Puustinen puuskuttaa kohti piikkipaikkaa

SaiPaJYP 04

Lähtökohdat: SaiPan kahdeksan kotivoiton putki katkesi pari peliä aiemmin, mutta kotijoukkueella oli pohjalla maukkaat voitot viikonlopulta Raumalta ja Turusta. Kuukausi sitten viiden ottelun tappioputkessa rämpineestä JYPistä ei ole ollut viime aikoina kuin harmaa muisto. Joukkueet lähtivät peliin samasta pistemäärästä (44), jonka yhden ottelun vähemmän pelannut JYP oli tosin hankkinut maalierolla +16 ja SaiPalla lukemalla –6.

1. erä: Jypi purjehti helppoon johtoon, vaikka Mikko Kalteva ja Arttu Likola kävivät istumassa rangaistuspenkillä kaksiminuuttiset. Kalteva liukui 12. minuutilla näyttävään maalintekoon Antti Suomelan vapauttamana. Kenties Frans Tuohimaa SaiPan maalilla jopa reagoi, että tekopaikkaan tulee puolustaja ja ryntäsi siksi vastaan. Kalteva kaarsi pieneen kulmaan laittamaan kiekon tyhjään maaliin. JYP tarvitsi erän ylivoimaansa vain 32 sekuntia, kun Juuso Puustinen survoi paluukiekosta jo kauden 16. maalinsa.

Juuso Puustinen ei aio luopua JYPin kultakypärästä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

2. erä: SaiPa sai nopeasti erän alussa kylmää vettä niskaansa, kun maalin takaa syötön tarjoillut Puustinen (1+2) kuittasi jo pelin kolmannen tehopisteensä Suomelalle tarjoilemastaan viimeistelypaikasta. SaiPa kokoontui aikalisälle runsasta minuuttia maalia myöhemmin. Sen jälkeen pyörittiinkin enemmän vieraiden päädyssä, mutta osaltaan myös Janne Kolehmaisen ja Jaakko Jokisen jäähyjen takia.

3. erä: Kuin isäntiä kiusatakseen Jypistä kävi tässäkin erässä kaksi miestä jäähyllä, mutta SaiPan tuotos Kaltevan ja Mikko Mäenpään istuntojen aikana jäi yhä pyöreään nollaan. Lappeenrantalaisten asema ylivoimatilaston selkeänä jumbona vain betonoitui. Aiemmissa peleissä SaiPa oli hoidellut ylivoimansa maalein 12–1, mutta tarvinnut yhden pakkopelimaalin tekemiseen peliaikaa keskimäärin 13.26. Kun SaiPa yritti lopulta kuudella neljää vastaan, kävi Jani Tuppurainen heittämässä kiekon kotijoukkueen tyhjään maaliin. Osuma oli JYPin kauden ensimmäinen alivoimalla tehtynä.

Ratkaisu: JYP oli aivan liian vilkas ja liukas SaiPalle. Kun vielä lappeenrantalaisluukulle palanneella Frans Tuohimaalla ei ollut paras päivänsä, alkoi ottelu karata nopeasti isäntien käsistä. Valmentaja Tero Lehterän jo 24. minuutilla ottama aikalisä käänsi kurssia, mutta siinä vaiheessa Jypillä olikin jo vara hellittää jalkaa kaasulta. Molempien joukkueiden maalivahdit saivat 33 laukausta kohti itseään torjuttavaksi. JYP-vahti Jussi Olkinuora torjui kaikki ansaiten kauden toisen nollapelinsä.

Ottelun hahmo: Jo 23 ensimmäisen peliminuutin aikana tehopisteensä (1+2) koonnut Juuso Puustinen teki kauden 16. maalinsa ja harppasi pörssilukemillaan 16+12 jo kakkoseksi kolmen tehopisteen päähän Kärppien Julius Junttilasta. Puustinen jakaa maalipörssin kärkipaikan Kärppien Charles Bertrandin kanssa.

Erikoista: SaiPa pelasi ylivoimaa 12 minuuttia eli viidenneksen peliajasta. JYP hyödynsi ainoan ylivoimamahdollisuutensa 32 sekunnissa.