HIFK kompastui juniorimestarinsa torjuntoihin

SaiPa–HIFK 1–0 vl.

Ratkaisu: SaiPa ja HIFK ovat etsineet kauden kaikissa kohtaamisissaan ratkaisua jatkoajalta. Nyt venyttiin voittomaalikisaan asti. SaiPa Frans Tuohimaa ja HIFK:n Atte Engren torjuivat illan kaikki muut laukaukset ja viisi voittomaalikisan yritystäkin paitsi SaiPan Cody Kunykin rannevetoa isäntien viimeisenä yrittäjänä.

Frans Tuohimaalla taitaa olla SaiPan maalilla kahden pelin viikonvaihde, koska Jussi Markkanen ei ollut vaihtopenkillä perjantaisessa HIFK-ottelussa. Kuva: Jukka Rautio/Europhoto

Lähtökohdat: HIFK saapui itärajalle kahden kolmen pisteen voiton pohjalta. Tosin helsinkiläisten sitä edelliset neljä peliä olivatkin olleet pisteettömiä. SaiPa purjehti syys-marraskuussa uuteen seuraennätyksen kahdeksan peräkkäisen kotivoiton saldolla, mutta sen jälkeen Kisapuistossa ei ole nähty kolmen pisteen voittoa seitsemään peliin, ja voittojakin tuoreimpaan sumaan on sisältänyt vain kaksi.

1. erä: Ainakaan kummankaan joukkueen ylivoimapelistä ei saanut kovin järjestelmällistä kuvaa, mutta SaiPa onkin Liigan ylivoimatilastossa viimeistä edellisenä. Lappeenrantalaiset ovat jopa antaneet vastustajille kauden ainoana joukkueena peräti neljä alivoimaosumaa. HIFK pääsi yrittämään ylivoimaa kahdesti, Lennart Petrellin ja Juhani Tyrväisen SaiPalle ansaitsemien rangaistuksien aikana. SaiPa sai mahdollisuutensa Patrik Carlssonin kampitettua Valtteri Virkkusen.

2. erä: Nyrkkeilytuomareillakin olisi ollut tekemistä eräkohtaisten voittajien arvioinnissa, ja nyt tarkoitetaan nimenomaan sitä, mitkä tämän ottelun erät menivät minkä joukkueen nimiin kiekkoilullisesti. Keskimmäinen eristä oli ehkä SaiPan. Tiukkaan taisteluun sisältyi tällä 20-minuuttisella vain HIFK:n puolustaja Saku Salmelan kaksiminuuttinen, ja sekin niin selvästä asiasta kuin kiekon katsomoon laukomisesta paineen alla.

3. erä: Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä selkeämmin saattoi aistia, että HIFK:n riveihin palannut Markus Kankaanperä koki tehtäväkseen myös maalien teon. Kukaan muukaan kun ei tuntunut onnistuvan. Kankaanperä työntyi pariinkin kertaan kiekon kanssa vaarallisesti maalille ja olisi voinut jonkun verran paremmalla onnella tehdä aivan huoletta hattutempun.

Jatkoaika: HIFK pelasi viisiminuuttisen hämmästyttävän huolimattomasti. Kisapuisto tuuletti jo voittomaalia, kun Cody Kunyk työntyi laidalta laukomaan Patrik Carlsonin muodollisen puolustuspaineen ansiosta. Osuma hylättiin vasta lähetysautosta löytyneen kuvakulman jälkeen videotarkastelussa maalivahdin häirintänä. Kun ratkaisua maalin kohtalosta oli arvottu viitisen minuuttia, selosti HIFK:n radioääni J-P Jalo: ”Jotenkin ymmärtää pelaajien maalinteon vaikeuden, jos maalin hyväksyminenkin on näin vaikeaa.”

Voittomaalikilpailu: Ottelua kuvaten illan ensimmäinen maali nähtiin kahden tunnin ja 38 minuutin (2.38) pelaamisen jälkeen. Kunyk korvasi jatkoajalla menettämänsä maalin näyttävällä rannelaukauksella ylänurkkaan SaiPan viimeisenä yrittäjänä.

Ottelun hahmo: SaiPan Frans Tuohimaa torjui ex-seuransa kustannuksella kauden kolmannen nollapelinsä. Tuohimaa ehti 28 kiekon eteen. Siistein torjunta nähtiin voittomaalikisan päätteeksi, kun HIFK:n Erik Thorellin laukaus kimposi jo jäässä maanneen, mutta jalkaansa torjuntaan venyttäneen Tuohimaan kantapäästä poikkiputkeen. Tuohimaa torjui aikanaan HIFK:lle kaksi juniorien Suomen mestaruutta.

Erikoista: ”Eiköhän siellä ole kaksi kopillista tyytyväisiä pelaajia. IFK:lta puuttuu puolustuksestaan aika monta kiekollista osaajaa”, kuvaili SaiPan valmentaja Tero Lehterä joukkueiden taisteluasennetta. ”Kiekollinen pelimme oli aika huolimatonta”, myönsi kotikaupungissaan esiintynyt HIFK-luotsi Ari-Pekka Selin.