Kärppien runkosarjan voittoa ei uhkaa enää mikään

Kärpät – Jukurit 5–2 (2–1, 0–0, 3–1)

Ennakkoasetelma: Harvinaisen selvät kuviot. Kärpät halkoo tuulta sarjan ylivoimaisena ykkösenä, kun taas Jukurit majailee toiseksi viimeisenä. Kaiken lisäksi Jukurit hävisi edellisenä iltana peräti 8–0 HIFK:lle Helsingissä.

Suurin kysymysmerkki oli se, miten Kärppien pelaamisessa näkyivät olympiapelaajien Julius Junttilan, Lasse Kukkosen ja Miika Koiviston poissaolot. Ja miten päävalmentajaksi noussut Lauri Mikkola sai joukkonsa iskuun. Ykkösketjussa jo toisessa peräkkäisessä ottelussa viiletti Jasse Ikonen ja ”uusvanhoina” kärppäpelaajina puolustuksessa häärivät Joona Huttula ja Samuli Tanhua.

Ykkösketjun taakse Miika Koiviston tilalle oli nostettu Taneli Ronkainen.

I erä: Maalinteon ja vyörytyksen aloitti heti Kärpät, kun Otto Karvinen ampui Juha Koiviston nappisyötön maalin kattoon ohi Sami Rajaniemen. Kiekko viuhui maaliin niin nopeasti, että ei liioin tuomarinelikko eivätkä kärppäpelaajat havainneet täysosumaa. Ottelua pelattiin vielä puolitoista minuuttia, ennen kuin tuli pelikatko, ja tilanne tarkastettiin videolta. Näin ollen pelikello veivattiin takaisin aikaan 1.57.

Kärppäpakki Aleksi Mäkelä loukkasi itseään Jesper Piitulaisen taklauksessa, kun peliä oli pelattu viitisen minuuttia. Mäkelä käveli pian pukukoppiin, ja Kärpät joutui pelaamaan ottelun kuudella pakilla. Vastuu lainapakkien Joona Huttulan ja Samuli Tanhuan harteilla kasvoi.

Teemu Suhonen sai ilkeästi Teemu Suhosen mailan kasvoihin, mutta jäähyä ei tuomittu.

Jukurit puolestaan sai pelata 35 sekuntia kahden miehen ylivoimalla ja rankaisi nopeasti. Turo Asplund ampui ranteella kiekon B-pisteen kaarelta takanurkkaan.

Kuudennessa liigapelissään puolustaja Joona Huttula teki uransa ensimmäisen liigamaalin ja tehopisteen. Hän hiipi takanurkalle ja siirsi Jasse Ikosen ampuman reboundin sisään.

Vaiherikkaassa erässä Markku Flinck sai 2+10 päähän kohdistuneesta taklaiuksesta, joka osui olkapäällä Jasse Ikoseen.

Täysosumansa lisäksi Otto Karvinen ampui kaksi kertaa kiekon Jukurien tolppaan. Kuin pisteeksi iin päälle hän otti viimeisellä sekunnilla 2+10 minuutin jäähyn – päähän kohdistuneesta taklauksesta.

II erä: Kärpät joutui sekoittamaan ketjuja Otto Karvisen 12 minuutin jäähyn ajaksi. Oululaisyleisö raivostui kahdeksan minuutin kohdalla, kun Mika Partanen työnsi Jani Hakanpään Veini Vehviläisen päälle: ei jäähyä.

Jukurit sitä vastoin sai pelata 12 sekuntia viidellä kolmea vastaan, mutta nyt kärppäkolmikko kesti.

Erä oli kokonaisuutensa Jukurien heiniä.

III erä: Jyri Junnila siirsi Kärpät jo 3–1-johtoon. Täysosumaan loistavan maskin teki Miska Humaloja, mutta maalin pääarkkitehti oli kolmannen Liigaottelunsa pelannut puolustaja Samuli Tanhua, joka kuskasi kiekon rohkeasti omasta päädystä hyökkäyssiniselle. Lainapelaaja Tanhualle tehopiste oli uran ensimmäinen tehopiste Liigassa.

Kuusi minuuttia ennenloppua Jesper Piitulainen kilautti Kärppien maalikehikon tolppaa. Täyttymys tuli pian tämän jälkeen ylivoimalla, kun viuhui Veini Vehviläisen ohi ylänurkkaan.

Lopullisen niitin iski kuitenkin kauden 21:nnen maalinsa ampunut kakkosketjun laituri Ville Leskinen. Nicklas Lasun maski oli mainio. Maalitykki Charles Bertarin kauden 31. osuma tyhjiin oli pelkkää kosmetiikkaa.

Yhteenveto: Kärpille vuosi 2018 on ollut toistaiseksi käsittämättömän hyvä, eikä sen voittoa runkosarjassa uhkaa enää mikään, koska eroa TPS:ään on jo 22 pistettä. Joukkue on kerännyt tämän vuoden aikana 15 ottelusta huimat 38 pistettä, eikä ole jäänyt kertaakaan pisteittä. Pistekeskiarvo on 2,53.

Lauri Mikkola manasi Kärppien runsasta jäähysaalista.

– Olihan se vuoristorataa. Sitkeästi tapoimme jäähyt. Tasavoimin saimme aina pelin haltuun. 

Jukurit oli täysin eri joukkue kuin edellisenä iltana Helsingissä, mutta Kärppien voittomisen kulttuuri oli mikkeliläisille kuitenkin liikaa. Kärppien kuuluisa ykkösviisikko oli ehkä hieman hukassa, koska vasemmassa laidassa Jasse Ikonen ei ollut Julius Junttilan tasoinen voimaluistelija, eikä Miika Koiviston upeita avauksia nähty.

Jukurien kausi päättyy runkosarjaan. 16 pisteen takaa ei enää nousta neljän joukkueen ohi 10:nneksi. Joukkue hävisi viikon kaikki kolme peliään.

Ville Nieminen oli realisti.

– Kyllä me tulimme kasvoja pesemään, ja peliilmeeseen olen tyytyväinen, mutta ratkaisupaikoissa usko ja jänne kuitenkin loppuivat, Nieminen kommentoi.

Erikoista: Molempien joukkueiden päävalmentajat, Kärppien Lauri Mikkola ja Jukurien Risto Dufva, ovat parhaillaan Etelä-Koreassa olympiatunnelmissa. Manner toimii Leijonien apuvalmentajana, ja Dufva on Slovenian katsomovalmentaja.

Toinen linjatuomareista sai päätöserässä aloitustilanteessa Antti Jaatisen luistimesta viillon kämmeneensä. Kärppien lääkärin Jukka Tikannon hoivissa tikkaus kesti muutaman minuutin, joten kotvan aikaa peli eteni kolmen tuomarin voimin.

Ottelu oli rikkonainen ja kesti bruttona peräti kaksi tuntia 40 minuuttia.

Tilastot:

I erä: 1.57 Otto Karvinen (Juha Koivisto – Rasmus Kupari) 1–0, 11.31 Turo Asplund (Zach Budish – Teemu Suhonen) 1–1 yv2, 13.50 Joona Huttula (Jasse Ikonen – Mikko Niemelä) 2–1.

II erä: Maaliton.

III erä: 46.26 Jyri Junnila (Samuli Tanhua) 3–1, 54.23 Jesper Piitulainen (Teemu Suhonen – Zach Budish) 3–2 yv, 55.46 Ville Leskinen (Jani Hakanpää – Saku Mäenalanen) 4–2 yv 59.15 Charles Bertand (Mikael Ruohomaa) 5–2 tm.

Kokoonpanot:

Kärpät:

Maalivahdit: Veini Vehviläinen ja (Jussi Rynnäs).

I viisikko: Jasse Ikonen – Mikael Ruohomaa – Charles Bertrand, Taneli Ronkainen – Shaun Heshka.

II viisikko: Saku Mäenalanen – Nicklas Lasu – Ville Leskinen, Jani Hakanpää – Mikko Niemelä.

III viisikko: Juha Koivisto – Rasmus Kupari – Otto Karvinen, Samuli Tanhua – Aleksi Mäkelä.

IV ketju: Sami Anttila – Miska Humaloja – Jyri Junnila.

7. puolustaja: Joona Huttula.

Jukurit:

Sami Rajaniemi ja (Juhana Aho).

I viisikko: Miika Roine – Turo Asplund – Zack Budish, Teemu Suhonen – Samuli Piipponen.

II viisikko: Ville Leskinen – Julius Vähätalo – Jesper Piitulainen, Valtteri Hietanen – Antti Jaatinen.

III viisikko: Joonas Kalliola – Teemu Henritius – Mika Partanen, Aku Alho – Ville Hyvärinen.

IV ketju: Ilmari Pitkänen – Markku Flinck – Janne Ritamäki.

13. hyökkääjä: Valtteri Hotakainen.