Ilveksen henki pihisee yhä

KooKoo–Ilves 2–3

Lähtökohdat: KooKoo oli jo pudotuspelit unohtanut. Kun sairaslistalla oli yhdeksän nimeä ja TPS:kin kutsunut Martin Bergerin yllättäen takaisin Turkuun, ei kotijoukkueen rivistöstä löytynyt kuin neljä puolustajaa. Muutenkin vajaaseen kokoonpanoon pakin paikalle lähetettiin keskushyökkääjä Jan-Mikael Juutilainen ja laitahyökkääjä Toni Kähkönen. Ilves haki jo kauden neljättä ja putkeen kuudetta peräkkäistä voittoa kouvolalaisista. Alkukauden kolmen Ilves-voiton pisteet olivat jakautuneet tamperelaisten hyväksi 8–1.

Laitahyökkääjä Topias Haapasen, 19, liigauran kolmaskin maali oli kyseisen ottelun avausosuma. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Ratkaisu: Kun molemmat tekivät kaksi maalia ylivoimalla, kai ratkaisevaa sitten oli Ilveksen nelosketjun onnistuminen maalinteossa jo pelin ensimmäisessä vaihdossaan. Juho Liuksiala paineli laidalla kiekon kanssa ja ylivoimahyökkäykseen mukaan ehtinyt Topias Haapanen kiirehti maalille viimeistelemään Liuksialan syötöstä. Haapanen, 19, on tehnyt liigaurallaan kolme ja tällä kaudella kaksi maalia. Kaikki ovat olleet kyseisen ottelun avausmaaleja. Täysi pistepotti oli Ilvekselle viides kahdeksaan viime otteluunsa.

1. erä: Haapasen lisäksi Ilveksestä onnistui maalinteossa KooKoon Mikko Virtasen kampituskakkosesta rokottanut Ville Meskanen, jolle osuma oli jo kauden 23:s. KooKoon maalin Ilveksen Joona Koppasen istunnon aikana laukoi Michael Keräsen poikittaissyötöstä aloituspisteeltä Patrick Bjorkstrand.

2. erä: Ilveksen pelin pahimmat hetket osuivat erän alkupuolelle, mutta joukkue selvisi kahdesta jäähystään ja vajaan puolen minuutin kahden miehen alivoimasta. Sen jälkeen pelin ratkaisun vieraille tarjoili pelihuumorinsa menettänyt ruotsalaislaituri Malte Strömwall, joka otti saman vaihdon/pelikatkon aikana kaksi kaksiminuuttista kampituksesta ja päälle kymmenen minuutin käytösrangaistuksen. Ensimmäisen kakkosen KooKoon alivoima selvitti, mutta kuriton perään tullut kakkonen oli liikaa. Voittomaalin ylivoimalla viimeisteli vasta kauden seitsemännellä osumallaan Otto Koivula. Strömwallin saalis vajaan kymmenen tehokkaan peliminuutin sisään oli yhteensä 16 jäähyminuuttia.

3. erä: KooKoon kultakypärää kantava Ilves-kasvatti Michael Keränen kavensi 46. minuutilla ylivoimalla Ilveksen Mark Floodin kiinnipitokakkosen aikana. Keränen ei tuulettanut ja tarkkaan ottaen edes hymyillyt maalin tekemisen jälkeen. Keräsen kauden tehopisteet 39 ottelussa ovat 16+22. Kiritoiveet kariutuivat 57. minuutilla KooKoo-luotsi Tuomas Tuokkolan vaihtopenkiltä tuomariston kritisoimisesta ottamaan kaksiminuuttiseen.

Ottelun hahmo: Jo alkuvuoden 11. maalinsa tehnyt Ville Meskanen, 22, lentää korkealla. Pelkästään vuoden 2018 maaleilla hän olisi parantanut viime kaudelta olevaa yhden kauden maaliennätystään (9), mutta nykyinen tahti saattaa viedä jo kolminkertaiseen lukemaan. Meskanen on takonut runsaan kymmenen prosentin osumatarkkuudella 23 maalia.

Erikoista: KooKoo ei löytänyt neljän pakin jatkeeksi apua puolustukseensa edes omista A-junioreistaan. Tuokkola olisi kutsunut liigapeliin joukkueen kapteenin Samuli Niinisaaren, joka kuitenkin kieltäytyi kunniasta. Toissa kauden Kanadan Saskatoonissa juniorisarjaa pelannut Niinisaari, 19, halusi pitää ovet amerikkalaiseen yliopistokiekkoiluun avoimena. Yksikin SM-liigapeli merkitsisi siellä vähintään vuoden pelikieltoa, koska yliopistopelaajille ei sallita otteluita ammattilaissarjoissa.