Lukon päävalmentaja ojensi jo suosikinviitan Ässille: "Heillä tässä enemmän on hävittävää"

Pekka Virran ilme oli tuima, kun Ilves latoi kiekkoja Lukon maaliin. Kuva: Elmeri Elo

Jääkiekkoliigan runkosarjan päätöskierros pelattiin lauantaina. Rauman Lukon kannalta kuumimmat kysymykset taisivat olla, minkä joukkueen Lukko saa pudotuspeleissä vastaansa ja millaiset odotukset päätöspeli Tampereen Ilvestä vastaan jätti.

Vastaukset kuuluvat, että villi kortti -kierroksella ensi viikolla asettuu vastaan Porin Ässät ja odotukset eivät ole kauhean suuret.

Lukon päävalmentaja Pekka Virta väläytti torstaina Lukon hävittyä KalPalle 5–0, että kokoonpanoon pitänee kaivaa pari puolustajaa. Virta halusi paitsi kokeilla, miten puolustajat pärjäävät hyökkääjinä myös jäälle tunnetta ja pelaajia, jotka antavat kaikkensa joukkueelle.

Siispä hyökkääjistä Valentin Claireaux, Eetu Koivistoinen, Joose Antonen ja pelikieltoa saanut Juho Keränen tekivät tilaa puolustajille Atte Mäkiselle, Konsta Mesikämmenelle ja Tarmo Reunaselle.

Lisäksi Lukko oli kutsunut ensimmäistä kertaa tällä kaudella riveihinsä hyökkääjä Joonas Niemelän Mestiksen yhteistyöseurasta KeuPasta.

Kovin hyvin muutokset eivät purreet. Lauantain ottelua oli takana tasan kolme ja puoli minuuttia, kun taululla komeilivat lukemat 0–3 ja peli oli käytännössä ohi.

– Se varmasti näytti katsomoon, ettei ollut taas halukkuutta tai asennetta, mutta aika kova pumppaus Kuopion jälkeen tehtiin.

– Joukkue lähti tuolta kopista miekka tanassa. Kyllä siinä tarkoitus oli kotiyleisölle näyttää ja uusi lehti kääntää, Virta kertoi.

Kovin helppoon paikkaan joukkue ei tolppien väliin ykkösvahti Kaapo Kähkösen tilalle asettunutta Lassi Lehtistä jättänyt.
Joona Koppanen ja Sami Sandell iskivät kahdella yhtä vastaan -vastahyökkäyksesta, Lukon liian innokkaan hyökkäyspelin jälkeen.

Puolustajan harhasyötöstä ja virheen paikkaamisesta tuomitun rangaistuslaukauksen Valtteri Viljanen tyylitteli sisään suorastaan nöyryyttävän verkkaisesti.

– Kun joukkue on tuossa tilassa, niin se on hirvittävän tärkeää mihin päähän niitä maaleja tulee. Totta kai se alku oli meille sokki. Päivän isoin teema oli lähteä pelaamaan nollaa omaan päähän, se on aika kuvastavaa, Virta hymähti.

Sandellin ja Viljasen toiset osumat sekä Lukon Simo-Pekka Riikolan kavennus olivat enää muodollisuus. Loppulukemat kirjattiin Ilvekselle 1–5.

Äijänsuolle matkannut Ilveksen kannattajajoukko otti hallin täysin haltuunsa. Ottelun yleisömäärä 3921 oli yllättävänkin hyvä siihen nähden, että Lukko on viiden, kymmenen tai viidentoista ottelun kuntopuntarilla mitattuna liigan kolmanneksi heikon joukkue.

– Menneellä ei ole nyt enää mitään merkitystä, pudotuspelit on palautettu Raumalle, Virta sanoi.

– Moni joukkue lähtee tässä kohtaa jo lomillekin. Tämä on vain sen tyyppinen bisnes, että ei tässä hirveän moni joukkue mene koko ajan voittajana eteenpäin. Playoffit antavat kuitenkin aina mahdollisuuden hyvään kauden päätökseen.

Peter Tiivola kohtaa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ensi kauden seuransa Ässät. Kuva: Elmeri EloLukon pudotuspelivastustaja Ässät on muuten niistä mainituista kuntopuntareista tuoreimmissa liigan neljänneksi kovakuntoisin joukkue. Jyrki Ahon korvannut päävalmentaja Mikael Kotkaniemi vaikuttaa siis saaneen porilaisten pelin paraatikuntoon juuri parahiksi.

Virta ojensikin suosikinviittaa Poriin ja muistutti, että Lukon kaltainen kärkimiesten loukkaantumissuma iskisi kovaa jokaiseen sarjan joukkueeseen.

– Me olemme tällä hetkellä selkeä altavastaaja siihen sarjaan. Heidän junansa kulkee hyvään suuntaan ja hankinnat ovat terveenä. Se on ihan selvä, että heillä tässä enemmän on hävittävää, Virta totesi.

Lukon mahdollisuudet lepäävät Virran mukaan hyvässä maalivahtipelissä, ylivoimassa ja pelisuunnitelman noudattamisessa.

– Kyllä meiltä löytyy vielä kärkiketjuista ratkaisukykyä, mutta ei Keuruun miehiltäkään tässä voida vaatia ihan hirveitä. Kun pelit rupeavat pysymään siinä numeroissa 2–1, 2–2, 3–2, me olemme oikeilla jäljillä.

Satakunnan paikallisviholliset Lukko ja Ässät ovat kohdanneet pudotuspeleissä viimeksi keväällä 1995. Tuolloin Ässät oli pronssiottelussa parempi maalein 0–3.

Ässät sijoittui tämän kauden runkosarjassa kahdeksanneksi ja Lukko yhdeksänneksi, joten sarja alkaa tiistaina Porissa, jatkuu torstaina Raumalla ja siirtyy tarvittaessa vielä lauantaina Poriin.

– Ihan varmasti tulee aika kuumat paikallispelit. Voiko oikeastaan hienompaa paikkaa olla? Nyt varmasti jokainen syttyy, katsojat ja pelaajat, Lukon kapteeniksi nostettu Arttu Ilomäki vakuutteli.