Melkein yhden miehen show – Sandell johdatti Ilveksen taisteluun

Yhden miehen show. Sami Sandell on kovassa vireessä ja tahtotilassa. Itseluottamusta pursuava 188-senttinen ja 94-kiloinen varakapteeni kantaa parhaimmillaan koko Ilvestä reppuselässään. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ilves–KalPa x–x (0–2, 1–0, 1–0, 

Ratkaisu:
Ilves-yleisö antoi yhden (1!) yksinäisen KalPa-kannattajan dominoida kamppailun kannatus-sektorilla suht vapaasti. No, niin antoi kotijoukkue myös kaukalossa – kunnes varakapteeni Sami Sandell päätti ottaa aloitteet käsiinsä.

Sandell (1+2) oli kaikessa mukana. Teho- ja tahtopelaamisensa lisäksi hän ehti siivota pakeille kuuluvia irtokiekkoja oman maalin edustalla, sanailla pelikatkolla tuimailmeisenä ex-joukkuekaverinsa Kai Kantolan kanssa, esiintyä vaihtopenkillä fläppitaulu kädessä ja piirtää vaihdossa ollessaan pelikuvioita puolustaja Mark Floodille – ja nostaa Ilveksen ohuet playoff-toiveet vielä henkiin ennen rakettien räiskettä eli vuodenvaihdetta.

Valtasoa kamppailusta kulki vieraiden tahtomalla tavalla, mutta tiistain Kärpät-ottelun tapaan KalPa menetti tälläkin kertaa johtonsa, vaikka kiekkokontrolli ja pelin hallinta oli kuopiolaisilla.

Lähtökohta: Kummallakin joukkueella oli allaan sulaminen tapaninpäivän kinkunsulattelukamppailuistaan.

Ilves ehti johtaa Tampereen herruuskamppailua kahteen otteeseen (1–0 ja 2–1), mutta Tappara tuli jo turhankin totutusti takaa tasoihin ja ohi maalein 4–2. Kaupunginmestaruus on jo neljän pelatun ottelun jälkeen varmuudella kirvesrintojen, sillä neljän sarjaottelun pisteet ovat Tapparalle tylysti 12–0.

KalPa puolestaan ehti karata tapanina sarjakärki-Kärppiä vastaan jo 5–0-johtoon ennen kuin oululaisvierailija suuttui. Kuopiolaisten johto kuihtui III erässä maali maalilta. Jatkoajalle mentiin tasalukemista 5–5, ja KalPa sai lopulta kaksi pistettä Balasz Sebokin ratkaistua kaksi pistettä kuopiolaisille.

1. erä: KalPan kultakypärä Sebok pelasi ensimmäisessä vaihdossaan hyökkäyspään aloituksen jälkeiset tapahtumat käsittämättömän löperösti. Niinpä Ilveksen Sami Sandellin johtama sai kuin varkain loihdittua tuhannen euron tekopaikan jo ensi minuutilla. Sandellin veto kilpistyi kuitenkin jättikokoisen ja kovavireisen Niko Hovisen mahaan.

Yhden välinpitämättömän vaihdon jälkeen ote siirtyi KalPalle. Edelliskausilta tuttu maltillinen kiekonsiirtely piti aloitteet vierasjoukkueella.

Ensimmäinen ylivoima tuotti avausmaalin: Jarkko Parikka istui kampituskakkosta, kun Janne Tavi teki 0–1 Mathew Maionen ja Mikko Nuutisen esityöstä. Kiekko kimpoili Ilves-vahti Antti Lehtosen torjunnasta viivan yli.

Ilves-luotsi Karri Kivi turvautui Mikael Seppälän 0–2-osuman jälkeen aikalisään. Jerry D'Amigon ja Kai Kantolan pohjustama ranneveto ei lähtenyt mitenkään kummoisesta tekopaikasta, mutta oli terävä ja tarkka.

2. erä: Kakkoserän avauspuoli edettiin keltamustissa merkeissä ennen kuin Ilveksen ketjumuutokset alkoivat purra. 

Sandellin ja Ville Meskasen rinnalle siirretty Teemu Rautiainen huudatti 4639-päistä yleisöä laukomalla 1–2-kavennuksen. Meskanen antoi nappisyötön takakulmalle kiirehtineelle väkkärälle, joka kiskaisi kauden kymmenennen osumansa. KalPa-vahti Hovinen ei ehtinyt saada suojuksiaan suoraan syötöstä lähteneen laukauksen eteen.

3. erä: Ilveksen vaarallisinta vitjaa johtanut Sandell otti aloitteet omiin käsiinsä ja esitti yleisöä riemastuttaneen liike-yhdistelmän: jalkakynä, rystylaukaus, tasoitus ja tuuletus. Lavan kuperalta puolelta lähtenyt veto lipsahti Hovisen längistä viivan yli.

KalPa sai ajassa 56.36 ylivoiman, kun tuomaristo passitti Ilves-puolustaja Olli Vainion kiinnipitämisestä jäähylle. Seurauksena oli likipitäen kaksi minuuttia suvereenia kuopiolaisnäytöstä. Lehtonen seurasi KalPan syöttörallia silmä kovana,oli tontilaan mies paikallaan ja torjui hyvin rakennetut kuopiolaistilanteet. 

Heti jäähyn jälkeen nähtiin erikoinen episodi, kun kultakypärät Sebok ja Eemeli Suomi rusikoivat toisiaan surutta KalPa-päädyssä, vaikka peli pyöri jo 40 metrin päässä toisaalla.

Jatkoerä: Kolmella kolmea vastaan ei ehditty pelata kuin minuutti ja yhdeksän sekuntia. Meskanen vapautti Jarkko Parikan maalin edessä laukaisupaikkaan. Puolustajan veto lähti nopeasti ja tuotti Ilveksen takaa-ajosta kahden pisteen potin. Kolmantena tupsukorvana ja maalitilanteen alkuupanijana kentällä oli, kukas muukaan kuin, Sandell. Hänet lisättiin toiseksi syöttäjäksi hetki voittomaalin kuulutusten jälkeen.