HIFK löi Ässät Nordgrenin voittomaalilla

HIFK-Ässät 4–3 (1–1, 2–2, 0–0, 0–0, 1–0)

Lähtökohdat: Ässät oli ensimmäinen tällä kaudella vastuuvalmentajaa vaihtanut ja tämä oli Mikael Kotkaniemen tällä kertaa ensimmäinen ottelu päävalmentajana. Hän on kerran aikaisemmin tullut kesken kauden päävalmentajaksi, kun korvasi vuonna 2016 Pekka Rautakallion. Kotkaniemi on pitkään ollut Ässien organisaatiossa erilaisissa valmennustehtävissä. Hän on lähtöisin helsinkiläisestä Karhu-Kissoista ja pelasi uransa aikana myös neljä ottelua HIFK:ssa. Ässät oli saanut kahdeksasta edellistä ottelustaan vain kaksi pistettä. Näin sarjasijoitus oli pudonnut ja oli ennen peliä vasta kymmenes. HIFK sen sijaan oli voittanut viisi kuudesta viime pelistään ja oli sarjataulukossa kuudes. Kotona se oli neljänneksi paras, kun Ässät oli vierasjoukkueena viides. Ässät oli tehnyt enemmän maaleja kuin HIFK (105–102), mutta oli myös päästänyt enemmän (129–91). Kauden aiemmat kaksi peliä ovat päättyneet kotivoittoihin. Syyskuussa HIFK voitti 4–1 ja lokakuussa Ässät 3–2. Neljäs peli on runosarjan viimeisellä kierroksella 10. maaliskuuta.

HIFK oli saanut peliin takaisin hyökkääjät Patrik Carlssonin ja Niklas Nordgrenin sekä puolustajat Joe Finleyn ja Ryan O’Connorin. Poissa olivat puolustuksesta mm. Teemu Eronen, Miro Heiskanen ja Miihkali Teppo sekä hyökkääjistä Thomas Nykopp, Joonas Rask ja Juha-Pekka Haataja. Ässien loukkaantumispulmat jatkuvat. Poissa olivat mm. tehohyökkääjät Philip McRae ja Mikko Salmio sekä puolustuksesta Juho Tommila ja Jere Seppälä.

1 erä: Peli ei alkanut Kotkaniemen toivomalla tavalla, kun heti ensimmäisellä minuutilla Niklas Nordgren laukoi tolppaan. HIFK piti muutenkin alussa peliä hallussaan, kun Ässät selvästi haki aikaisempaan pelityyliä. HIFK hyvä ote tuottikin avausmaalin, kun Vili Sopasen hieno syöttö löysi vapaaksi Jarkko Malisen. Tämän nosto osui aivan maalin kulmaan. Videotarkastus tarvittiin, mutta se oli lyhyt. HIFK:n maalin jälkeen ote kuitenkin siirtyi Ässille, joka oli nopeasti omaksunut uuden pelityylin. Hyvin peliä kuvastaa puolustaja Niko Peltolan hieno nousu maalipaikkaan. Taklauksia ei nähty, vaan energia oli suunnattu kiekolliseen peliin. Useista hyvistä tilanteista tulosta tuotti Jarno Kärjen nosto maalin edestä. Joe Finley oli toivotettu tervetulleeksi takaisin, mutta hän ja Oliwer Kaski pelasivat löysästi tilanteen. Ajoittain HIFK oli kuin vajaalla ja sai lopulta olla tyytyväinen päästessään tasapelissä erätauolle. Maalivahtien torjunnat kertovat paljon erästä: Atte Engren HIFK 16, Andreas Bernard 2.

2 erä: Pelin omituinen voimasuhteiden vaihtuminen jatkui. Ässät aloitti erän todella väkevästi ja sai ansaistun johtomaalin, kun vain vajaat neljä minuuttia oli pelattu. Maksim Matushkinin laukaus osui Sami Lähteenmäkeen ja kiekko pomppasi Jesperi Kotkaniemelle, joka veti komeasti maalin. Mutta Ässien jäähyt muuttivat taas kerran ottelun painopisteen. Tommi Taimi sai istunnon ja vajaat minuutti oli ylivoimaa pelattu, kun Ryan O’Connor pääsi laukomaan suoraan vastakiekosta. Kun Lennart Petrell pääsi ohjaamaan, niin Bernard ei voinut kudille mitään. Vain minuutti ehti kulua maalista, kun Peltola sai minuutit kiinnipitämisestä. Aivan jäähyn viimeisellä sekunnilla Kasken siniviivalaukaus osui Ässien puolustajan mailaan muuttaen sen verran suuntaa, että kiekko meni maaliin. Erän viimeisellä minuutilla Ässät onnistui, kun Kärki teki hienosta käännöstä tasoituksen Peltolan ja Kotkanimen syötöistä. Erä oli niukasti HIFK:n, josta kertoivat myös torjunnat: Engren 6 ja Bernard 9.

3 erä: HIFK erä sai huonon alun, kun vain 12 sekuntia oli kulunut Juhani Tyrväisen ottaessa jäähyn. Mutta HIFK:n alivoima oli hyvä ja Ässien ensimmäinen ylivoima vuorostaan heikko. Viiden minuutin kohdalla Kärjellä oli tilaus tehdä jo ottelun kolmas maalinsa, mutta Engren torjui. Kaikki ei sentään onnistu. HIFK sai kolmannen ylivoimansa ja Tyrväisellä oli loistopaikka tehdä joukkueensa neljäs maali, mutta Bernard teki hienon torjunnan. Ässien korkea karvaus tuotti HIFK:lle suuria ongelmia. Vastustajaan käytiin ahnaasti kiinni, mutta taklaamatta, kuten Jyrki Ahon aikana tehtiin. Ässien Teemu Vuorisalo otti kampituksesta kaksiminuuttisen, kun seitsemän minuuttia oli jäljellä. HIFK pyöritti vahvasti, mutta ei saanut ratkaisua. Kummallakin oli muutama maukas paikka, mutta kun tulosta ei tullut, niin jouduttiin jatkoajalle. Sopanen oli lähimpänä.

Jatkoaika: Tämä oli HIFK:lle jo kolmas jatkoaika neljän viime peli aikana. Ne olivat päättyneet HIFK:n voittoon, mutta nyt kumpikaan ei saanut maalia, vaikka joitakin paikkoja molemmilla joukkueilla oli.

Voittomaalikilpailu: HIFK:n Niklas Nordgren onnistui heti ensimmäisenä laukojana ja Erik Thorell toisena, joten HIFK otti selkeän voiton.