Kärpät-Tappara kuudennen kerran loppuotteluissa

Kärppien Julius Junttila ja Tapparan Valtteri Kemiläinen kamppailussa runkosarjan aikana. Europhoto/Jukka Rautio.

Tämä on kuudes kerta, kun Kärpät ja Tappara kohtaavat loppuotteluissa. Kärpät on voittanut aiemmista kohtaamisista kolme ja Tappara kaksi.

Ensimmäiset kaksi kertaa osuivat Kärppien ensimmäiseen menestysjaksoon. Kaudella 1980–81 Tappara oli ollut runkosarjan ykkönen ja Kärpät kolmas. Loppuottelut menivät ensin kotijoukkueiden tahdissa, mutta sitten Kärpät yllätti kaikki, voitti viidennen pelin Tampereella selvästi 5–2 ja vei mestaruuden. Tapparan nykyinen toimitusjohtaja Mikko Leinonen oli silloin Kärppien ykköskeskushyökkääjä.

Vuonna 1987 osat olivat vaihtuneet. Nyt Kärpät oli runkosarjan ykkönen ja Tappara kakkonen. Finaaleita Tappara kuitenkin hallitsi ja vei mestaruuden otteluin 4–1.

Seurasi pitkä tauko, joka johtui Kärppien vuosikymmenen kestäneestä ”korpivaelluksesta”. Seuraavan kerran kohdattiin loppuotteluissa vasta vuonna 2003. Nykyinen vastuuvalmentaja Jukka Rautakorpi oli silloinkin Tapparan penkin takana. Edellisellä kaudella se oli voittanut runkosarjan, mutta oli hävinnyt loppuottelut Jokereille. Nyt ei kukaan odottanut mitään, kun joukkue oli ollut vasta viides. Mutta seurasikin ensimmäiset ”NHL-pudotuspelit”, kun Tappara voitti puolivälierissä Bluesin seitsemännen ottelun jatkoajalla ja marssi sitten mestaruuteen. Loppuotteluissa runkosarjan kolmonen Kärpät kaatui 3–0.

Loput kaksi kertaa kuuluvatkin jo Tapparan ennätykselliseen kuuden peräkkäisen loppuottelupaikan putkeen. Ne toisin olivat tuon ennätyksen katkerimmat hetket. Kärpät oli ollut niin vuonna 2014 kuin 2015 runkosarjan ykkönen ja Tappara kakkonen. Molempina keväinä loppuottelut olivat erittäin tasaiset, kun ne venyivät seitsemännen ottelun jatkoajalle. Ensin nähtiin kohtalaisen nopea ratkaisu, kun Juhamatti Aaltonen teki ajassa 67.24 Kärpille voittomaalin. Mutta vuotta myöhemmin tarvittiin jo toinen jatkoerä, kun Sebastian Aho ratkaisi Kärpille ajassa 81.00. Tämä oli loppuotteluiden viides jatkoaikaratkaisu. Kaksi muuta ottelua päättyivät maalin erolla. Kovin paljon niukemmin mestaruutta ei voi voittaa.

Jukka Rautakorpi oli Tapparan vastuuvalmentaja vuonna 2014 ja Mikko Manner oli Kärppien apulaisvalmentaja kumpanakin vuonna.