Kärppien jatkoajan maali ratkaisi ulkopelin

Sinisissä avauserässä pelanneen HIFK:n Saku Salmela ahdistaa Kärppien Sami Anttilaa. Kärpät voitti Helsingin Kaisaniemessä niukasti jatkoajalla. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

HIFK - Kärpät 3-4 ja. (0-0, 0-3, 3-0, 0-1)

Ratkaisu: Kahden maalin Mikael Ruohomaa varmisti sarjakärki-Kärpille kaksi pistettä Helsingin Kaisaniemessä pelatusta ulkoilmaottelusta. Väkevän nousun kolmannessa erässä tehnyt HIFK ei pystynyt jatkamaan 11 kotiottelun putkeaan täyteen tusinaan, mutta 16 000 katsojan silmien edessä otettu takaa-ajopistekin kelpasi seuran 120-vuotisjuhlaottelussa.  

Lähtökohdat: HIFK:lle tämä oli jo viides ulkopeli. Kolme ensimmäistä se kävi Jokereita vastaan Olympiastadionilla ja kohtasi viime kaudella Ilveksen Sorsapuistossa.

Kärpille ulkoilmapeli oli ensimmäinen liiga-aikana. Kärpät johti sarjaa seitsemän pisteen erolla. Se oli kolmanneksi paras vierasjoukkue, mutta aivan kärkijoukkueen JYPin kannassa. Edellisen pelinsä Kärpät hävisi voittomaalikisassa Ässille, mutta sitä ennen se oli saanut kymmenen voittoa.

HIFK on viimeksi hävinnyt juuri Kärpille. Marraskuu puolivälissä tuli 2-3-tappio voittolaukauskilpailussa. Hyvä kotisaldo oli nostanut joukkueen jo neljänneksi sarjassa. Tosin ero taakse on pieni ja eteen suuri.

Kotona HIFK on pelannut jo 11 ottelua tappioitta. Kun joukkueet ovat samassa alkulohkossa, niin tämä oli jo kauden kolmas kohtaaminen. Kaksi aiempaa oli Oulussa ja Kärpät voittivat molemmat. Lokakuun puolivälissä luvut olivat sen hyväksi 5-0. HIFK joutui peliin ilman ykkösketjun Joonas Raskia. Hän on viikkoja poissa loukkaantumisen takia. Sen puolustuksessa on lukuisia loukkaantumisia. Kärpät oli muuten täydessä kokoonpanossa, mutta kakkosvahti Jussi Rynnäs on poissa.

1. erä: Molemmilla joukkueilla oli hyvät tilanteet, mutta maaleja ei tullut.

Lähimpänä oli Kärppien Ville Leskinen, jonka laukaus ohitti jo Niklas Bäckströmin, mutta pitkähkön videotarkastuksen jälkeen tuomittiin maalin tulleen, kun ensimmäinen erä oli jo päättynyt. Tilannetta edelsi erän ainoa tilastomerkintä, kun HIFK:n Juhani Tyrväinen sai kahden minuutin jäähyn kampituksesta.

2. erä: Kärpät ei saanut jäähyn lopussakaan maalia, mutta sai otteen täysin haltuunsa ja muutamaa vastustajan tilannetta huomioimatta hallitsi koko erää.

Leskinen teki hyväksytyn maalin, kun löi kiekon HIFK:n maaliin komean kuvion jälkeen. Shaun Heska antoi hienon syötön. Ja jatkoa seurasi. Jani Hakanpää ampui kovaa ohi, mutta kiekko pomppasi maalin toisella puolella Charles Bertrandille, joka teki toisen maalin. HIFK:n tilaisuus näytti koittavan, kun Nicklas Lasu sai jäähyn, mutta toisin kävi.

Jäähyn alussa Kärpät pääsikin 2–1-ylivoimahyökkäykseen, jonka Mikael Ruohomaa päätti alivoimamaaliin Julius Junttilan syötöstä. Erä oli niin täysin Kärppien hallussa, että suuri johto oli täysin ansaittu.

3. erä: Voimasuhteet muuttuivat täysin kolmanteen erään, jota vuorostaan HIFK vei täysin.

Nopeassa tahdissa se kavensi kahdella heti erän alussa. Ensin Patrik Carlsson onnistui vihdoinkin myös tasakentällisin, kun sai ruuhkan takaa kiekon maalin. Tämä oli hänen ensimmäinen liigamaalinsa niin, että vastustajalla oli maalivahti paikoillaan. Maalista tehtiin videotarkastus, mutta nopeasti se hyväksyttiin.

Pian tämän jälkeen Oliwer Kaski onnistui HIFK:n ylivoimalla. Pitkään näytti siltä, että HIFK:n painostus ei tuottaisi tulosta, mutta sitten se sai ylivoimapelin, kun vain kaksi minuuttia oli jäljellä. Leskisen istuessa jäähyllä HIFK otti maalivahdin pois ja kun vain minuutti oli jäljellä, niin Erik Thorell teki tasoitusmaalin.

Jatkoaika: Pelin painopiste jatkui siitä, mihin se oli jäänytkin. HIFK hallitsi selvästi peliä, mutta sitten Kärppien ensimmäisestä tilanteesta Ruohomaa teki pelin toisen maalinsa.