Pakkopeli pelasti Palloseuralle vain pisteen

JukuritTPS 32 ja.

Lähtökohdat: Jukurit on saapumassa puolimatkan kääntöpisteeseen pudotuspelitoiveensa jo aikaa sitten haudanneena. Tällä kertaa maastopukukuosin mukaiseen peliasuun pukeutunut mikkeliläisjoukkue ilmestyi tähänkin otteluun neljän pelin pisteettömässä putkessa. TPS jäi Jukureilta lyömättä debyyttikaudella liigakaukalossa (0–0–2–2), ja sama oli tahti tämän kauden avauskohtaamisessa lokakuussa Kalevankankaalla, kun Jukurit hukkasi Tepsille 3–0-johtonsa. Sen jälkeen turkulaisilla ei tosin olekaan matkoilla juuri onnistanut. TPS:llä oli kuuden edellisviikon seitsemästä vieraspelistä vain yksi kolmen pisteen voitto.

TPS:n Ilari Filppula vieraili sarjapelissä Mikkelin Kalevankankaalla ennen tiistaista edellisen kerran keväällä 2003. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

1. erä: Jukurien kultakypärää kantava Zach Budish vei joukkueensa rannelaukauksella johtoon hieman erän puolivälin jälkeen. Osuma oli amerikkalaishyökkääjän kauden seitsemäs. TPS tuli tasoihin ylivoimalla puolustaja Lucas Ekeståhl-Jonssonin kauden toisella maalilla. TPS-vahti Oskari Setänen selvisi avauserästä neljällä torjunnalla.

2. erä: TPS hyödynsi ottelun myös kolmannen ylivoimasaumansa Ilkka Pikkaraisen sutiessa maalinedustalta paluukiekon maaliin. TPS:n Teemu Väyrynen selvisi erän lopulla maalineduskahinasta yksin ottamastaan väkivaltaisuusjäähystä, mutta siitä tuli silti tavallaan takaiskumaalin hintainen. Väyrynen oli ollut Jukurien puolustaja Antti Jaatisen laukoman tasoitusmaalin aikana jäällä jo 39 sekuntia, mutta pelikatkoa TPS ei saanut aikaan jäähyn päättymisen jälkeen ennen takaiskua. Osuma oli Jaatiselle, 30, kauden ensimmäinen.

3. erä: TPS selvitti kaksi alivoimaansa tyylikkäästi, mutta erän vanhetessa alkoi selvitä, että molemmille joukkueille riittää mainiosti jatkoajalle jatkaminen. Jukurien maalivahti Sami Rajaniemi joutui torjumaan kolmannessa erässä vain kolme kiekkoa.

Jatkoaika: Ensimmäisen paikan viisiminuuttisessa hurlumheissa hukkasi läpi livahtanut Jukurien Jesper Piitulainen. Yritys längistä ei uponnut Setäselle. Paikkansa sai myös TPS:n Eric Perrin, mutta Jukurien maalivahti Rajaniemi osoittautui hämmästyttävästi sentteriä vikkelämmäksi. Jukurit oli voittanut kotonaan viimeksi Sportin syyskuun lopulla. Kahden kuukauden ja viikon saldona kotipeleistä olivat olleet Kärpiltä ja Ässiltä saadut kaksi pistettä.

Ratkaisu: Jatkoajalla herkuteltiin tekopaikoilla, mutta lähellä oli, ettei voittajaa jouduttu selvittämään voittomaalikisan kautta. TPS:n Teemu Väyryselle vihellettiin huitomisjäähy runsaat 43 sekuntia ennen 65 minuutin täyttymistä. Jukurit sai puristettua saman tien pakkopelin, josta kiekko pomppi Piitulaisen ohi menneestä laukauksesta onnekkaasti toiselle tolpalle Miika Roineen viimeisteltäväksi.

Ottelun hahmo: Jukurien omaksi kasvatiksi laskettava (viisi juniorikautta Jukureissa) puolustaja Antti Jaatinen (1+1) pamautti siniviivalta hyvän maskin takaa kauden avausmaalinsa ja kuittasi syöttöpisteen myös joukkueensa toisesta tasakentällismaalista avauserästä. JYPissä jo mestaruuskaudella 2008–09 pelannut mäntyharjulaislähtöinen puolustaja ei tehnyt viidellä ensimmäisellä liigakaudellaan kuin yhdellä yhden maalin. Nyt tili näyttää 369 runkosarjaottelun jälkeen yhdeksää maalia. Jaatinen on pelannut valmentaja Risto Dufvan alaisuudessa JYPissä, Tapparassa, Lukossa ja Jukureissa.

Erikoista: TPS:n molemmat maalit syöttänyt Ilari Filppula, 36, pelasi Mikkelin Kalevankankaalla ensi kertaa sarjapisteistä lähes 15 vuoteen. Edellinen kerta oli Mestiksen ratkaiseva loppuottelu keväällä 2003, kun Kiekko-Vantaan Filppula katseli vierestä Jukurien toiseksi korkeimman sarjatason mestaruusjuhlia.