Kisapuistossa tyrmäys avauserässä

SaiPa–Kärpät 1–5

Ratkaisu: Kärpät hoiteli vierasvoiton pohjat järkyttävällä näytöksellä jo avauserässä. Sen jälkeen SaiPalle oli vara antaa löysää ja päästää kotijoukkue pyörittämään peliä. Kärppien ykkösketjussa Julius Junttila (1+1), Mikael Ruohomaa (1+2) ja Charles Bertrand (1+0) tekevät tällä erää mitä haluavat.

SaiPa ei löytänyt keinoja Kärppien Julius Junttilan pysäyttämiseen. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lähtökohdat: Kärpät tuli kahden päivän pikakeikalle Kaakonkulmalle yhdeksän pelin pisteputkessa. Oululaiset hävisivät Kisapuistossa 21. lokakuuta maalein 1–2, mutta sen jälkeen Kärpät oli jäänyt pisteettä vieraspelissään vain joulukuun puolivälissä Lahdessa. SaiPalla oli puolustettavanaan kuuden ottelun ja runsaan kuuden viikon mittainen pisteputki kotipeleissään. SaiPalta puuttuivat sentteriosastolta loukkaantunut Anssi Löfman ja sairas Ville Koho. Kärppien merkittävin sivussa oleva oli puolustaja Teemu Kivihalme.

1. erä: Kuten Oulun paikallisradioselostaja (City) Ari Stenius erän päätteeksi kuvaili: ”SaiPalla on mietittävää erätauolla, miten joukkue pääsee Kärppien junan alta pois!”. Jos jääkiekkoilu olisi nyrkkeilyä, SaiPalle olisi tehty luvunlasku kymmeneen ja ottelu päättynyt oululaisten tyrmäysvoittoon jo varttitunnissa. Kolmannes erästä oli SaiPan täyttä paniikkia omassa päädyssä Kärppien karvauksen alta edes yhtenä kappaleena selvitäkseen. Kuvaavinta oli, kun Topi Nättinen laittoi purkukiekon oman päädyn tyhjään kulmaan, jotta sai kiekon pois edes oman maalin edestä. Kannattaa ehdottomasti katsoa maalikooste Kärppien osumista. Julius Junttila otti näyttävästi kiekon ilmasta lapaansa ja veivasi avausmaalin rystyvedolla ylänurkkaan. Charles Bertrand pääsi nautiskelemaan rannevedosta ylänurkkaan, kun illan toisen syöttöpisteensä kirjauttanut Mikael Ruohomaa oli pitänyt kiekkoa laidalla ja harhauttanut kaksi häntä tuloksetta laitaan naulaamaan pyrkinyttä saipalaista. Lopuksi Lasse Kukkonen tarjoili näyttävän pystysyötön, josta ylivoimahyökkäykseen päässyt Miska Humaloja tarjoili tarkan lättysyötön Jyri Junnilalle viimeisteltäväksi.

2. erä: SaiPa lähetti toiseen erään maalille Niclas Westerholmin, 20. Karhu-Kissojen kasvatin aiempi liigakokemus oli lokakuinen vierasottelu Hakametsässä Tapparaa vastaan. Maalivahdin vaihto vaikutti enemmänkin Frans Tuohimaan voimien säästämiseltä lauantaina edessä olevaan vieraspeliin Ilvestä vastaan, koska Jussi Markkanen on yhä pidempään sairaslistalla. Kun avauserän laukaukset olivat 11–14, kääntyikin toinen erä aivan eri suuntaan. SaiPa pääsi pelaamaan erässä kolme ja puoli ylivoimaa ja myllytti erän laukaustilaston 25–7. Osumat jäivät kuitenkin kauden 11. maalinsa ylivoimalla tehneen Jonatan Tanuksen kavennukseen.

3. erä: SaiPa jatkoi painostamista, mutta Kärpät puolusti maltilla. Oululaisten hyökkäyksistä vastasi lähinnä kahden maalin ykkösketju. SaiPa lähti yrittämään ilman maalivahtia jo kolme ja puoli minuuttia ennen summeria. Ruohomaa (1+2) ja Junttila (1+1) kävivät sinetöimässä ottelun ratkaisumaalin. Shaun Heshka upotti vielä bonuksena yhden maalin ylivoimalla viivavedollaan.

Ottelun hahmo: Julius Junttila luistelee tällä hetkellä omissa korkeuksissaan. Alivoiman ykköshyökkääjäparissa Ruohomaan kanssa Junttila tekee vajaallakin jokseenkin mitä haluaa. Kello käy, kun kiekkoa pyöritetään jäähynkin aikana ylös ja alas viisikkoa juoksuttaen.

Erikoista: Kovalta tuntuu, jos Kärppien pistepörssiä johtaja Julius Junttila ja puolustajien pistepörssin kärkinimi Miika Koivisto menettävät tittelinsä sen takia, että edustavat Suomea olympiakaukalossa.