Lukolta kauden komein nousu - puolustava mestari kumoon neljän maalin takaa

Lukko teki Tapparaa vastaan melkoisen tempun. Kuva: Juha Sinisalo

Lukko-Tappara ja 5-4 (0-2, 0-2, 4-0, 0-0, 1-0)

1. erä: Illan ensimmäinen kunnollinen maalintekopaikka avautui Lukon puolustajalle Simo-Pekka Riikolalle, kun kamppailu oli pelattu puolitoista minuuttia. Riikola oli nokikkain Tapparan maalivahdin Christian Heljankon kanssa, mutta joutui asettelemaan kiekkoa liikaan ennen laukausta ja ampui päin veskari.

Puoli minuuttia myöhemmin maali oli vielä lähempänä toisessa päässä, kun Niko Ojamäen lämäri kilahti Lukon maalin tolpan sisäreunaan.

Ensimmäisenä kiekon verkkoon asti sai Tapparan eurajokelaissentteri Juhani Jasu, joka pelin kahdeksannella minuutilla sekä pohjusti että toteutti osuman. Hän voitti aloituksen, ryntäsi Lukon maalivahdin Kaapo Kähkösen eteen ja sai lopulta runnoa oman ohjauksensa paluukiekon sisään.

Lukko-kasvatti myös tuuletti rajusti maalia vanhassa kotihallissaan.

Jasu oli mukana myös Tapparan toisessa osumassa, joka syntyi lähes julmalla tavalla. Tamperelaiset pääsivät ylivoimalle ajassa 19.56, kun pelin ensimmäinen rangaistus tuomittiin Lukko-pakki Atte Mäkiselle.

Jasu voitti aloituksen, jonka jälkeen Otso Rantakari pommitti kiekon verkkoon. Tappara tarvitsi maalintekoon vain kaksi sekuntia.

Kyseessä oli vasta toinen Lukon verkkoon tehty ylivoimamaali Äijänsuolla.

2. erä: Tappara aloitti toisen erän siitä mihin edellisessä jäi. Periodi ehti vanheta vain 33 sekuntia, kun kiekko oli kolmannen kerran Lukon maalissa.

Tällä kertaa sen ohjasi sisään kultakypärä Kristian Kuusela, joka toimi ottelussa myös Tapparan kapteenina.

Maalin jälkeen Lukko vaihtoi maalivahtia ja ranskalaisveskari Sebastian Ylönen teki ensiesiintymisensä Äijänsuolla.

Ylönen ehti torjua neljä laukausta ennen kuin kiekko viuhui ensimmäistä kertaa hänen ohitseen. Jälleen Tapparalle maalin järjesti Jasun johtama kakkoskentällinen, jossa oli tällä kertaa puolustajien vuoro tehoilla. Aleksi Salonen ampui kiekon verkkoon Mikko Lehtosen syötöstä.

Lukon paras maalintekopaikka toisessa erässä aukesi, kun Peter Tiivola ja Lauri Tukonen karkasivat ylivoimahyökkäykseen yksinäistä tamperelaispuolustajaa vastaan. Tukonen sai aikaan hyvän laukauksen, jonka Heljanko kuitenkin pystyi peittämään.

3. erä: Kolmannen erän alussa terävänä oli Lukko. Kello oli käynyt 1.08, kun Teemu Ramstedtin rystylaukaus painui Heljankon vartioimaan maaliin. Tilanteesssa Chris VandeVelde teki massiivisen maskin Tapparan veskarin eteen.

Tapparan valmentaja Jukka Rautakorpi haastoi maalin, mutta tuomio ei muuttunut, vaan Europe-klassikko The Final Countdown jyrähti ensimmäistä kertaa Rauman lauantai-illassa.

Erä ehti juuri kääntyä toiselle puoliskolleen, kun Lukon kovaviereinen Heikki Liedes iski. Nopeassa vastahyökkäyksessä hän toi kiekon alueelle, jätti sen Janne Keräselle ja sai uudelleen ulottuvilleen. Liedes ei ihmetellyt vaan napautti kauden yhdeksännen maalinsa.

Kun peliaikaa oli jäljellä kolme ja puoli minuuttia, Lukko tuli jo maalin päähän. Janne Niskala ampui viivalta laukauksen, jossa mailan lapa lensi lähes yhtä pitkälle kuin kiekko. Janne Keränen haki kiekon päädystä ja tarjoili sen Arttu Ilomäelle. Perjantaina kaukaloihin 1+2-saldolla palannut Ilomäki vippasi laatan etunurkasta sisään.

Ja kun kulkee, niin silloin kulkee. Lukko veti Ylösen pois maalilta ja haki tasoitusta kuudella kenttäpelaajalla, joista viisi oli hyökkääjiä. Koostumus myös leipoi kiekon sisään, sillä Janne Keränen katkaisi pitkän maalittoman putkensa todella makeaan paikkaan.

Hän laittoi kiekon etunurkasta sisään, kun pelikello näytti aikaa 58.50. Lukko oli noussut neljän maalin tappioasemasta yhdestä erässä.

Jatkoaika: Janne Keränen pääsi virittämään tykkinsä heti jatkoajan alussa, mutta kuti meni ohi.

Tappara sai rangaistuslaukauksen ajassa 61.38, kun läpiajoon karannutta Niko Mikkolaa rikottiin. Puolustaja ei pystynyt kuitenkaan veivaamaan kiekkoa ohi Ylösen.

Lähimmäs maalia kiekon sai jatkoajalla Tapparan Mikko Lehtonen, jonka laukaus lipui lähes maaliviivaa pitkin.

Vain hetkeä myöhemmin Lehtonen joutui jäähylle kontaktistaan Teemu Ramstedtiin. Lukolle jäi 18 sekuntia ylivoima-aikaa, ja se pystyi rakentamaan kaksi laukaisupaikkaa Ilomäelle. Kudit olivat lähellä, mutta menivät ohi.

Voittolaukauskilpailu: Janne Keränen ja Janne Niskala onnistuivat Lukolta ja Matti Järvinen Tapparalta, joten raumalaiset kuittasivat kaksi sarjapistettä.