HIFK vihdoinkin voittoon

HIFK - Ässät 4–1 (0–1, 2–0, 2–0)

Lähtökohdat:

HIFK oli sarjassa vasta toiseksi viimeisenä. Se oli hävinnyt ennen tätä peliä peräti viisi ottelua peräkkäin, joskin kaikki olivat vain maalin tappioita joko varsinaisella peliajalla tai sen jälkeen. Vieraissa se oli hävinnyt kaikki viisi otteluaan, mutta kotisaldo oli voitto, tappio jatkoajalla ja tappio. Suurin pulma oli maalinteko. HIFK oli hallinnut myös jokaista tappiopeliään. Ässät oli pelannut erinomaisen alkukauden, kun oli peräti neljäntenä. Se oli voittanut viisi seitsemästä pelistään. Molemmat tappionsa se oli kärsinyt vieraspeleissään. HIFK oli otteluissaan päästänyt vain yhden enemmän kuin Ässät, mutta oli tehnyt kymmenen vähemmän. Niin yli- kuin alivoimaprosentit olivat HIFK:lla kuitenkin paremmat. Ässät oli selvästi Liigan eniten jäähyjä kerännyt joukkue, kun sillä oli jo neljä isoa rangaistusta. HIFK oli yksi kuudesta liigajoukkueesta, joilla näitä jäähyjä ei ollut lainkaan.

1 erä:

Erä meni aika tasaisesti aina lähes loppuun asti. HIFK hiukan hallitsi peliä, vaikka vielä pelipäivänä menetti Thomas Nykoppin kokoonpanostaan. Sillä on yhteensä kymmenen loukkaantunutta pelaajaa. Ässiltä puuttui neljä pelaajaa, joiden joukossa ovat pelikielloista kärsivät Matti Lamberg ja Antoine Laganiere. Poissa olivat myös ykkösketjuluokkaa olevat Simon Suoranta ja Jussi Makkonen. Kun erää oli pelattu runsaat 17 minuuttia, niin HIFK:n Juuso Salmi sai kakkosen. Ässät pyöritti varmasti peliä HIFK:n saamatta kunnon purkuja. Lopulta Maksim Matushkin ampui komeasti siniviivalta pelin avausmaalin. Tämä oli hänelle jo kauden kolmas maali. Heti maalin jälkeen Jesperi Kotkaniemi sai jäähyn. HIFK:lla oli hyvä paikka ihan viimeisillä sekunneilla, mutta kiekko ei mennyt maaliin.

2 erä:

HIFK aloitti erän ylivoimalla, joka oli tehoton. Mutta heti ylivoiman päättyä Ässät antoi karmean harhasyötön, josta HIFK sai kiekon Ässien maalin eteen. Joonas Rask sai tehtyä kauden ensimmäisen maalinsa ja tuuletus oli sen mukainen. Molemmilla joukkueilla oli kaksi ylivoimapeliä, mutta ne eivät tuottaneet tulosta. Lopulta aivan erän lopussa kostautui Ässien väärä vaihto. Ryan O’Connor laukoi siniviivalta ja Erik Thorell sai samoin kauden ensimmäisen maalinsa. Hän oli lähellä onnistumista jo aikaisemmin, mutta Ässät onnistui hiukan häiritsemään Lennart Petrellin syöttöä, jolloin kiekko pomppasi oli Thorellin mailan lavan. Erän pahimman näköinen tilanne sattui, kun Ässien Jere Seppälä kaatui tavoitellessaan pitkää kiekkoa ja jäi Joe Finleyn alle. Onneksi hän ei loukkaantunut tilanteessa.

3 erä:

HIFK:n O’Connor käytti hyvin Ässien turhan jäähysuman erän alussa. Seppälän jäähyn aikana hän osui tolppaan, mutta Ben Bloodin jäähyn aikana hän teki maalin vieden kotijoukkueen jo kahden maalin johtoon. Kun runsaat kymmenen minuuttia oli pelattu, niin tappelu oli jo lähellä. Finley ei kuitenkaan lähtenyt mukaan ”raskaan sarjan otteluun” Bloodin kanssa. Blood lensikin yksin pois pelistä. Seuranneen viiden minuutin ylivoiman aikana HIFK ei kuitenkaan onnistunut, vaikka saikin muutaman maukkaan paikan. Kun kaksi minuuttia oli jäljellä, niin Ässät otti maalivahdin pois. Mutta kuten niin usein tälläkin kertaa vastustaja ampui tyhjiin. Maalintekijä oli Teemu Eronen.

Ratkaisu:

HIFK:n kaksi ylivoimamaalia oli lopulta liikaa Ässille, joka vain vankisti asemaansa Liigan eniten jäähyjä koonneena joukkueena.