahdollisuuden Libor Sulakin vedettyä David Goodwinia poikittaisella mailalla. SaiPa rakenteli hyökkäystä siirretyn rangaistuksen aikana, mutta kaukaloon eksyi samaan aikaan seitsemän kenttäpelaajaa. Ylivoima vaihtui siis väärän vaihdon takia kahteen minuuttiin neljällä neljää vastaan.

2. erä: SaiPa hallitsi yhä tapahtumia, mutta Pelicanskin pääsi tilanteisiin avauserää paremmin, Isäntien yritykset eivät kantaneet Curtis Hamiltonin tolppalaukausta parempaan. Pelicans siirtyi kahden maalin johtoon Miska Siikosen 32. minuutin ohjausmaalilla viivavetoon. Yhtä ylivoimaansa Pelicans ei pystynyt hyödyntämään, mutta SaiPalle pakkopeliä ei ollut yhäkään edes tarjolla.

3. erä: SaiPa oli laukaustilastossa edellä 55–20, kun Jonatan Tanus toi kotijoukkueen kavennuksellaan maalin päähän vieraista ajassa 53.46. Pelicansin fanipäädyssä oltiin jo liki varmoja reissuista Kärppien haastajaksi puolivälierissä, kun SaiPa veti aikalisänsä jälkeen ajassa 57.43 Frans Tuohimaan maalilta. Kuudella pelaajalla SaiPa sinnitteli tasoituksen 39 sekuntia myöhemmin, kun Ahti Oksanen ohjasi Cody Kunykin laukauksen ohi Joona Voutilaisen.

Jatkoaika: SaiPa teki ylimääräisen tilin extraerätaukomyynnillä ja lähetti Pelicansin lomille vain runsaan kahden minuutin jatkoajan jälkeen. Ahti Oksasella oli malttia kierrettyään maalin odottaa se ylimääräinen puoli sekuntia, jolloin Joona Voutilainen oli pudonnut tarpeeksi alas, jotta ylänurkassa oli tilaa.

Ottelun hahmo: Ahti Oksanen saapui Lappeenrantaan Tero Lehterä espoolaistuttuna viiden Pohjois-Amerikassa pelatun kauden jälkeen. Ylä- ja alamäkiä sisältänyt kausi vei Oksasen SaiPan runkosarjan parhaaksi maalintekijäksi 15 osumallaan. Kaksi erittäin ratkaisevaa maalia Pelicansia vastaan ja 2+2 tehopistettä kolmessa pelissä nostivat Bostonin yliopistossa neljä kautta viihtyneen laitahyökkääjän hetkessä koko Lappeenrannan sankariksi.

Erikoista: SaiPan yleisöbudjetti oli laskettu runkosarjassa 3550 katsojan keskiarvon varaan. Nyt väkeä oli paikalla 3768 eli vain parisensataa katsojaa enemmän, vaikka pelattiin lauantaina ja voittaja matkasi varmasti puolivälieriin. Vaarattomaksi osoittautunut palohälytys pitkitti 49 pelisekunnin jälkeen ottelun starttia vajaan varttitunnin.