Onko tässä alkukauden MVP? – David Goodwin on nimensä mukainen tehopakkaus SaiPalle

Eemeli Suomi on laukonut 2-0 ja Mikael Kuronen ja Arttu Ruotsalainen onnittelevat. Jukka Rautio/ Europhoto

Ilves–SaiPa 2–3 (2–0, 0–2, 0–1)

Lähtökohta:
 Runkosarjan kolmannella kierroksella on turha ylikorostaa sarjasijoituksia, mutta asetelma oli silti selkeä. Kahden nollakerholaisen kohdatetessa koossa olivat klassisen jumbofinaalin ainekset. Sijalla 14 majailleen Ilveksen maaliero oli ennen ottelua 2–9, SaiPa oli saanut kahdessa ensimmäisessä kamppailussa selkäänsä vielä maalin verran tylymmin (3–11).

SaiPa joutui tuleen ilman kohupelaajaansa Cody Kunykea. Hakametsän kamppailu oli kanadalaiselle ensimmäinen viiden pelin kakusta, joka tuli ex-Ilves Michael Keräsen päähän kohdistuneesta törkytaklauksesta. Ilves puolestaan menetti lauantaina Porissa loukkaantuneiden listalle puolustaja Juuso Pullin. Tilalle tuli Taneli Siikaluoma lainapestillä Kärpistä.

1. erä: Oululaislähtöinen Arttu Ruotsalainen kokosi keskiviikkona reilussa kuudessa minuutissa enemmän tehoja kuin koko viime kaudella Ässissä. Pohjoisen poika sai viime kaudella Porissa 34 ottelussa tilastokertymäkseen 1+0. Ei ihme, että siirto Ilvekseen vaikutti uran kannalta tervetulleelta askeleelta. 

SaiPaa vastaan Ruotsalainen pohjusti ensin Mikael Kurosen avausmaalin (4.14), ja runsaat pari minuuttia myöhemmin Ilveksen kolmossentteri syötti Eemeli Suomen 2–0-johto-osuman. 

Energisesti aloittanut Ilves sai SaiPan näyttämään yhtä huonolta kuin KooKoo viime viikonlopun back to back -peleissä. Avauserää oli pelattu lähes puolet – tarkalleen 8.47 – kun Ilves-vahti Antti Lehtoselle kirjattiin ensimmäinen torjunta. Siinä vaiheessa Hakametsän mediakuutiolle välkkyivät kotijoukkueen 2–0-johtolukemat.  Erän lopussa vieraille tarjoutui paikka kavennukseen ylivoimalla, kun Ilves-kippari Tapio Laakso joutui Roy Radken kaatamisesta jäähylle.

2. erä: Laakson ensimmäisen erän jäähystä puolet jäi kakkoserän puolelle, mutta SaiPan yv jäi tuloksettomaksi. Vieraat kuitenkin tulivat maalin päähän, kun Markus Kojo latasi "ringetteviivan" kohdalta lämärillä 1–2-kavennuksen. Ässäkasvatin osuman alustivat David Goodwin ja Jonatan Tanus. Kavennus katkaisi tupsukorvien jänteen, ja vain hetki myöhemmin Anssi Löfman tarjosi täysin avoimen tekopaikan Tanukselle, mutta veto kilahti tolppaan.

Kymmenen minuuttia sitten sama tutkapari osui. Löfman tarjosi ja Ilves-vartioinnin vapaaksi päästämä Tanus iski 2-2-tasoituksen. Myös SaiPan alkukauden tehopakkaus Goodwin sai maalista tehomerkinnän.

3. erä: Tupsukorvien kolmas erä oli suoraa jatkumoa kakkoserässä murenemaan alkaneelle pelille. Kiekolliset ratkaisut olivat huolimattomia, ja otteista paistoi kokemattoman miehistön junnumainen höntyily.

SaiPan kolmas maali oli yksi esimerkki siitä, ettei otteluja voiteta vain hyökkäämällä. Säntillinen puolustaminen on tärkeää, kun pelataan Liigapisteistä. Goodwin iski jo kauden kolmannen maalinsa – ja nappasi ottelun kolmannen tehopisteensä – karkaamalla läpiajoon Kalle Maalahden passista. SaiPan puolustusalueelta lähtenyt pitkä syöttö löysi kanadalaisen lavan neljän (4!) vihreähousun välistä.

Ilveksen erän paras paikka osui 2–2-tilanteessa kapteeni Laaksolle. Kaksi kakkosta istunut sentteri spurttasi karkuun Per Savilahti-Naganderilta, joka joutui rikkomaan rangaistuslaukauksen arvoisesti. Laakso haki osumaa Frans Tuohimaan längistä, mutta SaiPa-vahti tyrehdytti toiveet isolla mailallaan.

Ratkaisu: Voittomaali oli kiekkoillalle kuvaava. SaiPa pääsi rokottamaan Ilveksen huolimattomuuden seurauksena. 

Ottelun hahmo: SaiPan urheilujohtaja Antti Tuomenoksa tuntuu jälleen osuneen kultasuoneen. Goodwin on osoittautumassa idän keltapaidoille arvokkaammaksi ja paljon isommaksi pelaajaksi kuin kanadalaisen 173 sentistä voisi päätellä. 

Oho: Voitto oli Tero Lehterälle ensimmäinen liigajoukkueen päävalmentajana. Voimakkaasti joukkuettaan uusinut Ilves on kolmen ottelun jälkeen yhä nollakerhossa.

Erikoista: Avausmaali ei tee autuaaksi. Ilves on menettänyt johtonsa nyt kahdessa peräkkäisessä ottelussa. Keskiviikkona SaiPa ajoi kiinni kahden maalin johdon, lauantaina Porissa Ässät käänsi kakkoserän 0–1-tamperelaisjohdon yhden erän aikana lukemiksi 5–1.

Pian kultakypärä kutreille. SaiPan David Goodwin tehtaili Ilvestä vastaan saldon 1+2. Kolmen ottelun jälkeen lyhytvartisella ja taitavalla kanadalaisella on kasassa jo 5 (3+2) tehopistettä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto