Loppuiko TPS:llä polttoaine kolmannessa erässä?

Kärpät – TPS 5–3 (1–2, 2–1, 2–0 )

Lähtötilanne: Kierroksen ehdoton huippuottelu. TPS voitti perjantaina illalla toisessa huippuottelussa Tapparan 3–1 ja nousi piikkipaikalle Kärppien rinnalle, toki yhden ottelun enemmän pelanneenna.

Kärpiltä kokoonpanosta puuttui koko Liigan pistepörssin kärkinimi Julius Junttila flunssan poikasen takia. Päävalmentaja Mikko Manner ei lähtenyt sekoittamaan ketjuja vaan nosti lähinnä kolmosketjussa pelanneen 20-vuotiaan Radek Koblizekin kolmosesta ykköseen Mikael Ruohomaan ja Charles Bertrandin rinnalle.

Viisi ottelua pelikiellossa ollut Jari Sailio palasi tutulle paikalleen neloseen sekameteliketjuun Miska Humalojan ja Sami Anttilan seuraksi.

TPS:n kokoonpano oli täsmälleen sama kuin perjantain Tappara-voitossa sillä erotuksella, että maalissa oli Rasmus Tirronen Oskari Setäsen paikalla. Startti oli Tirroselle kauden 14:s.

I erä: Erittäin intensiivinen ja hyökkäysvoittoinen erä. Lähes täysi Raksilan areena (6282) sai nauttia huippukiekkoilusta.

Kotiyleisön tyrmistykseksi Ilkka Heikkinen täräytti läheltä B-pisteen ympyrää jo 20 sekunnin pelin jälkeen kiekon ylänurkkaan ohi Jussi Rynnäksen. Maali oli Heikkiselle jo kauden 13:s.

Kun Eric Perrin istui kampituksesta 2-minuuttista, Kärppien kakkosylivoima iski. Saku Mäenalanen sai nappisytön ketjukaveriltaan Ville Leskiseltä ja tasoitti maalin läheltä 1–1:een.

Mutta heti seuraavassa vaihdossa Ilari Filppula oli asialla kuin varkain tehden 1–2:een.

II erä: Hurja intensiteetti sai jatkoa myös toisessa erässä. Lasse Kukkonen nousi salakavalasti B-pisteen tuntumaan ja ampui näyttävästi kiekon ranteella takanurkkaan. Milloin viimeksi Kukkonen oli hiipinyt vastaavaan tekopaikkaan?

Erä sai karnevaalin aineksia ajassa 28.09, jollloin Shaun Heshka sai samaan aikaan 2+2 minuuttia korkeasta mailasta ja Nicklas Lasu kakkosen maalin siirtämisestä. Hurjasta taistellut Kärpät ja Rynnäs kestivät paineen viidellä kolmea vastaan ja sai kotiyleisöltä upeaa kannustusta.

Rynnäs kuitenkin joutui antautumaan erän loppupuolella, kun Ilari Filppula ampui Patrik Virran poikittaissyötön sisään. Kuvio oli hieno.

Mutta peli oli taas tasan, kun Jasper Lindsten joutui jäähylle. Miika Koiviston sinviivaranne löysi pian tiensä Tirrosen selän taakse. Loistavan maskin tekivät Lasse Kukkonen ja Charles Bertrand.

Rasmus Tirrosella oli tässä vaiheessa yhteensä vain yhdeksän torjuntaa.

III erä: Saku Mäenalanen ampui Jasse Ikosen poikittaissyötöstä kiekon TPS:n verkkoon. Vaikka laukaus oli ikään kuin epäonnistunut, se läpäisi Tirrosen torjunnan.

Erä oli täysin Kärppien. Rynnäkselle tuli vain kaksi torjuntaa, kun niitä Tirroselle tuli peräti 19. Pisteeksi ii:n päälle Mäenalanen viimeisteli hattutempun tyhjään TPS-maaliin. Loppunumerot 5–3 olivat täsmälleen samat kuin 4. marraskuuta pyhäinmiesten päivänä Oulussa.

Yhteenveto: Loppuiko TPS:llä polttoaine, kun se pelasi edellisenä iltana kotonaan Tapparaa vastaan ja Kärpät sai levätä...?

Joka tapauksessa Kärpät nousi takaisin Liigan piikkipaikalle kolmen pisteen marginaalilla ja vieläpä yhden ottelun vähemmän pelanneena kuin TPS.

Julius Junttilan poissaolo näkyi ykkösketjussa, mutta parrasvaloihin nousi kakkosketju Saku Mäenalasen (3+1) johdolla. Samalla vuoden 2014 U20-maailmanmestari puhkaisi Liigassa ensimmäistä kertaa 30 tehopisteen (14+16=30) rajan.

TPS hangoitteli hyvin vastaan, mutta kotijoukkueen voima loppua kohti oli kiistaton. Ilari Filppula teki kaksi maalia ja tuplasi kauden maalisaldonsa.

Tilastot:

I erä: 0.20 Ilkka Heikkinen (Mark Fraser – Tomi Kallio) 0–1, 10.11. Saku Mäenalanen (Ville Leskinen – Shaun Heska) 1–1 yv., 11.08 Ilari Filppula (Patrik Virta – Elmeri Eronen) 1–2.

II erä: 23.41 Lasse Kukkonen (Ville Leskinen – Saku Mäenalanen) 2–2, 33.00 Ilari Filppula (Patrik Virta – Petrus Palmu) 2–3, 33.41 Miika Koivisto (Jasse Ikonen – Ruohomaa) 3–3 yv.

III erä: 45.08 Saku Mäenalanen (Jasse Ikonen – Mikael Ruohomaa) 4–3, 59.15 Saku Mäenlanen (Nicklas Lasu – Mikael Ruohomaa) 5– 3 tm.

Kokoonpanot:

Kärpät:

Maalivahdit: Jussi Rynnäs ja (Veini Vehviläinen).

I viisikko: Radek Koblizek – Mikael Ruohomaa – Charles Bertrand, Miika Koivisto – Shaun Heshka.

II viisikko: Saku Mäenalanen – Nicklas Lasu – Ville Leskinen, Lasse Kukkonen– Mikko Niemelä.

III viisikko: Jyri Junnila – Jasse Ikonen – Otto Karvinen, Teemu Kivihalme – Jani Hakanpää.

IV ketju: Sami Anttila – Miska Humaloja – Jari Sailio.

7. puolustaja: Taneli Ronkainen.

TPS:

Maalivahdit: Rasmus Tirronen ja (Oskari Setänen).

I viisikko: Jasper Lindsten – Eric Perrin – Tomi Kallio, Mark Fraser – Ilkka Heikkinen.

II viisikko: Petrus Palmu – Ilari Filppula – Patrik Virta, Jani Forsström – Lukas Ekeståhl-Jonsson.

III viisikko: Ilkka Pikkarainen – Teemu Väyrynen – Oskari Siiki, Martin Berger – Elmeri Eronen,

IV ketju: Topi Taavitsainen – Jonne Virtanen – Lauri Pajuniemi.

7. puolustaja: Olli Kaskinen.