Liigafinaalin 3 pointtia: Hakkaa päälle, pohjan poika -teema piti loppuun asti

Pohjois-Suomen suorituin ranskalainen. Charles Bertrand iski 2–2-tasoituksen ja juhlii perässään Mikael Ruohomaa ja Kristian Vesalainen. Tapparan Aleksi Salonen on allapäin. Kuva: Jukka Rautio/ Europhoto

Tappara–Kärpät 2–4 (2–1, 0–2, 0–1)
Otteluvoitot 0–2

Ratkaisu: Kärpät aloitti ja lopetti ottelun terävästi. Kun kotijoukkue Tappara ei onnistunut maalinteossa kuin avauserässä, oululaiset osuivat kaikilla 20-minuuttisilla.

Kärppävahti Veini Vehviläinen ei torjunut "kuin" 20 kertaa, mutta siihen lukemaan mahtui tukku tärkeitä venytyksiä. Ei ihme, että oululaisten fanikatsomo lauloi Vehviläisen nimiin kulmakatsomossa taistelun tauottua. Hieman yllättäen Kärppien kenttäpelaajista tehokkain oli 13:ntena hyökkääjänä kokoonpanossa ollut Sami Anttila (0+2). 

Ottelun kolme pointtia

Pointti 1: Kotijengin kärkimiehille sattui virheitä.

Hakkaa päälle pohjan poika, oli varsinkin II erän ja Kärppien D-kulmaan majoittuneen fanijoukon teemana.

Ja niin pohjan poika hakkasi.

Kärpille avautui toisen 20-minuuttisen aikana kaksi maalipaikkaa Tapparan kokeneiden pelaajien virheiden seurauksena. 
Charles Bertrandin 2–2-tasoituksessa kultakypärä Kristian Kuusela menetti kiekon Pohjois-Suomen suosituimmalle ranskalaiselle. Bertrandin tasoituksen jälkeen virheeseen sortui Tomas Zaborsky. Ylimielisen oloinen golf-purku piti pyörityksen oranssihousujen päässä, ja Jasse Ikonen pääsi lyömään kiekon normaalia hermostuneemmin esiintyneen Dominik Hrachovinan taakse.

Kolmannen erän alkajaisiksi maajoukkuepakki Mikko Lehtoselta jäi purun paikka hyödyntämättä. Kärppien Anttila ja Miika Koivisto pelasivat tekopaikan Shaun Heshkalle, joka laukoi taululle jo 2–4-lukemat.

Pointti 2: Kärppien energinen nelonen.

Sairastuvalta palannut Jari Sailio, sentteriksi siirretty Ikonen ja normaalia rauhallisemmin esiintynyt Otto Karvinen toivat myös Kärppien peliin toimivan "neljännen sylinterin". Yllätys tai ei, vierasjoukkue oli tasaisempi joukkue kuin Tappara, joka ei vielä päässyt tutulle ja totutulle tasolleen.

Ydinkysymys kuuluu: Miksi Tappara ei päässyt tasolleen?

Vastaus löytyy varsinkin ylivoimapelistä. Kirvesrinnat pääsivät jauhamaan ottelussa kahdeksan minuuttia yv:llä, niistä kuusi päätöserän kirivaiheessa. Kun kehuttu ja hyvin jauhanut pakkopeli pyöri nyt 0-tehoilla, ei syitä ja selityksiä tarvitse sen syvemmältä kaivaa.

Teräksinen yv-osaaminen on pakko kaivaa takaisin jostakin lauantaiksi, muuten pohjoisesta puhaltaa liian lujaa ja toiveet kolmannesta peräkkäisestä mestaruudesta valuvat tyhjiin.

Pointti 3: Tappara löysi tehonsa.

Kärpät jatkoi tiistain tahdilla ja löi jopa paremmaksi. Oululaisjoukkue osui torstainakin ensiksi ja iski finaalisarjan neljä ensimmäistä maalia. Torstaina peli ei ehtinyt vanheta neljääkään minuuttia, kun Saku Mäenalanen vei vieraat 0–1-johtoon Sami Anttilan ja Julius Junttilan esityöstä.

Tasaisissa ja vähämaalisissa kamppailuissa moinen osumatarkkuus voisi antaa kiistattoman edun. Nyt etua ei ehtinyt vielä avauserässä syntyä, kun myös kirvesjyvä löytyi.

Tappara ei taittunut. Tasoitusta ei tarvinnut pitkään odotella. Kirvesrintojen av-kaksikko Juhani Jasu–Jukka Peltola hyödynsi kärppäpakki Shaun Heshkan epäonnistuneen siniviivavedon. Tamperelaisten finaalikevään avausosuma tuli tärkeään saumaan.

Kun vielä Otto Rauhala tarjoili Aleksi Saloselle vetopaikan 2–1-johto-osumaan, Tappara sai kaipaamansa voitokkaan avauserän.

Tappiosta huolimatta Tapparalle oli elintärkeä saada kiekko ensi kertaa välierien TPS-teilajaisen jälkeen myös Kärppien Veini Vehviläisen verkkoon. Pienissä valopilkahduksissa piilee ison roihun siemen.

Juhani Jasu (kesk.) on laukonut 1–1-tasoituksen. Juhlissa mukana Jukka Peltola ja Mikko Lehtonen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Erikoista: Suomen ensimmäinen jäähalli on tuunattu erinomaisen onnistuneesti 2010-luvulle. Tampereen kiekkopyhättöä on päivitetty kuuden vuoden finaaliputken aikanakin niin paljon, että Tappara-leiri kutsuu kotihalliaan syystäkin sanaparilla Meidän Koti.

Jos (lue: kun) Kansi ja Areena joskus valmistuu, jotakin isoa jää vuoden 1965 MM-kotikisoihin valmistuneeseen Hakametsään. Sama ajatus on toki ollut Kiekkoareenassa esillä myös aiemmin.

Oho: Illan parhaiten yleisöön uponneinta tamperelaisantia tarjosi hiphop-ryhmä Mansesteri, joka sai toisella erätauolla katsojat paremmin mukaansa riemukkaalla Tammerkosken sillalla –veisullaan kuin isäntäjoukkue kaukalossa.

Yleisömäärä: 6701.