Ilves jätti juhlavieraansa Lukon ilman herkkuja

Juhlallisuuksien symbolina on tavallisesti pidetty punaista mattoa, Hakametsässä pantiin pari pykälää paremmaksi. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ilves–Lukko 2–1 (1–1, 1–0, 0–0)

Ratkaisu: 
Yhdellä tehdyllä on monesti vaikea voittaa vieraissa. Lukko iski "aina tärkeän" avausmaalin, joka ei tiistaina osoittautunutkaan niin kovin tärkeäksi.

Ilves hivuttautui ensin Juhani Tammisen osumalla tasoihin ja ottelun vaarallisimman hyökkääjän Teemu Rautiaisen maalilla 2–1-kotijohtoon.  

Lukko ja lähinnä Teemu Ramstedtin johtama ykkösnyrkki sai iskettyä muutaman kerran terävästi ja loihdittua kelpo tekopaikkoja, mutta kovin lähellä vieraiden toinen maali ei ollut. Viimeisen kahden minuutin loppukiri tyrehtyi Konsta Mesikämmenen vapaapainiotteilla ottamaan kiinnipitämisjäähyyn, jonka aikana Ville Meskanen kilautti kertaalleen tyhjän raumalaismaalin tolppaan Lukon haettua vimmaisesti vajaalla tasoitusta.

Alkujuhlallisuudet: Ilves on oppinut ottamaan yleisön tärkeäksi osaksi alkuseremonioita Hakametsän sisääntuloseremonioiden jälkeen kuultiin Maamme-laulu nuorisoidoli Pete Parkkosen, 27, esittämänä. Sen jälkeen siniselle matolle asteli inasen iäkkäämmän Ilves-yleisön suosikki. Seitsemän SM-kultaa voittanut 90-vuotias Pentti Isotalo pudotti avauskiekon. Mittavan Peliuransa jälkeen Isotalosta tuli yksi Suomen arvostetuimpia erotuomareita.

Suomi 100 -juhlaottelun juhlava alku. Toimitusjohtaja Risto Jalo toimi tukijana, kun entinen Ilves-pelaaja Pentti Isotalo pudotti aloituskiekon. Sami Sandell kätteli legendaa, taustalla Ville Meskanen. Jukka Rautio/Europhoto

1. erä: Sinivalkoisissa Suomi 100 -erikoisasuissa esiintynyt Ilves luistelutti ensimmäiseen aloitukseen nimellisen kakkoskentällisensä. Vasen laitahyökkääjä Eemeli Suomi esiintyi ottelussa tavaramerkkinsä kultakypärän lisäksi spesiaalilla pelinumerolla 100. Megaisoja numeroita on nähty suomalaiskaukaloissa joskus ennenkin, lue lisää tästä.

Lukon tuore amerikkalaisvahvistus, viime kaudella 81 NHL-ottelua pelannut, Chris VandeVelde oli heti saanut paitaansa varakapteenin A-kirjaimen. Kookas hyökkääjä pelasi heti ensimmäisessä vaihdossa kiekon kolmesti omille. Sen jälkeen erän näkyvintä antia oli se, kun VandeVelde oli kertaalleen kaverin rintapielissä.

Siinä tilanteessa VandeVelde oli kuitenkin statistina. Pääroolissa nähtiin Heikki Liedes, joka törmäsi vahingossa tai "vahingossa" Ilves-vahti Antti Lehtoseen niin, että tänä syksynä jo yhden pitkän aivotärähdys-poissaolon kokeneelta kassarilta lensi maskikin päästä. Sen tempun seurauksena kakkoset maalivahdin estämisestä Liedekselle ja väkivaltaisuudesta Ilveksen Joe Piskulalle.

Heti perään Jere Friberg aiheutti raumalaisille 4–3-alivoiman ottamalla hyökkäyspäässä jäähyn laitataklauksesta. Ottavana osapuolena oli Ilveksen porilaispuolustaja Valtteri Viljanen.

Juhlakamppailun avausosuman iski erän puolivälissä Lukko-puolustaja Roni Ahonen Janne Keräsen ja Toni Koiviston esityön jälkeen.

Ilves tuli tasoihin ajassa 16.44. Yhdenlaista historian havinaa oli siinäkin osumassa: Maalintekijänä oli sinivalkoisessa pelipaidassa Juhani Tamminen. Moista ei ole Hakametsässä nähty miesmuistiin – jos edes turkulaislegendan nuoruusvuosina.

2. erä: Toisen erän maalituuletuksia piti odotella yli 13 ja puoli minuuttia. Teemu Rautiainen karkasi raumalaisten keskialueen harhasyötön jälkeen kiekko lavassa keskialueelta ja räväytti raudanlujan rannelaukauksen Kaapo Kähkösen ohi.

Väkkärämäinen Rautiainen käänsi pelin niin nopeasti, ettei sinikeltaisten ruotsalaispuolustaja Johan Motin ei ehtinyt vauhdikkaan laiturin matkanteon tai vedon eteen. Hyökkäysketjuna ja omiin ottavana osapuolena Lukosta jäällä oli – Ilveksen avausosuman tapaan – Ramstedtin johtama trio laidoillaan Toni Koivisto ja Janne Keränen.

Johtomaali sinivalkeissa. Suomi 100v- juhlaottelu. Teemu Rautiainen tuulettaa 2–1-maaliaan. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Heti Ilveksen johto-osuman jälkeen Lukko pääsi ylivoimalle Tammisen päädyttyä jäähylle. Tasoitus ei kuitenkaan ollut edes lähellä.

3. erä: Päätöserän sisääntulomusiikki oli tavanomaista juhlallisempaa laatua. Hallissa kaikuivat Finlandia-hymnin jyhkeät sävelet. 

Sen jälkeen Ilves oli lähellä päästä soittamaan vierailleen tuomiopäivän pasuunaa, mutta Ville Meskasen viuhuva laukaus jäi Motinin jäähyn vaarallisimmaksi tilanteeksi.

Lukon paras tontti siunaantui Toni Koivistolle, joka pääsi tälläämään sydämensä kyllyydestä suoraan Janne Keräsen poikittaissyötöstä. Ilves-vahti Lehtonen liukui suojineen tolpalta toiselle ja pysäytti patjallaan Koiviston one-timerin. 

Heti tuhannen muinaisen markan tasoitusmahdollisuuden jälkeen Ilveksen terävä Rautiainen oli kahdessa peräkkäisessä vaihdossa Lukko-vahti Kähkösen kiusana. Ensin takatolpalle spurtannut Rautiainen oli ohjata vyötärönkorkuisen syötön sisään. Seuraavassa vaihdossa 169-senttinen laituri kaatui tai kaadettiin jäässä maanneen Lukko-vahdin päälle.

Erikoista: Sinivalkoisten Ilveksen peliasujen myös illan musiikkivalinnat olivat täysin sinivalkoisia. Kaikki ottelussa soitettu musiikki oli supisuomalaista. Sille päätökselle voi antaa täydet pisteet – ja toivoa jatkoa vaikka runkosarjan arkisiin peruspeleihinkin.

Oho: Kymmenen euron ennakkoliput ja juhlava kattaus eivät tuoneet Hakametsään loppuunmyytyä iltaaa. Yleisömäärä oli 6888 – paljon toki sekin.