HIFK taas kotivoittoon, nyt aivan lopussa

Ryan O'Connor teki viimeisellä minuutilla HIFK:lle voittomaalin. Kuva Europhoto/Jukka Rautio

HIFK -Ilves 4-3 (1-0, 0-1, 3-2)

Lähtökohdat: HIFK oli ennen peliä sarjassa yhdeksäs. Se oli kymmenenestä edellisestä pelistään hävinnyt vain kolme, joista kaksi oli voittomaalikilpailussa. Kotona tahti oli hurja, sillä se oli voittanut yhdeksän edellistä peliään. Kasi viimeistä oli tullut jatkoajalla. Ilves oli sarjassa 14. Kymmenestä viime pelistään se oli voittanut vain kolme. Etenkin vieraissa on ollut vaikeaa. Takana oli kuusi peräkkäistä tappiota. Se onkin ollut sarjan huonoin vierasjoukkue. Se on Liigassa päästänyt eniten maaleja. Ilves voitti syyskuun lopussa kotonaan 2-1 voittomaalikilpailun jälkeen. HIFK sai peliin mukaan taas seitsemän puolustajaa, kun Juuso Salmi on kuntoutunut. Vakiopelaajista puuttuvat edelleen Teemu Eronen, Miihkali Teppo ja Joe Finley. Hyökkääjistä Thomas Nykopp palasi muutaman pelin poissaolon jälkeen kokoonpanoon. Ilveksellä ei ollut merkittäviä poissaoloja.

1 erä: Perustilanteessa Ilves hallitsi hienokseltaan erää. HIFK oli selvästi huonosti asennoitunut pelin, joka ei ole edes kovin suuri yllätys. Sitä joukkue on tehnyt vuodesta toiseen, kun asetelma on etukäteen ollut selkeä. Oikeastaan vain Nordiksen yleisön suosikiksi noussut Juhani Tyrväinen oli kunnon vauhdissa. Muuten hyökkääjien puolustusasenne oli puutteellinen ja johti niin puolustajien kuin etenkin maalivahti Atte Engrenin välillä jopa pulaan. Ilves sen sijaan hyökkäsi ajoittain erittäin hyvin. Etenkin kakkosketju eli Eemeli Suomi, Sami Sandell ja Ville Meskanen sai hyviä tilanteita. Puolustuspäässä Ilves sen sijaan oli ajoittain vaikeuksissa, joka näkyi parhaiten Otto Koivulan saatua erän ainoan maalin. HIFK:n ylivoima oli aluksi heikkoa, mutta ylivoiman viimeinen vaihto sai kovan mylläkän aikaiseksi. Kun kiekko oli Riku Heleniuksen maalilla, niin Joonas Rask kaivoi sen esille ja Juha-Pekka Haataja pääsi nostamaan pelin avausmaalin. Ilveksen valmentaja Karri Kivi haastoi tilanteen, mutta lopulta haaste hylättiin. Erän torjunnat kertovat hyvin pelin painopisteestä: Engren 8 ja Helenius 6.

2 erä: Avausmaali huonosti asennoituneelle joukkueelle oli pelkkää myrkkyä. Ajoittain Ilves hallitsi jopa selvästi toista erää, vaikka alun paras paikka olikin HIFK:n nuorella puolustajalla Elias Ulanderilla. Hänen laukauksensa osui kuitenkin tolppaan. HIFK sai erässä kaksi jäähyä. Ensimmäisen kärsi Mika Partanen, mutta tämän jäähyn aikana Ilves ei vielä onnistunut tasoittamaan peliä. Se tuli toisen jäähyn aikana. Ensin Eemeli Suomi taklasi sääntöjen mukaisesti, mutta hiukan epäreilusti Miro Heiskasta. HIFK:n kapteeni Lennart Petrell hiukan ”muistutti” Suomea tästä tempusta. ”Lennu” sai kaksiminuuttisen. Ylivoiman aikana Ilves sai hyvän tilanteen, jossa Engren torjui ensin Mark Floodin laukauksen, mutta palautuskiekosta Suomi löi kiekon sissään. Tasatilanne oli vähintään ansaittu. Engren torjui erässä peräti 17 kertaa, kun Helenius torjui vain kuusi kertaa. Vain Engrenin hyvät torjunnat estivät Ilveksen karkaamisen selvään johtoon.

3 erä: HIFK aloitti kolmannen erän kovalla ryminällä ja tuloskin tuli vain minuutin kuluttua. Haataja iski ottelun toisen maalinsa Micke Åstenin syötöstä. Kauaa HIFK:n johto ei kuitenkaan kestänyt. Juhani Tamminen sai erinomaisen pitkän syötön Valtteri Viljaselta ja pääsi syöksyyn HIFK:n puolustajien välistä. Vaikka Oliwer Kaski yritti häiritä, niin Tamminen sai ujutettua taas tasatilanteen. HIFK:n ongelmat jatkuivat, kun Thomas Nykopp otti kaksiminuuttisen. Ilves siirtyi johtoon, kun Suomi sai etukulmasta tehtyä jo illan toisen maalinsa. HIFK innostui kunnolla pelaamaan vasta tappiolle jouduttuaan. Kun runsas neljä minuuttia oli pelaamatta, niin Miro Heiskanen nousi hyökkäyksen kärjeksi ja sai kiekon alakulmaan Jarkko Malisen erinomaisesta syötöstä. Hyvä ote jatkui ja viimeisellä minuutilla Ryan O’Connor teki voittomaalin Patrik Carlssonin hienosta syötöstä.