Nicklas Lasu loisti kirkkaana Raksilan Areenalla

Nicklas Lasu iski Kärpille päätöserässä kaksi tärkeää maalia. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto.

Kärpät – Ässät 5–4 (1–1, 1–3, 3–0)

Ennakkoasetelma: Suvereenisti sarjaa johtava Kärpät haki seitsemättä peräkkäistä voittoa. Pisteitä oli ropissut 12 peräkkäisessä ottelussa.

Sitä vastoin Ässillä oli 13 edellisestä ottelustaan vain yksi kolmen pisteen voitto, ja joukkueen asema play off -joukkueen on todella tukala, kun muun muassa HPK, Ilves ja KooKoo ajavat porilaisia takaa. Porissa painettiin kaksi viikkoa sitten paniikkinappulaa, mutta Mikael Kotkaniemen nousu kalifiksi kalifin paikalle ei ole tuonut toivottua tulosta: voittoja oli yksi ja tappioita neljä.

Porilaisista sairastuvalla on peräti viisi pelaajaa: hyökkääjät Sami Lähteenmäki, Philip McRae, Mikko Salmio ja Sakari Salminen sekä puolustaja Teemu Vuorisola.

Kärpistä kokoonpanosta olivat pudonneet Jyri Junnila ja Jasse Ikonen, joiden tilalle nostettiin Juha Koivisto ja Sami Anttila.

Erikoista oli se, että nelosketjun vakiokasvo Jari Sailio oli nostettu kolmoseen Rasmus Kuparin johtaman ketjun rinnalle.

I erä: Ottelu alkoi odotettuun tyyliin Kärppien vahvalla painostuksella, mutta mitä pidemmälle erä eteni, sitä tasaisemmiin kaukalossa mentiin. Maalinteon aloitti Pyhäjärven Pohdin kasvatti Miska Humaloja, joka pelasi niin marraskuun kuin joulukuun ilman tehopisteitä, ja tammikuussakin osui vain kerran. Humaloja ohjasi hienosti Mikko Niemelän siniviivavedon Andreas Bernardin selän taakse. Maalittomia otteluita ehti tulla yhteen putkeen peräti 32!

Ville Leskinen on taiturimainen laitahyökkääjä, mutta hänelle sattuu pimeitä hetkiä. Tiistain HPK-ottelussa mies menetti alimpana miehenä kiekon viidellä kolmea vastaan Otto Paajaselle, joka kävi tekemässä av-maalin. Nyt Leskinen otti tyhmän hyökkäyspään jäähyn, jota Ässät ei jättänyt rankaisematta. Antoine Laganière ohjasi mestarillisesti Jarno Kärjen laukauksen oikeaan ylänurkkaan ohi Jussi Rynnäksen.

II erä: Kuten kaksi päivää aikaisemmin, myös tässä ottelussa Kärpät oli toisessa erässä aivan sekaisin. Kapellimestarin puikkoa heilutti Jussi Makkonen, joka teki puhtaan kypärätempun; yhden alivoimalla, yhden viidellä viittä vastaan ja yhden ylivoimalla.

Alivoimaosumassa hän nappasi kiekon Shaun Heshkalta, 1–3-maalissa hän sai oivan jätön Ben Bloodilta ja ylivoimalla mies ohjasi Jarno Kärjen siniviivavedon korkealta ilmasta sisään.

Kärpille toi lohtua Aleksi Mäkelä, jolle hyvän tarjoilun antoi pakkipari Taneli Ronkainen.

III erä: Kärpät lisäsi kolmanteen erään selvästi kierroksia. Mylly Ässien puolustusalueella pyöri alituiseen tapaan. Palkinto tuli erän puolessa välissä, kun Nicklas Lasu ampui etunurkasta kavennuksen. Maali näytti menneen helpohkosti Bernardin selän taakse.

Tehopiste oli Lasulle kahdeksas (2+6=8) viimeiseen seitsemään otteluun.

Tuomas Huhtasen typerä hyökkäyspään jäähy, joka kohdistui Aleksi Mäkelään, koitui Ässille kalliiksi: Charles Bertrand ampui Mikael Ruohomaan poikittaissyötön torjunnan kautta sisään.

Nicklas Lasu oli jälleen kerran asialla – jälleen etunurkkaan – mutta tällä kertaa oikeasta laidasta: 5–4. Kärpät käytti kolmeen maaliin aikaa vain runsaat kolme minuuttia.

Erikoista: Kärppien 2–4-kavennuksessa näkyi vahva puolustajien ja koko jään käyttämisen jälki. Puolustaja Taneli Ronkainen antoi kulmasta poikittaissyötön pakkiparilleen Aleksi Mäkelälle, joka ahdistettunakin pystyi nostamaan kiekon maalin kattoon. Maali oli Mäkelälle kauden kolmas.

Kärpät päästi toisessa peräkkäisessä kotiottelussaan toisessa erässä kolme maalia, mutta teki taas kolme maalia päätöserässä.

Yhteenveto: Kärpät ei kerta kaikkiaan suostu häviämään. Joukkue osoitti jälleen kerran luonetta ja nousi 1–4-tappioasemasta 5–4-voittoon. Vaikka Kärpät johtaa sarjaa ja tulee voittamaan runkosarjan, huolestuttavaa on se, että kahdessa peräkkäisessä ottelussa omiin on mennyt kahdeksan maalia. Voitto oli Kärpille joka tapauksessa seitsemäs peräkkäinen.

Ässillä on vaikeaa, ja siltä loppui päätöserässä puhti. Tätä menoa joukkue putoaa kymmenen parhaan joukosta play off -joukkueiden ulkopuolelle.

-Toki olen pettynyt, koska turpaan tuli, mutta ottelussa oli paljon hyvää, kuten erikoistilannepelaaminen. Meidän perisynti on se, ettei jänne kestä. Kärppien toinen maali oli meille hankala, koska Kärpillä on paljon kokemusta voittamisesta. Vaikka kuinka huutaa pelaajalle korvaan, että ole rohkea, niin ei tapahdu, Ässien päävalmentaja Mikael Kotkaniemi kommentoi.

-Olen tosi ylpeä joukkueesta, kun se taas pelasi loppuun asti. Erityisen onnellinen olen Nicklas Lasun puolesta. Krediittiä pitää antaa myös vastustajalle, kun se oli kahdessa ensimmäisessä erässä tylyn tehokas, tunnusti Kärppien päävalmentaja Mikko Manner.

Tilastot:

I erä: 6.39 Miska Humaloja (Mikko Niemelä – Sami Anttila) 1–0, 12.34 Antoine Laganière (Jarno Kärki – Maksim Matushkin) 1–1yv.

II erä: 21.54 Jussi Makkonen 1–2 av, 31.34 Jussi Makkonen (Ben Blood – Simon Suoranta) 1–3, 35.11. Jussi Makkonen (Jarno Kärki – Maksim Matushkin) 1–4 yv, 38.55 Aleksi Mäkelä ( Taneli Ronkainen – Ville Leskinen) 2–4.

III erä: 50.03 Nicklas Lasu (Saku Mäenalanen – Miika Koivisto) 3–4 , 51.35 Charles Bertrand (Mikael Ruohomaa – Julius Junttila) 4–4 yv, 53.18 Nicklas Lasu (Taneli Ronkainen) 5–4.

Kokoonpanot:

Kärpät:

Maalivahdit: Jussi Rynnäs ja (Veini Vehviläinen).

I viisikko: Julius Junttila – Mikael Ruohomaa – Charles Bertrand, Miika Koivisto – Shaun Heshka.

II viisikko: Saku Mäenalanen – Nicklas Lasu – Ville Leskinen, Lasse Kukkonen – Jani Hakanpää.

III viisikko: Jari Sailio – Rasmus Kupari – Otto Karvinen, Taneli Ronkainen – Mikko Niemelä.

IV ketju: Sami Anttila – Miska Humaloja – Juha Koivisto.

7. puolustaja: Aleksi Mäkelä.

Ässät:

Maalivahdit: Andreas Bernard ja (Henri Kiviaho).

I viisikko: Ville Korhonen – Jussi Makkonen – Simon Suoranta, Niko Peltola – Tommi Taimi.

II viisikko: Matias Varttinen – Jarno Kärki – Jesper Kotkaniemi, Maksim Matushkin – Juho Tommila.

III viisikko: Marco Insam – Matti Kuparinen – Antoine Laganière, Ben Blood – Jere Seppälä.

IV ketju: Tuomas Huhtanen – Niklas Appelgren – Matti Lamberg.

7. puolustaja: Kristian Tuohilampi.