KÄRPÄT ON SUOMEN MESTARI

Veini Vehviläinen sai toisessa erässä pienen osuman mailasta. Nicklas Lasu vas ja Miika Koivisto kysyvät, onko kaikki ok. Tuomarit kokoustavat taustalla ja pohtivat, oliko tilanteessa vilppiä. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tappara–Kärpät 0–1 (0–0, 0–0, 0–1)
Kärpät on Suomen mestari otteluvoitoin 4–2

Ratkaisu: Vähämaalinenkin ottelu voi olla viihdyttävä – ja jännittävä kiekko-ottelu on väkisin, jos osumia joutuu odottamaan 55.32 minuuttia.

Viiden tähden thrillerin sankariksi nousi Kärppien Aleksi Mäkelä, jolle nelosketjun täryjyrä Jari Sailio tarjosi loistavan laukaisupaikan riistettyään kiekon Tappara-puolustaja Otso Rantakarilta.

Kevään toista playoff-otteluaan pelanneen Aleksi Mäkelän nouseminen ratkaisuhahmoksi on kuin kiekkoilun satukirjasta. Mäkelän kauden luultiin kuukausi sitten olevan varmuudella ohi – niin luuli Mäkelä itsekin – mutta niin vain 24-vuotias puolustaja laukoi itsensä oululaiskiekkoilun sankaritarustoon.

OTTELUN KOLME POINTTIA

Pointti 1: Tshekkiveskarin vanhemmat katsomossa.


Finaalivaiheen puolivälissä Suomeen lentäneet Petr Hrachovina ja Monika Hrachovinova saivat nähdä liukuhihnalta oman poikansa huipputorjuntoja. "Hakametsän Hasek" oli omalla tontillaan mainio ja torjui koko ottelussa 6+9+8=23 kertaa. 

Vähintään yhtä maagisia otteita nähtiin Kärppien tolppien väliin palanneelta Veini Vehviläiseltä. Työmääräkin oli yhtä iso, kuten ottelun 10+7+11=28 torjuntaa osoittavat.

Kamppailu oli kaikkea muuta kuin nolla nolla -nuhjaamista. Huippuvireiset vahdit vain onnistuivat tehtävissään täydellisesti.

Pointti 2: Molemmilla poissaoloja.

Kun jääkiekkoa pelataan tosimielellä vapun lähestyessä, vammat verottavat väistämättä iskukykyä. Monista vaivoista ja kolhuista ei panosten kasvaessa piitata, mutta aina kova tahtokaan ei takaa tositoimiin pystymistä.

Molemmilla oli tuoreita poissaoloja.

Tapparalta puuttui ykkösketjun sentteri Matti Järvinen. Kärpät joutui tiistain tavoin tuleen ilman luottopuolustajaansa Jani Hakanpäätä, joka testasi pelikuntoaan aamujäillä, mutta joutui jäämään sivuun katkopelistä.

Pointti 3: Tapparan yv-tehot yhä hakusessa.

Tapparan tuskainen yv-pelaaminen sai kuudennessakin finaalissa jatkoa. Kirvesrinnat eivät vieläkään onnistuneet maalinteossa Kärppien alivoimamiehitystä vastaan. Ponneton pakkopeli on nyt jauhanut ilman osumia 34.52 – eikä uusia mahdollisuuksia enää juuri tarjoudu.

Erikoista: Kärpät sai kamppailussa kaksi kakkosta vääristä vaihdoista. Kyse ei olllut tuomaritulkinnoista tai makuasioista. Niin ensimmäisen kuin toisenkin erän "kuusi kenttäpelaajaa kaukalossa" -tilanteet olivat täysin kiistattomia.

Jos Kärpillä oli vaikeata matematiikassa, niin Tapparalla on omat ongelmansa mailakontrollissa. Otso Rantakari istui toisessa erässä rangaistukset sekä huitomisesta että kampituksesta.

Yleisömäärä: 7 279

Oho: Kaksi vuotta sitten nousi pieni kohu, kun Ilveksen ”We Are the Kings” -maalilaulun säveltänyt Costello Hautamäki esitti Maamme-laulun Tapparan ja HIFK:n välisessä finaalissa. Kiihkeimmät tupsukorvien kannattajat vaativat jopa Tampereen kakkosseuran maalilaulun vaihtamista.

Tänä vuonna Popedan kitaristilta kuultiin särökitaralla maustettu versio Suomen kansallislaulusta.