JYP voitti CHL:n avauspelin Tapparaa vastaan

Michel Miklikin viime kausi JYPissä päättyi pronssiin. Nyt hän teki ensimmäisessä pelissään maalin. Kuva Europhoto/Jukka Rautio.

JYP-Tappara 3–1 (1–0, 0–0, 2–1)

Lähtökohta: Kyse oli CHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen avausottelusta. Toinen osa on viikon kuluttua Tampereella. Parin voittaja menee kahdeksan parhaan joukkoon ja kohtaa seuraavalla kierroksella voittajan parista sveitsiläinen EV Zug vastaan tšekkiläinen Kometa Brno. JYP-Tappara on ainoa arvottu kansallinen pari.

Tappara on kolmantena Liigassa ja JYP viidentenä. Heikon alun jälkeen Tapparalla on kuusi peräkkäistä voittoa Liigassa. Viimeksi se on hävinnyt varsinaisella peliajalla syyskuun viimeisenä päivänä. JYP voitti viikonloppuna TPS:n, mutta oli sitä ennen hävinnyt kuusi ottelua peräkkäin. Joukkueet ovat Liigassa kohdanneet kahdesti. JYP voitti syyskuun lopussa Tampereella 4–3, mutta hävisi lokakuun lopussa kotona 4–5 jatkoajalla.

Kristian Kuusela on Tapparasta saanut CHL:ssä saldon 3+3 ollen joukkueensa ykkönen. Juha-Pekka Hytönen on JYPin CHL-kärki saldolla 3+1. JYP joutui peliin ilman puolustajia Mikko Mäenpäätä ja Nolan Yonkmania.

1 erä: JYP aloitti erä todella vauhdikkaasti saaden useita hyviä paikkoja. Tilanteiden myötä olikin selvää, että JYP teki myös avausmaalin. Mutta tekijä oli kuin satukirjasta. Slovakialainen Michel Miklik pelasi kauden ensimmäisen ottelunsa JYPin paidassa ja tämä viime kauden sensaatiopelaaja iski myös avausmaalinsa.

Viime kaudella hän ehti pelata vain 11 ottelua, mutta teki niissä peräti seitsemän maalia. Pudotuspeleihin hän toipui Joe Finleyn kovasta taklauksesta ja teki kuusi maalia. Tappara pääsi kunnolla peliin vasta erän ainoa jäähyn aikana. Sen sai kiinnipitämisestä Jarkko Immonen.

Niin ylivoimapelin aikana kuin ensimmäiset hetket jäähyn päätyttyä Tappara loi useita paikkoja. Tosin Juha-Pekka Hytösellä oli myös hieno paikka tehdä alivoimamaali, kun Tapparan puolustajan Otso Rantakarin maila meni rikki. JYP voitti laukaukset kohti maalia 12-5, joten johto oli todella ansaittu.

2 erä: Ottelun kuva muuttui täysin toisen erän alussa. Tappara tuli kovaa erään ja ajoittain kiekko pysyi koko ajan JYPin puolustusalueella. Mutta lukuisista hyvistä paikoista Tappara ei saanut maalia. Lähimmäs pääsi Tomas Zaborsky, jonka laukaus osui tolppaan.

JYP sai yhden ylivoiman, kun erän puolivälissä Otto Rauhala sai kakkosen kiinnipitämisestä. Mutta ylivoima oli heikko. Ylivoiman jälkeen JYP sai kuitenkin pelinsä kulkemaan ja erän loppuminuutit pelattiinkin tasaisesti. Lopulta laukaukset menivät tasan.

3 erä: Heti kolmannen erän alussa JYP siirtyi kahden maalin johtoon. Rantakari antoi huonon syötön Matti Järviselle omalle siniviivalle, mutta Antti Suomela pääsi katkoon ja hiukan edettyään laukoi kiekon komeasti yläkulmaan ohi Dominik Hrachovinan.

Pian maalin jälkeen Jukka Peltola oli kaventaa, mutta Eetu Laurikainen onnistui syöksymällä torjumaan. Kauaa ei Tapparan kavennusta kuitenkaan tarvinnut odottaa. Kuusela teki hyvin esityötä, jonka jälkeen Zaborsky pääsi laukomaan. Laurikainen torjui, mutta kovaan syysvireeseen päässyt Juhani Jasu pääsi lyömään palautuskiekon helposti lähes tyhjään maaliin.

Kovan JYP-painostuksen jälkeen Peltola ja Zaborsky pääsivät 2-1-hyökkäykseen, mutta Juuso Puustinen puolusti hyvin ja esti Zaborskyn laukauksen. Ratkaisu tuli, kun neljä minuuttia oli enää pelaamatta. Joonas Nättinen pääsi nousemaan oikealta ja löysi hienolla syötöllä Jani Tuppuraiselle. Hän ei läheltä erehtynyt.

Oho: CHL:ssä ei kannata ottaa ensimmäisessä pelissä maalivahtia pois, vaan Tappara jäi odottamaan toista osaottelua ensi viikolla Tampereella.