HIFK-tappio vei SaiPan mahdollisuudet kuuden joukkoon

Juuso Salmi on tavallisesti alhaalla pelaava puolustaja, mutta teki nyt komeasti HIFK:n kolmannen maali. Europhoto/Jukka Rautio.

HIFK-SaiPa 5-2 (2-1, 2-1, 1-0)

Ratkaisu: HIFK siirtyi toisen erän alussa jo kolmen maalin johtoon, joka riitti voittoon. Juuso Salmi teki silloin kauden toisen ja Jerry Ahtolan ensimmäisee maalinsa.

Lähtökohta: HIFK oli sarjassa viidentenä. Kuuden parhaan joukosta se ei voi pudota, mutta toisaalta nousu neljänneksi vaatii JYPin melkoisen romahtamisen. Kuudentena oleva KalPa oli vain kahden pisteen päässä. SaiPa oli seitsemäntenä. Alaspäin se ei voi pudota, mutta voi ohittaa KalPan, joka ennen peliä oli neljä pistettä edellä. HIFK:lta puuttuivat pelikieltopelaajien Juhani Tyrväisen ja Micke Åstenin ohella lauantain Kärpät-ottelussa tällin saanut Lennart Petrell, Juha-Pekka Haataja sekä puolustajista Oliwer Kaski ja Miihkali Teppo. SaiPasta Jonatan Tanus on myös pelikiellossa. Muuten kärkinimistä poissa olivat pistekolmonen Elmeri Kaksonen sekä puolustuksesta Lauri Taipalus, Lasse Lappalainen ja Per Savilahti Nagander. Joukkueet ovat kohdanneet kolme kertaa. Syyskuussa SaiPa voitti kotona 2-1, marraskuussa HIFK kotona 5-4 jatkoajalla ja tammikuussa SaiPa kotonaan 1-0 voittomaalikilpailussa. Tasaisia kotivoittoihin päättyneitä otteluita joukkueet ovat siis pelanneet.

1 erä: Erä alkoi kummankin tekemällä helpolla maalilla. Ensin HIFK:n Ville Varakas joutui jäähylle, jota ehti kulua vain runsaat 10 sekuntia, kun Cody Kunyk löi kiekon Kevin Lankisen taakse. Kunyk sai kiekon aloituksen jälkeen, nousi hieman ja teki maalin. Lankinen on pelannut hienosti, mutta tämä maali meni hänen piikkiinsä. Eikä kovin vaikea ollut HIFK:n tasoituskaan. Miro Heiskanen syötti hyökkäyssiniviivan juuri ylitettyään ja syötti Patrik Carlsonille. SaiPan puolustus aukesi täysin ja Carlsson pääsi tekemään maalin. Erän ylivoimapeli oli täydellistä. SaiPan Vladimir Denisov sai jäähyn kampituksesta ja HIFK:lta kesti vain minuutin verran, kun Jarkko Malinen pääsi lyömään palautuskiekon maaliin.

2 erä: HIFK:n kaksi pikamaalia muutti pelin täysin ja erä oli yhteen maaliin pelaamista. Vain runsas neljä minuuttia oli pelattu, kun HIFK pääsi 2-1-hyökkäykseen, jonka päätti Juuso Salmi. Hän on yleensä puolustava puolustaja ja tämä olikin vasta kauden toinen maali. Eikä siitä kulunut kuin runsaat kaksi minuuttia, kun Jerry Ahtola pääsi läheltä nostamaan kotijoukkueen jo kolmen maalin johtoon. Tämä oli Ahtolalle vasta kauden ensimmäinen maali. Kausi onkin ollut hänelle todella vaikea. SaiPa sai ensimmäisen kunnollisen maalipaikan vasta aivan erän loppupuolella, kun Carlsson joutui jäähylle. Taas SaiPan ylivoima oli nopea, sillä vain vajaat 20 sekuntia oli kulunut, kun Joni Nikko teki maalin lähietäisyydeltä. Tilastot näyttivät Lankisen torjuneen enemmän kuin SaiPan Frans Tuohimaa, mutta nyt torjuntatilastot eivät kertoneet totuutta.

3erä: SaiPalla oli hyvä yritys voittaa erä vähintään kahdella maalilla. Sillä olikin muutama kiperä tilanne, mutta niin oli myös HIFK:lla. SaiPa sai erän ainoa ylivoimapelin, mutta ei sentään tehnyt kolmatta kolmella yrityksellä. Jo nyt prosentit olivat todella hyvät. Maalivahdin SaiPa otti pois, kun kolme minuuttia oli pelaamatta. Se ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja Joonas Rask pääsi lyömään kiekon tyhjään maaliin.

Oho: SaiPa menetti tappion myötä mahdollisuutensa nousta Liigassa kuuden parhaan joukkoon.

Erikoista: HIFK:n vuoden 1998 mestaruusjoukkueen puolustaja Bob Halkidis pudotti avauskiekon ja sai suuret suosionosoitukset. Erätauon haastattelussa hän näytti kypäräänsä, joka oli kadonnut mestaruusriemun aikana ja nyt Halkidis sai sen takaisin pyörätuolissa olleelta HIFK:n fanilta. Kypärä oli alun perin ollut Steve Yzermanin näiden pelattua yhdessä Detroitissa.