HIFK ratkaisi kolmannen erän pikamaaleilla KooKoota vastaan

HIFK - KooKoo 5-1 (2-0, 1-1, 2-0)

Ratkaisu: HIFK on kärsinyt maalinteko-ongelmista, mutta nyt noista pulmista ei ollut jälkeäkään. Se oli ennen peliä tehnyt vain 19 maalia eli hiukan alle kaksi ottelua kohden. Mutta nyt se oli todella tehokas tilanteissaan. Ottelu oli huomattavasti numeroita tasaisempi KooKoon hallittua etenkin toista erää. Kolmannen erän HIFK:n kahden pikamaalin myötä peli oli käytännössä ohi.

Lähtökohta: Kummallakin oli viikolla ottelu Ässiä vastaan. HIFK voitti kotonaan 4-1, ja KooKoo hävisi lauantaina samoin kotonaan täysin samoin numeroin. Tuo ja kotikenttä suosivat selvästi HIFK:ta, mutta KooKoo oli parempi sarjataulukossa ja erikoistilannetilastoissa. Se oli ennen peliä yhdeksäntenä, kun HIFK:n sijoitus oli 12.. Eroa oli neljä pistettä. KooKoo oli voittanut kolme neljästä ensimmäisestä ottelustaan, mutta hävinnyt neljä viidestä viimeisestään. Sen erikoistilanneprosentit olivat mahtavat. Ylivoima oli ollut Liigan parasta prosentilla 30,00, ja alivoimassa se oli ollut Liigan neljänneksi paras (90,91). HIFK:n ylivoima oli ollut viides (19,51) ja alivoima kahdeksas (83,87). HIFK:lla oli poissa peräti kymmenen pelaajaa. KooKoolta puuttui kolme eli maalikärki Eero Savilahti sekä puolustajat Jyri Niemi ja Santeri Salmela. HIFK oli jälleen muuttanut kokoonpanojaan. Nyt Thomas Nykopp oli ykkösketjussa Lennart Petrellin ja Joonas Raskin välissä. Patrik Carlsson oli kolmosessa toisen ruotsalaisen Erik Thorellin Micke Åstenin kanssa. Kummallakin joukkueella oli kaksi vastustajan rivissä pelannutta. HIFK:ssa olivat KooKoossa viime kaudella pelanneet ja kauden loppuvaiheessa HIFK:hon siirtyneet Jarkko Malinen ja Ryan O’Connor. KooKoossa olivat vuonna 2011 SM-kultaa HIFK:ssa voittaneet Siim Liivik ja Eetu Pöysti.

1 erä: Ensimmäisen maalin teki juuri Thorell. HIFK pääsi hyvään vastaiskuun ja Micke Åsten löysi hienosti Thorellin, joka teki oikeastaan aika huonosta paikasta maalin. Tämä oli Thorellille kauden toinen maali. Toinen oli Juha-Pekka Haatajalle jo kauden neljäs, kun hän on pystynyt pelaamaan vain kuusi peliä. Prosentti on siis loistava. Hän oli hienossa laukauspaikassa, eikä erehtynyt, kun Juhani Tyrväinen sai hänelle hyvän syötön. Mutta myös KooKoolla oli maukkaat paikat. Lähimmäs pääsi Tomi Kähkönen, jonka vanhanaikaisessa kyse ei enää ollut senteistä vaan milleistä, ettei kiekko mennyt maaliin. Erän lopussa KooKoo sai vielä ylivoimapelin, mutta ei onnistunut.

2 erä: KooKoo hallitsi erää oikeastaan mielin määrin, mutta ei saanut oikeutettua tulosta. Kun vajaat kymmenen minuuttia oli pelattu, niin KooKoo sai HIFK:n Teemu Erosen karmea harhasyötön jälkeen hyvän pyörityksen, jonka jälkeen Siim Liivik pääsi rankaisemaan entistä seuraansa ja laukoi aivan alakulmaan. Maali oli hänelle kauden toinen. Oman erän ainoan alivoimansa aikana KooKoo sai purun toisensa jälkeen, mutta oli kahdessa ylivoimassaan lähellä maalia. Sillä oli muutenkin hyviä paikkoja ja vain HIFK:n loistavasti pelannut maalivahti Atte Engren piti joukkueensa johdossa. Sitä kertovat torjunnatkin. Engrenillä oli niitä erässä 14, kun Samu Perhosella oli vain viisi. HIFK:lla oli koko erässä vain pari tilannetta. Mutta viimeisellä minuutilla Lennart Petrell löysi loistavalla syötöllä Ryan O’Connorin, joka laukoi suoraan syötöstä kiekon maaliin ja HIFK:n jälleen kahden maalin johtoon. HIFK menetti Nykoppin erän aikana. Tämän myötä Tyrväinen siirtyi ykkösketjuun, Åsten otti hänen paikkansa kakkosessa ja Henri Tamminen tuli peliin ruotsalaisten rinnalle.

3 erä: HIFK teki erän alussa kaksi todellista pikamaalia, kun näiden väliä oli vain 18 sekuntia. Ensin Jarkko Malinen iski ihan läheltä Haatajan syötön sisään. Eronen käynnisti tilanteen. Sitten Perhonen pudotti Carlssonin laukauksen, ja Joonas Rask haistoi hyvin tilanteen ja teki jo joukkueensa viidennen maalin.