Kärpät nuiji Ässät toisen erän tehohetkellään - porilaisten taivaalla paljon synkkiä pilviä

Charles Bertrand teki pisteet 1+1 ja vastasi pelin avausmaalista. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Tulos: Ässät-Kärpät 0-5 (0-1, 0-4, 0-0)


Ratkaisu: Kärpät iski toisessa erässä pelille pisteen. Ässien puolustus katseli kiltisti vierestä, kun oululaiset osuivat paikoistaan kovalla prosentilla. Kärppien tekemisestä huokui itseluottamus, eikä syyttä. Numerot eivät silti täysin kuvasta ottelun kulkua, sillä Ässilläkin oli maalipaikkansa. Jussi Rynnäs vain oli maalillaan erinomainen pysäyttäen 33 kertaa. Ässien yleistilanne on juuri nyt todella synkkä. Peli ei kulje ja isompia notkahduksia nähdään tasaisesti. Miten joukkue pystyy toipumaan tästä?


Lähtökohta: Ässillä riittää väkeä sairastuvan puolella, kun peräti yhdeksän pelaajaa parantelee jonkinlaista vammaa kokoonpanon ulkopuolella. Tämä on näkynyt porilaisten pelaamisessa, ja tappioita oli viimeisestä viidestä pelistä neljä. Kärppien tilanne on paljon parempi. Sijoitus maukkaasti sarjan kärjessä ja kolmesta edellisestä väännöstä oli alla voitot. Parempaa on vaikea toivoa. Pelissä kohtasivat kaksi toisistaan erilaista ryhmää. Kiekollisuuteen luottava vierasjoukkue ja vastahyökkäyksillä mielellään iskevä Ässät.

1. erä: Avauerässä Kärpät vei kiekollista peliä, mikä ei ole kenellekään suuri yllätys. Ässät pystyi myös saamaan vastahyökkäyksillään pari vaarallisempaa paikkaa, mutta kotijoukkueen laukaukset olivat kaukana laadukkaasta. Ne olivat jopa harvinaisen laaduttomia. Erän ainoasta osumasta vastasi vierailijoiden Charles Bertrand, joka onnistui maalin kulmalta. Kärpät oli lievästi niskan päällä, mistä kertoo torjuntamäärätkin. Andreas Bernard koppasi 16 kiekkoa, Jussi Rynnäs kahdeksan. Oululaistenkaan viimeistely ei suoranaisia ilonkiljahduksia kenellekään aiheuttanut.

2. erä: Toinen erä alkoi nyrkkihippasilla. Ässien Ben Blood ja Kärppien Otto Karvinen nujakoivat pitkän aikaa. Iskuja vaihdettiin toistakymmentä. Nopeasti tappelun jälkeen Ässien Maksim Matushkin tarjosi lahjan Jari Sailiolle ja syötti tälle huippupaikan. Siitä Sailio ei erehtynyt. 18 sekuntia myöhemmin Mikael Ruohomaa osui ja peli alkoi olla taputeltu. Mikko Niemelä teki neljä minuuttia myöhemmin maalin vanhanaikaisella ja Kärppien Aleksi Mäkelä laukoi illan viidennen. Tämän jälkeen lämpimänä käynyt Bernard meni omaehtoisesto vaihtoaitioon ja heitteli siellä kamojaan. Leppoisa italialainen kävi todella kuumana myös valmennuksen suuntaan. Erä oli Ässille sysimusta.

3. erä: Ässät sai pelaamisestaan paremmin kiinni, tai Kärpät otti jalkaa pois kaasulta. Varmasti kyse oli molemmista. Ässät pääsi paikoille, mutta Rynnäs oli kovalla pelipäällä. Hän torjui päätöserässä mukavat 16 kertaa. Henri Kiviaho ei päästänyt maaliakaan. Hän torjui 17 kertaa puolentoista erän tehtävänsä aikana. Viimeisen erän syväanalyysi on silti siinä mielessä turhaa, että ottelu oli jo ratkennut ennen sen alkua.

Oho: Ässien kausi on pitänyt sisällään paljon isonumeroisia tappioita. Vuoden 2017 viimeisessä pelissä joukkue hävisi 0-7 JYPille. Joukkue on päästänyt peräti yhdeksässä pelissä yli viisi maalia tällä kaudella.

Kommentti: Oltiin puolitoista erää karusellissa, eikä puolustettu kauhean laadukkaasti. Minun edessä joukkue jo puolusti ihan hyvin, mutta ei tosiaan niin kauhean hyvin sitä ennen, Ässien Kiviaho totesi.