Rautakorpi: Tuomareilta meni pupu pöksyyn

JYP ja Marko Virtanen poistuivat tiistain tappiosta huolimatta Tampereelta CHL-jatkopaikka taskussaan. Kuva; Jukka Rautio/Europhoto

Tappara ja JYP taistelivat CHL-jatkopaikasta miltei täydet kuusi erää ennen kuin europelien ainoiden suomalaisjoukkueiden kohtaaminen nousi kytemisen tasolta täyteen roihuunsa. Ja kun niin kävi, satikutia saivat summerin soitua niin tuomarit kuin yhteismaalisääntö.

Itse ottelu kääntyi kotijoukkue-Tapparan 3–2-voitoksi, mutta ihmekiri ja kova nousu eivät tamperelaisia isommin lämmittäneet, koska JYP eteni jatkoon yhteismaalein 5–4.

Erikoista tai vähintäänkin europeleille kuvaavaa oli, että molempien joukkueiden valmentajat olivat tyytymättömiä tuomaritoiminnan tasoon.

Tuliko ikävä liigatuomareita?

– En nyt tiedä ikävästä, mutta kyllä ne paremmin viheltävät. Aika härskisti JYPIn hyökkääjä ajoi päälle siinä lopussa, Rautakorpi täräytti ja viittasi tilanteeseen, jossa Jerry Turkulainen kolasi Dominik Hrachovinan yli.

– Kuitenkin hän sai tällin päähän ja aivotärähdyksen, Rautakorpi sadatteli.

Virkaveli Marko Virtanen puolestaan kummasteli sekunti ennen summeria vihellettyjä kaksiminuuttisia, jotka olisivat voineet käydä kohtalokkaiksi, ellei kellossa olisi ollut vain peliajan rippeet jäljellä.

– Ensin jäähyjä ei tule mistään ja sitten loppuun tulee tuollainen hömppäjäähy, JYP-luotsi harmitteli ja muistutti kirvesrintojen vahvuuksista.

Vaikka oman joukkueen jatkopaikka lämmitti, loppu hämmensi.

– Kolmanteen erään Tappara laadukkaana joukkueena nosti tasoaan ja on pakko nyt sanoa, että sai siihen myös apuja tuomareilta kaikin mahdollisin keinoin. Vähän jäi huono maku tuomaritoiminnasta tuossa lopussa. Ei voi noin isoa roolia ottaa. Puhumme kuitenkin kerrasta poikki-systeemistä. Nyt on oikeasti rahaakin potissa, Virtanen sanoi.

Tapparan leiriä suivaannuttanut tilanne ei saanut Virtaselta pitkää käsittelyä, vaikka päätuomarit Maxim Sidorenko ja Sören Persson hylkäsivät tilanteessa JYPin Mikko Mäenpään laukoman maalin ja passittivat Turkulaisen kaksiminuuttiselle. Sitä ehti kulua vain seitsemän sekuntia, kun Jukka Peltola laukoi Tapparan 3–2-johtoon.

Tappara pääsi peliin kiinni, kun tshekkivahti Hrachovina jäi kaukalon lyhytvartisimman pelaajan eli JYPin 170-senttisen Turkulaisen alle.

– En mieti sitä tilannetta, tai ota siihen kantaa, kuka seisoi ja kuka teki mitä. Se tilanne pitää katsoa tarkemmin videolta, Virtanen sanoi. 

Rautakorpi ei osannut sanoa, kuinka pahasti Hrachovina loukkasi tilanteessa itsensä. Joka tapauksessa maalivahti makasi jään pinnassa tovin ennen kuin tokeni jaloilleen. 

– Vielä tuossa äsken sanoi... että päähän tuli tälli, Rautakorpi kuvaili päätään puistellen maalivahtinsa oloa.

Valotaululla näkynyt 3–2 ei kuitenkaan ollut todellinen tilanne, sillä JYP oli voittanut avausottelun viime viikolla 3–1. Niinpä Peltolan ajassa 54.21 viimeistelemä maali toi isännät vasta maalin päähän.

Tappara on jo pitkään ollut organisaationa tavoittelemassa CHL:stä nykyistä suositumpaa seurajoukkuekilpailua.

– Kyllä tässä sarjassa vielä kehittämistä riittää. Jotenkin tämä ei vielä toimi: ei ole ihmisiä, ja säännöt ovat erikoiset, Rautakorpi sanoo. 

Onko yhteismaalisääntö väärä tapa ratkaista jatkoonmenijä jääkiekossa? 

– Ainakin se on uusi ja outo sääntö. Kun niin on kymmenen vuotta pelattu, se voi jo tuntua tutulta, Rautakorpi murahti.

– Onhan se epänormaali tilanne, kun johdat ottelun alkaessa 2–0, niin kyllä se siellä taustalla vaikutti, JYPin Virtanenkin myönsi.

JYP on tottunut etenemään eurokarkeloissa pitkälle.

– Kyllähän näissä peleissä opetellaan voittamisen kulttuuria. Mitään et saa ilmaiseksi, se on hyvää oppia kevään liigafinaalejakin ajatellen, Virtanen jakoi tunnustusta Tapparalle.

Tiistain kotivoitosta huolimatta kotimaan kaukaloita hallinneen tamperelaisjoukkueen haave Euroopan valloituksesta jäi tälläkin kerralla ensimmäisen pudotuspelikierrokselle, vaikka tavoite on ollut iso.

– Ei se nyt niin kauhean iso tavoite ole ollut, Rautakorpi sanoi.

Eikö?

– No, ei.