Ilveksen Koppanen ja muut nuoret tekivät, minkä pystyivät – playoff-viiva jäi silti tavoittamatta

Joona Koppanen tuulettaa kauden – ja koko liigauransa – avausmaaliaan antaumuksella. Oskari Laaksonen ja Joe Piskula onnittelevat. Kuva: Europhoto/ Jukka Rautio

Ilves-Sport 5–1 (2–0, 2–0, 1–1)

Ratkaisu: Torstain voitto sarjajumbo Sportista oli komea, mutta vahvalla pelillä tulleet kolme pistettä maistuivat kitkeriltä, kun muut ottelut alimman pudotuspeliviivan tuntumassa menivät tamperelaisten kannalta nurin perin.


Lähtökohta: Pelin henki oli kristallinkirkas. Vain pakkovoitto pitäisi Ilveksen seitinohuet playoff-toiveet elossa, mutta edes kuusi pistettä kahdesta viime kamppailuista ei välttämättä riittäisi. Jos Pelicans ottaisi kahdesta viime pelistään edes yhden pisteen, tupsukorvien tie päättyisi runkosarjaan.
 

1. erä: Oman juniorimyllyn kasvatit Topias Haapanen ja Joona Koppanen veivät Ilveksen alle kuudessa minuutissa 6–0-johtoon.
Sportin paras paikka siunaantui Joel Kivirannalle, mutta vaikka 18 maalin miehellä oli kaikki aika ja tila kiskaista kiekko verkkoon, verkko pysyi Riku Heleniuksen takana koskemattomana. Sportin veräjänvartija Jonathan Iilahden tärkein torjunta oli Teemu Rautiaisen läpiajon pysäyttäminen.


2. erä: Syksyn alkuasetelmista selvästi heikentynyt Sport ei kyennyt lyömään hanttiin playoff-viiva silmissään paahtaneelle Ilvekselle. Arttu Ruotsalainen vei Ilveksen jo kolmen maalin karkumatkalle Julius Valtosen ja Olli Vainion esityöstä.

Otto Koivula riisti erän lopussa puolustussinisellä kiekon Robin Salolta ja karkasi läpiajoon, jonka päätteeksi nosti kiekon rystyltä tyylipuhtaasti verkkoon.
 

3. erä: Antti Kalapudas pääsi kokeilemaan Ilves-vahti Heleniuksen yllättämistä rankkarista, mutta yritys tyrehtyi tamperelaisvahdin suojuksiin. Hetkeä myöhemmin Kalapudas pohjusti Sportin ainokaisen. Vaasalaisten kuparisen rikkoi Aleksi Ainali.

Ilveksen viidennen – ja jo merkityksettömän – osuman teki Eemeli Suomen passista Ville Meskanen. Tupsukorvien maalitykille se oli jo kauden 24:s osuma.
 

Oho! Bostonin varaama Koppanen iski liigauransa avausmaalin vasta 44:nnessä pääsarjaottelussaan. Pitkänhuiskea (192 cm/80 kg) sentteri ehti ennen ensimmäistä osumaansa kerätä 12 syöttöpistettä.


Erikoista: Ilveksen ja Sportin välistä kamppailu alkoi haikeissa merkeissä, kun Hakametsässä pidettiin hiljainen hetki hiljattain menehtyneen Juhani Lahtisen kunniaksi. Lahtinen pelasi Ilveksen maalivahtina 15 SM-sarjakautta ja A-maaotteluita kertyi 160. Ilveksen oma kasvatti oli voittamassa viittä SM-kultaa, neljää hopeaa, kolmea pronssia sekä EM-hopeaa, joka oli Leijonien historiallinen ensimmäinen arvokisamitali.