Paikkoja oli, mutta viimeistely tökki – Naisleijonat löi suosikki-USA:n ahtaalle

Naisleijonien avaus olympiakaukalossa piti sisällään paljon hyvää, vaikka tuloksena oli tappio ennakkosuosikki Yhdysvalloille.

Kovaksi tiedetty USA voitti niukasti 3–1 iskettyään loppulukemat tyhjään suomalaispömpeliin.

Avauserä oli pelillisesti USA:n, mutta numeroiden osalta Suomen, kun Venla Hovi vei Petra Niemisen esityöstä Suomen 1–0 –johtoon. Osuma oli todellinen pukukoppimaali, sillä maali syntyi vain viisi sekuntia ennen ensimmäisen erän loppua.

Toisessa erässä peli kääntyi kahdella maalilla Yhdysvalloille.

Monique Lamoureux-Morando kaivoi kiekon itselleen kulmaväännöstä ja pääsi purjehtimaan maalin eteen. Huippupelin pelannut Noora Räty oli voimaton, kun Lamoureux teki maalin ajassa 28.58.

Vain kaksi ja puoli minuuttia siitä Yhdysvallat iski taas. Kendall Coyne laukoi ylivoimakuvion päätteksi läheltä ylös. 

Noora Räty piti Suomea pystyssä hyvillä torjunnoillaa. Taakse upposi kaksi kiekkoa, USA:n kolmas syntyi tyhjiin. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Kiinalaisessa Kunlun Red Starissa pelaava Räty piti Suomea monta kertaa pystyssä kovilla torjunnoillaan. Nokian Pyryn miesten Suomi-sarjajoukkueen viime kauden vahti torjui ottelussa 39 kertaa.

Päätöserässä Suomi sai ottelua ajoittain kunnolla hallintaansakin, mutta maaleja ei ylivoimamahdollisuuksista huolimatta syntynyt Maddie Rooneyn taakse.

Suomen ja Pohjois-Amerikan joukkueen välillä oli jälleen kerran iso ero laukausten laadussa. Päätöserän hyvissä yv-pyörityksissä ja osin muissakin tilanteissa ratkaisut tyrehtyivät moneen otteeseen siihen, että veto lähti löperösti.

Silmin nähtävä tosiasia on myös joukkueen sekä sen valmentajan Pasi Mustosen tiedossa:

– Ei meillä ole tässä joukkueessa kuin Jenni Hiirikoski, jonka siniviivalaukaus jaksaa mennä maalille, Mustonen täräytti Keskisuomalaisen jutussa tänään.

Ilman laukaukseensa kohdistuvaa kritiikkiä ei olympia-avauksesta toki selvinnyt kapteeni Hiirikoskikaan. Puolustaja nousi päätöserän kirivaiheessa väkevällä luistelullaan koko kentän läpi hyökkäysalueelle, mutta pitkä kuljetus kulahti siihen, että veto epäonnistui ja lähti ohi ja yli.

Ottelun loppulukemat viimeisteli Dani Cameranesi tyhjään maaliin 13 sekuntia ennen loppusummeria.

Vaikka esitys oli lupaava, yksi fakta on yhä kiusallinen. Suomen naiset eivät ole voittaneet USA:ta vielä kertaakaan olympiatasolla. MM-kisoissa USA on kaatunut yhden kerran, mutta saavutuksesta on ehtinyt vieriä aikaa jo yli kymmenen vuotta.

Vastus A-lohkossa ei kevene merkittävästi seuraavassa ottelussa. Suomi kohtaa Kanadan tiistaina Suomen aikaa kello 9.40.


Suomi - USA 1-3 (1-0,0-2,0-1)

19.54 1-0 Hovi (Nieminen,Välimäki)

28.58 1-1 Lamoureux 31.29

1-2 Coyne (Knight,Decker) yv

59.47 1-3 Cameranesi (Keller) tm

Torjunnat Räty 11+21+ 7 = 39 Rooney 8+ 5+10 = 23