Kivi: Pakkohan siinä oli tehdä kaikki mahdollinen

Kokoonpanoka muokanneen Karri Kiven suojatit nousivat 0–2-tilanteesta 3–2-jatkoaikavoittoon. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ilves nousi kotiyleisönsä edessä 0–2-lukemista 3–2-voittoon jatkoerässä. Tamperelaisten sankariosastoa olivat Sami Sandell laiturinsa Ville Meskasen kanssa.

Sandell oli vahvasti mukana varsinaisen peliajan molemmissa Ilves-maaleissa, Meskanen pohjusti Teemu Rautiaisen laukoman avausosuman ja huudatti Hakametsän yleisöä syöttämällä Jarkko Parikan jatkoaikamaalin.

Kivi löi avauserän jälkeen kaikki neljä hyökkäysvitjaa uusiksi.

– Pakkohan siinä ekan erän jälkeen oli tehdä kaikki mahdollinen, että saatiin ryhmä jollakin lailla kilpailemaan voitosta.

– Ensimmäinen erä oli todella tahmea, oikein niin kuin tahmea-tahmea, Kivi ihmetteli.

Muutosten jälkeen Sandell sai johtamaansa kakkosketjuun Meskasen rinnalle Teemu Rautiaisen, joka iskikin toisessa erässä tärkeän 1–2-kavennuksen uusien ketjukaveriensa esityöstä. 

Mistä vaisu avauserä johtui?

– En minä tiedä. Nyt oli taas sellainen erä... vaikka ajatttelin, että tänään voisi olla alusta asti sellainen hullun raivo pelaamisessa, Kivi hämmästeli – ja ihasteli samaan hengenvetoon Meskasen jatkoerässä antamaa nopeaa rystysyöttöä.

– En viitsi kirota, mutta jumalaare se oli hieno syöttö. Ja nimenomaan se nopeus, jolla se lähti. Poikkeuksellisen nopea liike, rystyltä sellainen metrin mittainen, Kivi kiitteli passia, josta Jarkko Parikka laukoi vapauttavan 3–2-osuman isännille.

Myös Ilveksen 2–2-tasoitus syntyi rystypuolelta.

llveksen vaarallisinta vitjaa johtanut Sandell otti aloitteet omiin käsiinsä ja esitti yleisöä riemastuttaneen liike-yhdistelmän: jalkakynä, rystylaukaus, tasoitus ja tuuletus. Lavan kuperalta puolelta lähtenyt veto lipsahti Hovisen längistä viivan yli.

Kivi luotsasi neljä vuotta sitten alle 20-vuotiaat maailmanmestareiksi. Jääkiekkoliiton valmentajakoulutuksissa on välillä julistettu rystylaukaus lähes nuuskan veroiseksi synniksi. 

Et kuitenkaan ole niin "liiton mies", että olisit kieltänyt rystypuolen käyttämisen pelaajiltasi?

– Onko sellainenkin muka kielletty? No, rysty on joissakin tilanteissa vähän hidas, Ilves-luotsi kysyi, vastasi ja kiitteli vuolaasti varsinkin Meskasen nopeasti lähtenyttä rystysyöttöä jatkoerässä.

– Kyllä tässä vielä hommia riittää, mutta täytyy nyt nauttia tästä voitosta.