Leijonat kaatoi Ruotsin täpötäyden kotiyleisön edessä – kolme pelaajaa avasi maalitilinsä Leijonissa

Jukka Peltola on iskenyt 2-0 Suomelle ja juhlii Miro Heiskasen, Eeli Tolvasen ja Petri Kontiolan kanssa. Ruotsin kapteeni Staffan Kronwall katsoo tuostaululle synkkänä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Suomi–Ruotsi 3–1 (1–0, 2–1, 0–0)

Ratkaisu: Suomi aloitti ottelun olemalla aktiivinen kaikissa tilanteissa ja pelasi jälkimmäistenkin erien alut määrätietoisesti. 

1. erä: Jokereiden kohuttu ja kehuttu teinipyssy Eeli Tolvanen avasi maalitilinsä uransa toisessa A-maaottelussa.

Jos säännöt sallisivat, Tolvanen olisi saanut maalistaan myös kakkossyötön. Liukasliikkeinen ajoi ahnaasti päädyssä rännikiekkoon, lainasi kiekon sentterilleen Petri Kontiolalle, peruutti laidan vierestä paraatipaikalle B-pisteiden väliin ja täräytti suoraan syötöstä Leijonat 1–0-johtoon.

2. erä: Suomi karkasi 2–0-johtoon heti erän ensimmäisellä minuutilla. Tolvanen riisti kiekon Ruotsin kohutulta teinitähdeltä Rasmus Dahlinilta, eteni kiekon kanssa päätyä kohti ja tarjosi tekopaikan. Erinomaisen liigasyksyn pelannut Tappara-kapteeni Jukka Peltola pääsi viimeistelemään uransa ensimmäisen A-maajoukkuemaalin. Peltolan veto upposi aivan maalin vasempaan yläkulmaan.

Örebrossa hyökkäävä Sakari Manninen vei Suomen jo 3–0-johtoon toisen erän puolivälissä. Iso kunnia osumasta menee toiselle oululaiselle, Mika Pyörälällä, joka sekoitti ruotsalaispakkien pasmat ajettuaan vahvasti ja päättävästi keltapaitojen maalille. Myös sentteri Jani Lajunen kirjoitti Mannisen maajoukkueuran avausmaalista syöttöpisteen. 

Tre Kronorin 3–1-kavennus syntyi heti maalin jälkeisessä vaihdossa.

Maali oli puolittainen lahja Suomen maalivahdilta Mikko Koskiselta ja löperösti puolustaneelta pakkiparilta Miro Heiskanen–Jyrki Jokipakka. Ruotsin nelosketjun Fredrik Pettersson pääsi ujuttamaan kiekon maaliin viivan väärältä puolelta. Pakkipari Syöttöpisteille puolustaja Erik Gustafsson ja nelosketjun toinen laituri Robert Nilsson.

Hyökkääjistä jäällä oli Leijonien ykkösketju eli Kontiola, Tolvanen ja Peltola.

Ruotsi vaihtoi toisen erän puolivälissä maalivahtia. Jhonas Enroth korvasi Magnus Hellbergin ja piti verkkonsa koskemattomana.

Sakari Manninen iskee 3–0. Ruotsin Magnus Nygren ja Dick Axelsson ovat voimattomia, eikä maalivahti Magnus Hellbergilläkään ole paljon aseita estää osumaa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

3. erä: Toisella erätauolla kuvattiin ja äänitettiin materiaalia tekeillä olevaan 1995-elokuvaan. Leffan ja 22 vuoden takaisen MM-kullan kunniaksi Suomen olisi ollut syytä iskeä vielä yksi maali, jotta tulostaulululle olisi saatu historialliset 4–1-lukemat. 

Tosielämä ei kuitenkaan ole elokuvaa. Niinpä Suomen oli tyytyminen 3–1-voittoon.

Kommentti: "Kauttaaltaan hyvä suoritus joukkueelta. Menimme heti 1–0-johtoon. Aika fiksu kolmas erä, vaikka kaveri oli takaa-ajajana, pelasimme kypsästi", päävalmentaja Lauri Marjamäki mietti.

"Pystyimme ehkä hyökkäämään hieman paremmin kuin Venäjää vastaan. Pakistoomme olen erittäin tyytyväinen, kypsää peliä", Marjamäki kehui.

"Ruotsillakin on paljon taitavia kavereita, mutta jäivät vähän taisteluasemiin, kun pääsimme pyörittämään pitkiä hyökkäyksiä", ykkösketjun laituri Peltola pohti.

Oho: Katsojia oli yli 10 000 enemmän kuin Karjala-turnauksen perjantain kahdessa ottelussa yhteensä. Ruotsi-ottelua seurasi 13 805 silmäparia. Eilistä Tshekki–Sveitsi-kamppailua katsoi paikan päällä 1 320 katsojaa, eikä Kanadan ja Ruotsin mittelöäkään seuannut kuin 2 132-päinen yleisö-