HIFK vielä joulutunnelmissa ja Pelicans veikin selvän voiton

Antti Tyrväinen voitti selkeästi veljesten välisen kamppailun. Hän teki Pelicansin toisen maalin, mutta nuorempi veli Juhani kulutti vain jäähypenkkiä. Europhoto/Jukka Rautio.

HIFK-Pelicans 1-6 (1-2, 0-1, 0-3)

Alkuasetelma: Sarjataulukkomatematiikka on joskus outoa. Ennen peliä Pelicans oli seitsemäs niin koti- kuin vieraspeleissä, mutta silti se oli sijalla kymmenen. HIFK oli kuudes, mutta eroa joukkueiden välillä oli vain kolme pistettä.

HIFK:n viimeiset kymmenen peliä olivat olleet 5-2-1-2, Pelicansin 3-1-3-3. HIFK:sta olivat Miro Heiskanen ja Juha Jääskä nuorten MM-kisoissa. Mukana on myös maalivahti Niilo Halonen, mutta hän ei ole muutenkaan pelannut Liigassa.

Kun puolustajista muuten olivat poissa Teemu Eronen ja Joe Finley, niin takalinjat olivat aika varamiehiset. Sen sijaan maalivahti Kevin Lankinen on toipunut jo elokuun alussa tulleesta pahasta jalkavammasta, ja varamaalivahtina. Hyökkääjistä poissa oli mm. Joonas Rask.

Pelicansilla ei ollut merkittäviä poissaoloja. Joukkueet ovat kohdanneet kahdesti kauden aikana. Syyskuussa Pelicans voitti kotonaan 2-1 ja marraskuussa HIFK kotonaan 5-1.

1 erä: HIFK aloitti vahvasti hyökkäyspäässä, mutta puolustaminen tuntui jääneen joulutauolle. HIFK:n pahan puolustusvirheen myötä Pelicans sai kiekon maalin edessä aivan vapaaksi unohdetulle Aleksi Rekoselle, eikä tämä erehtynyt. Lahtelaisten ykkösketjusta Aleksi Mustonen ja Antti Tyrväinen olivat maalin syöttäjät.

Eikä kestänyt kuin vajaat kolme minuuttia, kun sama ketju oli taas asialla. Usea pelaaja oli kovassa kamppailussa laidan vieressä ja Pelicans voitti kamppailun. Kiekko saatiin Antti Tyrväiselle, joka veti viidestä metristä lahtelaiset komealla laukauksella kahden maalin johtoon. Nyt Rekonen ja Mustonen olivat syöttäjät.

Pelicansin kolmas maalikin oli lähellä. HIFK peli oli mennyt niin sekaisin, että valmennusjohto otti aikalisän, kun runsaat 11 minuuttia oli pelattu. Aikalisä tepsikin, sillä pelin painopiste siirtyi vähitellen Pelicansin maalille.

Kavennusmaali oli tulossa, mutta tekijä oli erikoinen: puolustaja Miihkali Teppo teki kauden ensimmäisensä. Mikään maalitykki hän ei ole muutenkaan, sillä maaleja on tullut kaksi, kun pelejä on takana jo 175. Hän nosti kiekon pienestä kulmasta yli Janne Juvosen.

Teppo otti erän ainoan jäähyn, mutta HIFK:n alivoima kesti, joten joukkue pääsi vain maalin tappioasemasta erätauolle. Pelicans olisi ansainnut enemmänkin.

2 erä: Todella pienestä voi joskus olla kiinni. Erän alussa HIFK:n Vili Sopanen oli jo yksin Pelicansin puolustusalueella, mutta ei nähnyt kiekkoa ja Juvonen sai sen ulottuvilleen.

Vastahyökkäyksestä Taavi Vartiainen laukoi kiekon sisään aloituskaareen yläreunalta helpohkon näköisesti. Maalin jälkeen HIFK sai saanut ensimmäisestä ylivoimaansa kunnolla toimimaan.

Myös Pelicansin ylivoimapeli melkein heti alivoimapelin jälkeen oli heikko, mutta ihan ylivoiman lopussa Vartiainen aloitti tappelun Lennart Petrellin kanssa. Hän hävisi tappelun, mutta sai aloittajana ylimääräisen kakkosen. Kumpikin pelaaja joutui tietysti ulos. Erik Thorell oli lähellä tehdä ylivoimalla kavennuksen, mutta Juvonen torjui hienosti.

Aivan erän lopussa Juha-Pekka Haataja sai kiekon jo sisään Thorellin hienon syötön jälkeen, mutta täysosuma hylättiin, koska maali ei ollut paikallaan. Tuomio oli oikea, sillä maali on siirtynyt saman hyökkäyksen aiemmassa tilanteessa, mutta kun kentällä on kaksi päätuomaria ja kaksi linjatuomaria, niin olisi luullut jonkun näkevän tällaisen aivan perusasian.

Siinä tuomarinelikko eli päätuomarit Jari-Pekka Pajula ja Kristian Vikman sekä linjatuomarit Pasi Nieminen ja Daniel Österholm saivat miettimistä tekemisistään.

Peli olisi pitänyt pysäyttää jo ennen maalitilannetta. Aivan lopussa Pelicansilla oli hienot paikat mennä jo kolmen maalin johtoon.

3 erä: Tuomarinelikko saikin yleisöltä aikamoiset vihellykset tultuaan jäälle juuri ennen erää.

HIFK sai melkein heti erän alettua ylivoiman, mutta tehottomuus jatkui. Kunnollista  kiriä se ei saanutkaan aikaiseksi. Pelicans sen sijan käytti tilanteensa hyvin, kun Jesse Saarinen vei Atte Engrenin torjunnan paluukiekosta lahtelaiset jo 4-1-johtoon.

Mikko Kousan komea kaukolaukausmaali päätti sitten käytännössä ottelun.

Kyse oli enää vain sen voiton suuruudesta. Kim Koivisto teki vieraiden kuudennen, kun Engren pudotti Joonas Alasen laukoman kiekon. Sen jälkeen halli alkoikin tyhjentyä. Haataja sai kiekon lopussa maaliin, mutta toisen kerran täysosuma hylättiin. Nyt syy oli se,että maali oli tehty potkaisemalla.